Hvilke uddannelser giver arbejde, og hvilke fører til jobkøen? Ny undersøgelse viser overraskende resultater

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier med nænsom overvægt på coronakrisen.

En ny undersøgelse viser, hvilke uddannelser der i størst grad resulterer i et job. Her er dit nyhedsoverblik denne tirsdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Vi er mange, der lider af »coronafatigue«, men der ingen vej udenom. Selv om vi er irriterede og trætte af samfundets delvise undtagelsestilstand, må vi tage fat om nældens rod. I dette tilfælde de nye coronatal:

Dagens coronatal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 41.412 (+1.056)
Indlagte: 145
Indlagte på intensiv: 17
Antal døde: 708
Bekræftede smittede på verdensplan: 43.483.973
Døde på verdensplan: 1.159.397

Se flere danske coronatal på Statens Serum Instituts coronaovervågning. og her, hvis du vil se tallene på verdensplan.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Lav ledighed blandt visse humanistiske kandidater

Videre i nyhedsbilledet kan vi fortælle, at det ikke er alle humanistiske uddannelser, hvor kandidaterne ryger lukt ud i arbejdsløshed. Samtidig er ikke alle tekniske uddannelser efterspurgt på arbejdsmarkedet. Det er konklusionen i en analyse af færdiguddannede kandidaters ledighed fra Dansk Industri (DI).

Det skriver Jyllands-Posten.

Ifølge analysen er det generelt sådan, at flest samfundsvidenskabelige studerende går direkte i job, når de er færdige med deres uddannelse, mens det er færrest fra de humanistiske uddannelser. Men analysen viser for eksempel også, at flere tekniske uddannelser har høj ledighed, ligesom den peger på hvilke humanistiske uddannelser, der giver arbejde hurtigt.

På baggrund af analysen ønsker DI en skrappere central styring og dimensionering af elevoptaget på den enkelte uddannelse på det enkelte universitet. Reglerne skal indrettes, så antallet af studerende kan reduceres med 40 procent, mener DI.

»Når man opretter uddannelser, er man nødt til at se på behovet. Også inden for de tekniske fag – ellers stikker vi bare blår i øjnene på de unge mennesker. Vi kan ikke bare sige, at vi har brug for ingeniører og andre med en teknisk baggrund. Vi skal også se på, hvilke ingeniører vi har brug for,« siger Mette Fjord Sørensen, underdirektør i DI, til Jyllands-Posten.

Senatet godkender Amy Barrett som ny højesteretsdommer

Et flertal i Senatet i USA har ved en afstemning natten til tirsdag dansk tid godkendt Amy Coney Barrett som ny dommer i højesteret, der er landets øverste domstol.

52 stemte for, mens 49 stemte imod.

Republikanerne har et flertal på 53 af de 100 pladser i Senatet, og Susan Collins, der er senator for Maine, var den eneste republikaner, som stemte imod i lighed med samtlige de demokratiske senatorer.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Amy Coney Barrett blev nomineret til den betydningsfulde post af præsident Donald Trump, efter at den liberale højesteretsdommer Ruth Bader Ginsburg døde i september.

»Hun bliver fantastisk. Hun kommer til at være der i lang tid,« sagde Trump ved at vælgermøde i Pennsylvania mandag ifølge nyhedsbureauet AFP.

Højesteretsdommere i USA kan sidde på posten, lige så lang tid de ønsker.

Demokraterne havde ønsket, at en ny højesteretsdommer skulle udpeges af vinderen af præsidentvalget 3. november. Det ønske blev dog ignoreret af Republikanerne.

Læs mere om den nye højesteretsdommer her.

Mere Frank Jensen

I kølvandet på Frank Jensens afgang som Københavns overborgmester, fortæller TV-værten og sangeren Annette Heick i en klumme i B.T., hvordan Frank Jensen under et arrangement i 2010 i forbindelse med Øresundsbroens 10-års jubilæum uden varsel pludselig slikkede hende i øret. Annette Heick var hyret som konferencier.

