I Charlottenlund står det skidt til i byens lægehus: »Kritiske problemer«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

(arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kan det blive en herligere midsommer?

En enkelt lille sejr over Wales på lørdag, og Danmark er i EM-kvartfinale.

Det er sankthansaften, og den tegner ovenikøbet til at blive tør, næsten vindstille og ganske lun. Og minsandten om ikke også regnen søndag og mandag har afblæst et ellers truende afbrændingsforbud – hvorefter Midsommervisen efter coronapausen i fjor endelig kan gjalde ud over sø og ager overalt.

Og som rosinen i enden af de afbrændte hekse synes nationens coronatal blot at se mere og mere opløftende ud dag for dag – hvilket burde fremgå af nedenstående:

Men nu til dagens store nyheder.

»Det er dårlig stil over for sine medmennesker«

Berlingskes forsidehistorie i den trykte avis handler om, at hundredvis af patienter hver dag udebliver fra aftalte behandlinger, undersøgelser og konsultationer på hospitalerne i Region Hovedstaden.

På mange afdelinger er det hver femte patient, som ikke dukker op og heller ikke melder afbud, fordi de har glemt det eller af andre årsager ikke er i stand til at møde frem til aftalen med lægen, sygeplejersken, diætisten eller andre medarbejdere på hospitalerne.

»Det er dårlig stil over for sine medmennesker. Det er en mangel på respekt og ordentlighed i forhold til fællesskabets ressourcer og andre patienter, som har brug for behandlingen og oplever længere ventetider end nødvendigt. Det er ikke godt nok, og det tal skal vi have ned,« siger formanden for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, Christoffer Buster Reinhardt (K).

De opsigtsvækkende tal fremgår af en redegørelse til politikere i regionen.

Ud over blandt andet folk med diabetes er der især mange udeblivelser inden for specialer som lungemedicin, hvor man blandt andet behandler KOL-patienter, samt infektionsmedicin.

Fælles er, at der her er en gruppe af sårbare patienter, som ofte ikke kan overskue at møde op til deres aftaler, vurderes det.

Du kan læse historien her.

I alt for mange tilfælde må læger og sygeplejersker forgæves vente på patienter, der bliver væk fra planlagte undersøgelser. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix.

Manglende patientsikkerhed i Charlottenlund

Det er imidlertid ikke kun patienterne, den er gal med. I et af landets rigeste områder, Charlottenlund i Gentofte Kommune, er der også problemer med den sundhedsfaglige ledelse.

En granskning afslører nemlig »større problemer af betydning for patientsikkerheden« i Charlottenlund Lægehus, der får hele tre påbud om at bringe forholdene i orden.

Det konkluderer Styrelsen for Patientsikkerhed, der 20. april har foretaget et varslet besøg hos lægehuset. Her gennemførte styrelsen interview med ledelsen og personalet. På stedet gennemgik styrelsen også 17 journaler og udbad sig efterfølgende yderligere tre af slagsen.

Med formuleringen »større problemer« benytter styrelsen sig af den næststørste grad af kritik på skalaen, der spænder fra »mindre problemer« over »større problemer« til »kritiske problemer«. Det sker kun i omkring ti procent af alle tilsyn, oplyser overlæge og enhedschef Bente Møller fra Styrelsen for Patientsikkerhed.

Dagbladet Politiken har i flere tidligere artikler haft lægehuset under kritisk lup, og det er da også vores kolleger på Rådhuspladsen, der har historien, som du kan læse her.

For snart ti år siden mejede en 25-årig mandlig bilist en mor og hendes tiårige datter ned i denne fodgængerovergang foran Forum på Frederiksberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix.

Portræt af den danske vanvidsbilist

Siden 2015 er antallet af vanvidsbilister stort set fordoblet herhjemme – det vil sige antallet af tilfælde, hvor en trafikant overskred fartgrænsen med 100 procent. Eller kørte over 200 kilometer i timen.

På den baggrund trådte nye regler i kraft 31. marts i år, som gav politiet større beføjelser til at konfiskere biler, der har været brugt til vanvidskørsel.

Og samtidig er politi og myndighederne begyndt at kunne pejle sig ind på, hvad der kendetegner den typiske vanvidsbilist.

»Det er tit en gruppe, der synes, at samfundets andre regler ikke gælder for dem. De, der føler sig sat uden for systemet i et eller andet omfang – det kan for eksempel være de kriminelle,« siger Marianne Steffensen, afdelingsleder for trafiksikkerhed i Vejdirektoratet.

Christian Berthelsen, politiassistent hos Nationalt Færdselscenter i Rigspolitiet, vurderer samtidig, at der ikke er en etnisk slagside blandt vanvidsbilister. Han ser både danske og udenlandsk klingende navne.

Men uanset hvad er der en stor overvægt af unge mænd i alderen 18 til 28 år.

Berlingske har historien, og du kan læse den her.

Alt peger nu på, at Aarhus kommer til at slå det 120 meter høje Herlev Sygehus oppe i de danske højhushøjder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen.

Aarhus slår Herlev på højden

Nu burde det være ganske vist. Jyllands hovedstad står til at få Danmarks muligvis højeste hus – på 139 meter. Dermed bliver det 19 meter højere end den gældende rekordholder, Herlev Sygehus, på 120 meter.

Det er sket, efter et flertal i Aarhus Byråd bestående af Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale og De Konservative har nikket ja til højhuset på sæsonens allersidste byrådsmøde.

Kritikken har ellers haglet ned over højhuset fra frustrerede aarhusianere, der ganske enkelt mener, at det planlagte højhus på adressen Mindet 6 ved byens havn er for højt.

I forbindelse med behandlingen i Teknisk Udvalg har ejendomsselskabet Olav de Linde valgt at imødekomme kritikken ved at barbere syv meter af det oprindeligt planlagte 146 meter høje højhus. Det endeligt vedtagne højhus bliver således 139 meter højt, mens det dertilhørende parkeringshus bliver to etager i højden og fire under jorden.

Aarhus har også et andet stort højhus på bedding ved navn Lighthouse.

Du kan læse historien i Jyllands-Posten her.

Det sker i dag

  • Det er sankthansaften, og overalt i landet vil der være båltaler og hekseafbrændinger.
  • En af verdens rigeste personer – og en af klodens vigtigste iværksættere – Tesla-grundlæggeren Elon Musk fylder 50 år.
  • Dronning Margrethe ankommer ved 10-tiden til Sønderborg Havn med Kongeskibet Dannebrog. Dronningen modtages på torvet i Gråsten klokken 10.40 med efterfølgende residensforlæggelse til Graasten Slot.
  • Den 39-årige amerikanske popsanger Britney Spears har anmodet om at tale i retten i forbindelse med et stridsspørgsmål om sin far, der agerer værge for hende.