Hvidvaskafsløringer placerer Berlingske i kapløbet om international pris

De tre undersøgende journalister Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen vandt i januar Cavlingprisen, og nu er deres historier om hvidvaskskandalen i Danske Bank nomineret til European Press Prize.

Michael Lund (tv.) Simon Bendtsen og Eva Jung fra Berlingske fik Cavlingprisen for deres afdækning af hvidvasksagen i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Berlingske er nomineret til den prestigefyldte pris European Press Prize, som samler og kårer årets bedste artikler fra 47 lande i Europa. Berlingskes journalister Eva Jung, Michael Lund og Simon Bendtsen er nomineret i priskategorien »Investigative Reporting«.

Hvidvasksagen giver priser

Journalisterne er nomineret for deres omfattende artikelserie om milliardhvidvask i Danske Banks estiske filial, og det er ikke første gang, at artikelserien er med i kapløbet om en pris.

I november vandt de tre undersøgende journalister Foreningen for Undersøgende Journalistiks Graverpris, som gives til »journalisten/journalisterne bag årets vigtigste, undersøgende historie«, dernæst vandt de efterfølgende Cavlingprisen for deres unikke kildearbejde og stædighed i forbindelse med hvidvasksagen.

Du kan få en hurtig gennemgang af hele hvidvasksagen her, og hvis du vil have overblik over hele hvidvasksagen, læs her.

Den undersøgende priskategori

European Press Prize har eksisteret siden 2012, hvor blandt andet JP/Politikens Hus tog initiativ til at hylde uafhængig og kritisk journalistik.

300 historier er i år blevet sendt ind. De tre Berlingske-journalister er nomineret i den undersøgende priskategori »Investigative Reporting«, som hædrer journalistik, der formår »at undersøge og afsløre fakta, som endnu ikke er tilgængelige for offentligheden«.

Her er de nomineret sammen med fem andre journalistiske projekter. De nominerede tæller blandt andre de journalister som afslørede, hvordan russiske GRU-officerer var involveret i Skripalsagen i Salisbury, og de journalister, som har afsløret, hvordan Myanmars hærchef sammen med andre har instrueret et folkedrab mod Rohingya-folket.

I den sidste sag står de to journalister til en fængselsdom i Myanmar grundet deres journalistiske arbejde.

European Press Prize uddeles den 23. maj i Warszawa.