Hver fjerde ønsker ikke at være kollega med en person med en psykisk lidelse

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier.

33 procent med et stort psykisk handicap og 20 procent med et stort fysisk handicap er utilfredse med deres liv mod blot fire procent blandt mennesker uden handicap. Det viser en ny stor undersøgelse fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE). Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu en dag. Så kan du gå i gang med at læse.

Du kan også vælge at lytte til Berlingskes »Morgenposten« – den daglige podcast:

33 procent på Frederiksberg stemmer for første gang

Vores egne journalisters gyldne poter beskriver i dag, hvordan 112 års konservativt bystyre på Frederiksberg er i fare for at falde ved kommunalvalget 16. november. Baggrunden er, at på valgaftenen i 2017 var lidt under 200 stemmer mellem den borgerlige blok og oppositionen på Frederiksberg tæt på at give et historisk nederlag til De Konservative.

Så når tal fra Kommunernes Landsforening (KL) i dag viser, at 33 procent af vælgerne i kommunen er blevet skiftet ud siden sidste valg, så er der usikkerhed om, hvorvidt den smalle margin kan holde.

Bryder man de 33 procent op, havner andelen af tilflyttere, der kommer fra en anden kommune til Frederiksberg, på 70 procent. 16 procent er indvandret siden forrige valg, ligesom 13 procent er fyldt 18 år siden forrige valg, oplyser KL. Decimaler udgør den sidste procent.

Robert Klemmensen, professor ved Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet, kalder det »dramatiske tal«.

Tallene på landsplan viser, at hver femte vælger skal stemme i sin respektive kommune for første gang. Der er tale om tilflyttere, førstegangsvælgere og indvandrere.

Læs artiklen her.

Hver fjerde ønsker ikke at være kollega med en person med en psykisk lidelse

»Det er en øjenåbner og kan være med til at forklare, at så mange føler sig diskriminerede på grund af deres handicap,« siger seniorforsker Anna Amilon fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) til Kristeligt Dagblad.

Anna Amilon har ledet en ny stor undersøgelse, der kortlægger livsvilkårene for personer med handicap. Godt 18.000 personer har i 2012, 2016 og 2020 fortalt om deres livsvilkår. Ifølge undersøgelsen har 31 procent et større eller mindre fysisk eller psykisk handicap. Til den sidste kategori hører for eksempel angst, bipolar lidelse, adhd eller depression.

Af undersøgelsen fremgår det blandt andet, at mange danskere med fysiske og psykiske lidelser lever et svært liv og har en markant dårligere livskvalitet end personer uden handicap.

Læs artiklen her.

Storinvestor: Løbske energipriser kan føre til social uro

Øverste chef for den amerikanske storinvestor Blackstone, Stephen Schwarzman, advarer om, at de hastigt stigende energipriser kan føre til folkelige protester. Blackstone forvalter næsten 650 milliarder dollar.

Politiken refererer CNNs interview med Stephen Schwarzman, hvori han blandt andet siger:

»Du kommer til at få nogle meget utilfredse mennesker verden over. Særligt i udviklingslandene, men også i den udviklede verden.«

Stephen Schwarzman mener, at en del af de store prisstigninger skyldes den grønne omstilling

Få uddybet topchefens holdning her.

Sjælden alliance i København: Nedlæg jobcentrene

Enhedslisten, Alternativet, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Frie Grønne.

Den usædvanlige konstellation af partier i København er ifølge Berlingske blevet enige om et forslag, der skal nedlægge jobcentrene. De er udtryk for »projektmageri og unødvendigt bureaukrati«, som det hedder.

I stedet skal man nytænke beskæftigelsesindsatsen, hvor man i højere grad end nu fokuserer på borgerens behov.

»Jobcentrene er blevet mere projektmageri og unødvendigt bureaukrati end henvisning til reelle job, og det tager tid, som ellers kunne være gået til en mere grundig sagsbehandling,« siger Line Ervolder fra De Konservative om baggrunden for forslaget.

De fem partier vil nedsætte et politisk udvalg på tværs af alle partierne i Borgerrepræsentationen. Udvalget skal arbejde på et samlet forslag til en ny beskæftigelsespolitik, der kan erstatte jobcentrene i kommunen. Herefter vil man rette henvendelse til regeringen og bede om lov til at føre planerne ud i livet i kommunen.

Læs artiklen her.

Dagens tal:

33 procent – så stor en andel af vælgerne i Frederiksberg Kommune skal stemme for første gang ved kommunalvalget 16. november. Det drejer sig om tilflyttere, førstegangsvælgere og indvandrere.

Det sker i dag:

Statsministeren besøger Nordsjælland. Statsminister Mette Frederiksen (S) besøger i dag Nordsjælland med fokus på klimadagsordenen. Dagen starter klokken 10 ved Gribskov Naturnationalpark og klokken 11.25 deltager statsministeren i en klimadebat på Frederiksværk Gymnasium. Dagen slutter med besøg på virksomheden Haldor Topsøe i Frederikssund klokken 12.50 til en rundvisning af produktionen.

Lodtrækning til EM-slutrunden i fodbold. Klokken 18 i Manchester er Danmark med i bowlen, når der trækkes lod til EM-slutrunden 2022 i fodbold for kvinder. Slutrunden spilles i England. Danmark er i tredje seedningslag.

Dagens coronatal: