Hver tiende dansker har nu fået mindst et vaccinestik

Torsdag blev endnu en coronavaccine godkendt til brug, og det går ifølge Magnus Heunicke den rigtige vej.

 
Danskerne er i fuld gang med at blive vaccineret mod coronavirus. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

27. december blev det første stik med en coronavaccine givet i Danmark, og nu er en milepæl nået. En ud af ti danskere har fået mindst et af de to vaccinestik, der kræver at være færdigvaccineret.

I alt har 584.718 personer fået mindst et stik med coronavaccine, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI). 249.323 danskere har fået begge stik – svarende til 4,3 procent af befolkningen.

På Twitter kalder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) indsatsen en »vaccinationsmilepæl«.

»Vi skal fortsat smitteforebygge og huske de gode vaner, men med den fjerde vacciner på vej til Danmark går det bestemt den rette vej nu,« skriver han.

Han henviser til den coronavaccine fra Johnson & Johnson, som torsdag blev godkendt til brug i EU. Vaccinen kræver – modsat de vacciner, der nu bruges – kun ét stik for at være effektiv.

Danmark har via EU lagt billet ind på at kunne købe vacciner til 8,2 millioner personer fra Johnson & Johnson. De første doser ventes at komme til Danmark i løbet af april.

Da de første danskere begyndte at blive vaccineret, var det med vaccinen fra Pfizer/BioNTech. Siden er også vacciner fra Moderna og AstraZeneca blev godkendt og brugt til at vaccinere i Danmark.

Torsdag suspenderede Danmark dog brugen af sidstnævnte i foreløbig to uger. Det sker efter alvorlige tilfælde af blodpropper hos personer, efter at de havde modtaget vaccinen.

Det skal nu undersøges, om der er en sammenhæng. Ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) er der dog ikke noget, der indtil videre tyder på, at der er flere blodpropper blandt vaccinerede end i befolkningen generelt.

På grund af vaccinationspausen er datoen, hvor alle danskerne ventes at være færdigvaccineret, skubbet til omkring 15. august. Tidligere ventedes det at være sket i midten af juli.

/ritzau/