Hver anden kræftramte venter for længe på undersøgelse

Kræftpatienter bliver sendt rundt i systemet, og det kan have fatale konsekvenser, siger Kræftens Bekæmpelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap halvdelen af danske kræftpatienter venter for længe på undersøgelse, og det forringer deres chancer for at overleve, siger Kræftens Bekæmpelse og Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

Det skriver Jyllands-Posten.

Hvert år bliver 43.000 danskere ramt af kræft, men kun halvdelen af dem har symptomer, der er så tydelige, at de kan blive sendt til hurtig udredning og behandling i en kræftpakke.

Den anden halvdel kan risikere at blive sendt rundt i systemet, hvilket forsinker en diagnose, siger PLO.

»De bliver typisk sendt rundt i systemet, og det forsinker deres diagnose og dermed ofte også deres overlevelseschancer,« siger Mireille Lacroix, der er næstformand i PLO, til Jyllands-Posten.

Både PLO og Kræftens Bekæmpelse mener, at der er større behov for, at landets praktiserende læger hurtigere og mere direkte kan sende patienter til undersøgelser på sygehuset.

På den måde kan bekymringen for kræft hurtigt blive be- eller afkræftet.

Over for Ritzau anerkender direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, at det vil kræve ressourcer. Men det vil i sidste ende kunne svare sig, lyder det.

»Vi ser masser af eksempler på, at denne gruppe af patienter cykler rundt i systemet og får alle mulige kontakter i sundhedssystemet undervejs. Det vil blive undgået.«

»Man skal jo gøre det, fordi patienterne vil få en bedre behandling, en højere tryghed og en bedre overlevelseschance,« siger han.

At mange venter for lang tid på at blive undersøgt for kræft, konkluderer også en rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

Her nævnes det, at det kan være patienter, der kommer til lægen med en anden sygdom, hvor der ikke på forhånd er mistanke om kræft.

Når lægen for en sikkerheds skyld vil sende patienten til kræftundersøgelse, kan der være flere ugers ventetid, lyder det fra Vive.

Søren Brostrøm, der er Sundhedsstyrelsens direktør, genkender ønsket om hurtigere adgang til undersøgelser. Men han mener ikke, at det kan løses med et fingerknips.

Han henviser til, at der allerede er kapacitetsproblemer i undersøgelsessystemet.

»Opgaven er at finde og udpege de rigtige, som hurtigt skal henvises videre,« siger Søren Brostrøm til Jyllands-Posten.

/ritzau/