Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Formanden for Magistrenes A-kasse, Per Clausen, tidligere medlem af Folketinget for Enhedslisten, melder hus forbi.
Ledige magistre søger alle de job, de skal ifølge reglerne. Med andre ord: Der er ikke noget at komme efter, når Københavns beskæftigelsesborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V), siger, at akademikerne er dovne og ikke søger ufaglærte job, mens de venter på et job, der matcher deres uddannelse.
»Vores medlemmer søger alle mulige job, alt det, som Cecilia Lonning-Skovgaard forlanger af dem. Både fordi de gerne vil i arbejde, og fordi de skal gøre det for at følge den lovgivning, der er på området,« siger Per Clausen.
En ny undersøgelse fra Københavns Kommune viser, at hver femte dimittend i København med en lang videregående uddannelse et år efter endt uddannelse har været ledig i mindst seks måneder.
Men det skyldes ifølge Per Clausen ikke, at de ikke søger job. Det mener han, at en rundspørge, som a-kassen har foretaget blandt sine ledige medlemmer, dokumenterer. 32 procent har, mens de var ledige, søgt ufaglærte job, og syv procent kun akademiske.
»Vi er ikke for blødsødne, og vores medlemmer søger rigtig bredt, og det vil vi opfordre dem til at blive ved med,« siger Per Clausen.
Seks procent arbejdsløse magistre
Seks procent af alle magistre, som er berettiget til dagpenge, er arbejdsløse, viser en opgørelse fra i sommer fra Danmarks Statistik. Det er betydeligt højere end blandt andre akademikere og andre faggrupper.
Ifølge reglerne skal ledige søge geografisk og fagligt bredt for at få et job og kunne forsørge sig selv.
Men når 32 procent har søgt ufaglærte job, så er der jo 68 procent, der ikke har gjort det?
»Det afgørende er at konstatere, at det kun er syv procent, der kun har søgt akademiske stillinger, alle andre har søgt uden for det akademiske område. Og det er en fornuftig måde at gøre det på. Det er jo ikke sådan, at alle dimittender hurtigst muligt skal ansættes i et ufaglært job,« siger Per Clausen.
Men når ledigheden blandt dimittender er så høj, så må der være en årsag til, at de ikke får nogle af alle de job, som de angiveligt søger?
»Når vi snakker med vores medlemmer, der søger de her job, så får de at vide, at de er overkvalificerede, og at de nok ikke vil blive i det så lang tid. Det tyder altså på, at mængden af job, som bare står og venter på, at en akademiker søger, nok ikke er så stor.«
Men flere politikere har sagt, at akademikere føler sig for fine til at søge ufaglærte stillinger, er det noget, I støder på?
»Det, jeg har hørt, er, at der er nogle, som er kede af, at de skal arbejde uden for deres fag. Men uanset hvad de føler, så søger de bredt både geografisk og fagligt, for det skal de for få dagpenge.«
Borgmesteren siger også, at I ikke sanktionerer de ledige i det omfang, I skal, når kun mellem én og to procent af de ledige får en sanktion i a-kassen?
»Så må borgmesteren oplyse, i hvor mange tilfælde vi ikke har fulgt indberetningen fra et jobcenter. Jeg har ikke indtryk af, at det er mange, så det er jeg uforstående over for. I øvrigt føres der et meget rigidt kontrolsystem fra statens side, og med ganske få undtagelser – under fem – har vi fået at vide, at vi gør det godt.«
Borgmester fastholder sin kritik
Cecilia Lonning-Skovgaard fastholder sin kritik, og siger i en skriftlig kommentar, at undersøgelsen fra Magistrenes A-kasse ikke ændrer noget.
»Det glæder mig, at nogle akademikere tilsyneladende ender med at søge bredt, for alle job er gode job, som Nettos direktør også har fremhævet i debatten,« siger hun og tilføjer:
»Undersøgelsen siger ikke noget om, hvornår akademikerne begynder at søge bredt, og der er det min klare opfattelse, at det gør de først, når de kan se skriften på væggen, altså når dagpengeperioden er ved at udløbe. Det viser de cases, som har været fremme i medierne også – nemlig at fokus på de job, som nogle akademikere kalder »på et lavere niveau«, først kommer, når kontanthjælpen nærmer sig.«
Borgmesteren siger, at det også svarer til den tilbagemelding, hun får fra kommunens jobcentre, som for nylig gennemførte en analyse af dimittendernes ledighed.
»Tilbage står stadig det faktum, at akademikerne søger for få job om ugen og kun søger 38 minutter væk fra deres bopæl. Det er ikke godt nok, og det skal a-kasserne være med til at ændre på ved at sanktionere mere,« skriver hun.