Annette Heick føler sig provokeret af, at Frank Jensen i et stort interview i Berlingske søndag sagde: »Jeg er blevet beskyldt for, at jeg har kysset på øret eller slikket på halsen. Helt ærligt: Det gør jeg altså ikke. Det passer ikke.«

Annette Heick henviser i klummen til sin selvbiografi, som hun lige har afleveret manuskriptet til hos Gyldendal. Den er baseret på hendes dagbogsnotater, hvor hun angiveligt skriver:

»Den dag i dag kan jeg sige, at jeg aldrig har haft et onenightstand. Aldrig er blevet tilbudt stoffer. Aldrig efter min egen opfattelse har været udsat for sexchikane – måske med undtagelse af dengang, jeg helt umotiveret blev slikket i øret af en socialdemokratisk borgmester under et fyrværkerishow.«

Annette Heick skrivere videre i sin klumme:

»Bemærk, at jeg hverken har skrevet navn eller (hvilket jeg også kunne have valgt at gøre) skrevet overborgmester. Det har ingen relevans for fortællingen i øvrigt, hvem denne borgmester var. Men når bogen udkommer næste år, er det klart, at enhver idiot kan regne ud, hvem den omtalte person er. Så vi kan lige så godt tage den nu.«

B.T. har været i kontakt med Frank Jensen, der siger, han ikke kan huske, om han var til stede ved arrangementet.

Mænds retssikkerhed i fare

Af egen avl fra Pilestræde kan du læse historien om, at Venstres næstformand og retsordfører, Inger Støjberg, advarer om »feministisk hævntørst« som følge af debatten om sexkrænkelser. Mænds retssikkerhed er i fare, mener Inger Støjberg.

»Det er afgørende, at ingen udsættes for alvorlige krænkelser, men vi er endt et sted, hvor kvinder har alle kort på hånden. De er anklagere, vidner og dommere. Der er ingen objektive kriterier og ingen forældelsesfrist, og der er omvendt bevisbyrde. Samlet set er mænd stillet meget, meget ringe.«

At være en mand er noget af det sidste, Inger Støjberg kunne tænke sig, forstår man. Til Berlingske siger hun:

»Det værste, der kunne ske, var at vågne i morgen som mand. For der er nu en kultur med så hård fordømmelse og så lav retssikkerhed, at det er svært at være til.«

Genindfør demokratiet!

Berlingske fortæller i dag også historien om, at oppositionen beskylder regeringen for at svigte demokratiet, fordi de ikke i tilstrækkelig grad tager andre partier med på råd, når det gælder indførelsen af de seneste coronarestriktioner.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, har endda slået til lyd for, at regeringens egenrådighed er kommet dertil, at »vi skal have demokratiet genindført«.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen er også utilfreds. Han beskylder regeringen for at holde Folketinget »ud i strakt arm«.

Men kritikken er udtryk for »hykleri«, mener professor i forfatningsret ved Aarhus Universitet, Jørgen Albæk Jensen.

»Det er en helt vild beskyldning, for Folketinget har i fuldstændig enighed givet regeringen de bemyndigelser, som er baggrunden for, at regeringen kan gøre det, den gør,« siger Jørgen Albæk Jensen.

»Man kan sagtens diskutere enkelte konkrete tiltag, men at kræve demokratiet genindført og på den måde kritisere andre for at svigte demokratiet er fuldstændig forfejlet,« siger han.

Dagens citat:

Inger Støjberg (V), næstformand og retsordfører

»Det værste, der kunne ske, var at vågne i morgen som mand.«


Det sker i dag:

Kl. 9, Københavns Byret. To 18-årige mænd er tiltalt for et voldsomt overfald på 19-årige Lauritz Lindboe Wind, som blev kastet ud foran en bil og sparket i hovedet i Gothersgade i København i februar 2020. En sag, som Berlingske også har omtalt. Københavns Byret har afsat fire dage til sagen.

Kl. 17. Dansk Ornitologisk Forening lancerer den tredje og hidtil mest omfattende kortlægning af Danmarks ynglefugle ved et livestreamet talkshow på YouTube. Bogen »Fugleatlas« er et af Danmarks største citizen science-projekter, og udkommer i dag som et tungt fugleatlas på 840 sider. Til præsentationen af bogen vil Peter Lund Madsen, der hjerneforsker og fugleinteresseret, være vært.