I årevis har eksperter presset på for opgør med farligt pillemisbrug: »Vi hører intet fra regeringen«

Tusindvis af danskere har et problematisk forhold til smertestillende piller. Siden 2018 har en plan imod misbruget været undervejs, men siden regeringsskiftet har eksperter intet hørt. Nu varsler minister hvid røg.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har i august 2021 oplyst til Berlingske, at blandt andet en smertehandlingsplan ville blive præsenteret inden årets udgang. Det skete ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alt imens stadig flere danskere benytter sig af berygtede amerikanske lægemidler, kritiserer en række førende forskere regeringen for at nedprioritere problemet.

En række eksperter peger således på, at regeringen – trods opfordringer – har nølet med hensyn til at præsentere en længe ventet handlingsplan for smertebehandling. En plan, der af den daværende borgerlige regering blev varslet allerede i 2018.

»Vi råber og skriger efter en handlingsplan, men hører intet fra regeringen. Imens er der altså patienter, der dør på grund af smerter og den afhængighed, som medicinen skaber,« forklarer professor Lars Arendt-Nielsen, der er en international kapacitet på området.

Også Henrik Rindom, overlæge og mangeårig misbrugsekspert, langer ud:

»Der er tale om tusindvis af mennesker, der burde afruses, hvis man altså interesserede sig for det. Efter min mening er det ikke i orden, at vi ikke hjælper folk ud af de præparater. Jeg har prøvet at hjælpe nogle ud af afhængigheden, og det er ret vildt, hvor glade de bliver, når de er på den anden side,« siger han.

Selvom brugen af de kontroversielle opioider, der i USA har udløst en gigantisk sundhedskrise, generelt er faldende i Danmark, har en række eksperter hejst advarselsflaget i Berlingske søndag.

Titusindvis af danskere tager de smertestillende piller, der sælges under navnet Oxycodon eller Oxycontin – antallet er steget fra 50.000 i 2015 til godt 90.000 i 2019, viser data fra Sundhedsdatastyrelsen.

Det er især disse piller, som eksperterne er bekymrede for.

Også Sundhedsstyrelsen har forsøgt at råbe op om problemet med de smertestillende opioider, uden at dette har ført til politisk handling.

Hjælp til nedtrapning

I en rapport fra september 2020 blev det påpeget, at der var »utilstrækkelig opfølgning« efter større operationer og/eller traumer, og at dette især gjaldt i forhold til justering og aftrapning af opioider.

Et afgørende punkt ifølge rapporten: Ved smertebehandling med opioider vil »næsten alle udvikle fysisk afhængighed med abstinenssymptomer, når behandlingen aftrappes.«

Nedtrapning af et forbrug af opioider er essentielt i en smertehandlingsplan, forklarer også Morten Hesse, der er lektor ved Center for Rusmiddelforskning:

»Det vil være en rigtig god idé for mange at få bedre hjælp til at trappe ud af forbruget.«

Jo længere tid, man benytter pillerne, desto større er risikoen for afhængighed, påpeger blandt andre Nina Kvorning, der er overlæge dr.med. og konstitueret formand for foreningen Dansk Smerteforum.

Nina Kvorning fortæller, at hun sammen med fagfæller og patientorganisationer var inviteret til at medvirke i processen med smertehandlingsplanen. Det senest planlagte møde blev dog aflyst i forbindelse med regeringsskiftet i 2019. Herefter har hun ikke hørt yderligere.

»Jeg fatter ikke, at det gode arbejde og den fine struktur i planen er lagt på hylden. Det undrer mig virkelig meget, at så godt arbejde, som skulle tilgodese en meget sårbar gruppe i befolkningen, gik i stå.«

Plan kan være på trapperne

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har i august 2021 oplyst til Berlingske, at blandt andet smertehandlingsplanen ville lande inden årets udgang. Det skete ikke.

I et nyt svar til Berlingske henviser ministeriet til et notat sendt til sundhedsordførerne i november 2021. Heraf fremgår det, at planen har været forsinket grundet covid-19, men at den forventes færdig i løbet af første kvartal i år.

Magnus Heunicke har ikke svaret på, om han finder det tilfredsstillende, at tusindvis af danskere har et problematisk forhold til smertestillende opioider.

56-årige Dan Rahbek bor i Korsør med sin kone og parrets to børn. Efter en ulykke med en gaffeltruck i 2017 er han så plaget af rygsmerter, at han modvilligt er begyndt at tage stærke opioider i form af præparatet Oxycodon. Han frygter dog at blive afhængig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Overlæge Nina Kvorning ser gerne, at smertehandlingsplanen tager hul på de grundlæggende problemer, så man i vidt omfang kan hindre, at misbrug opstår.

»Denne smertehandlingsplan har efter min mening et endnu mere vigtigt fokus end misbrugsproblematikken. Den skal analysere hele problemet og foreslå løsninger for den store del af befolkningen, som lider af langvarig smerte, der ikke er forårsaget af en alvorlig kræftsygdom.«

Hun peger på, at mange smerteplagede danskere ikke har nytte af langvarig behandling med opioider, men tværtimod belastes af blandt andet bivirkninger og et øget behov for medicin.

»Desuden er det et stort problem for den praktiserende læge, hvis man kræver, at lægen skal tage pillerne fra patienterne, uden at lægen kan tilbyde et behandlingsalternativ. Mange patienter vil ikke kunne trappe ud af opioiderne eller leve med smerten uden at få hjælp.«