Hver tredje på 12-15 år takker ja til coronavaccine

I fire regioner har en ud af tre på 12-15 år fået stik eller vaccinetid. Hovedstad har ikke opgjort tal endnu.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen, Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I fire af landets fem regioner har hver tredje mellem 12 og 15 år taget imod tilbuddet om at blive vaccineret.

De har enten allerede fået mindst et vaccinestik eller har bestilt tid til coronavaccinationen, viser tal fra regionerne Nordjylland, Midtjylland, Syddanmark og Sjælland.

Der er samlet set 132.603 i aldersgruppen fordelt på de tre førstnævnte regioner, og heraf har 44.187 torsdag takket ja til tilbuddet. Det svarer til 33,3 procent af gruppen.

I Region Sjælland er der cirka 36.000 i aldersgruppen, hvoraf omkring 11.400 har fået mindst et stik eller booket tid til et. Det svarer til knap hver tredje.

Tallene er alle trukket torsdag, men der kan være forskelle på, hvornår på dagen de er hentet. Ritzau forsøger at indhente vaccinationstal, der normalt fremgår samlet af Statens Serum Instituts (SSI's) hjemmeside, fra Region Hovedstaden.

SSI vil endnu ikke oplyse et samlet tal for, hvor mange i aldersgruppen der er blevet vaccineret eller har bestilt tid.

Det er planen, at gruppen inkluderes i instituttets daglige oversigt med status på vaccination for de enkelte aldersgrupper fra 5. august.

Det var planen, at den danske vaccinegruppe 11 – de 12-15-årige – ville blive inviteret til vaccination fra engang i september, men fordi Danmark kunne købe vacciner fra Rumænien, som landet ikke fik brugt, blev der sat skub i vaccinationsprogrammet.

Og i midten af juli fik de børn, der fylder 12-15 år i 2021, en invitation til vaccination mod coronavirus.

Nogle forældre har været tøvende med at bestille en vaccinationstid til deres børn. Børnelægerne i Danmark er ikke enige med Sundhedsstyrelsen i, om børnene bør vaccineres mod covid-19.

Bolette Friderichsen, der er næstformand for Dansk Selskab for Almen Medicin, har tidligere sagt, at hun ikke kan bakke helhjertet op om vaccination af den samlede gruppe 12-15-årige.

»På den ene side ser det ud til, at børn sjældent får alvorlige bivirkninger af vaccinen, men omvendt så ved vi også, at de sjældent bliver alvorligt syge, hvis de bliver smittet,« sagde hun tidligere i juli.

Både europæiske og amerikanske lægemiddelmyndigheder har godkendt vaccinen fra Pfizer/BioNTech til brug på børn i alderen 12-15 år.

Sundhedsstyrelsen har flere gange sagt, at den anbefaler vaccination af børnene.

/ritzau/