Hun skriver om kærlighed og rå virkelighed

Kirsten Thorup, der 9. februar fylder 80, skildrer kærligheden, livet i det hele taget. Hun skriver helst alle dage – også søndage – og er på vej med ny roman.

Forfatter Kirsten Thorup fylder 80 år den 9. februar. I 2017 fik hun Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Erindring om kærligheden. Morten Juhl/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugeblade var noget af det første, Kirsten Thorup læste som barn. Siderne vendte hun forsigtigt, så forældrene bagefter kunne sælge bladene i deres kiosk i Gelsted på Vestfyn.

Opvæksten i provinsmiljøet har hun brugt som inspiration i flere af sine bøger.

Blandt andet i »Lille Jonna«, der i 1977 blev månedens bog i Gyldendals Bogklub.

Den fik følgeskab af »Den lange sommer« og »Himmel og helvede«, der som meget af forfatterskabet skildrer forsøget på at finde vej i tilværelsen og ikke mindst i kærligheden.

Nye generationer af læsere er kommet til gennem årene, og i dag står Kirsten Thorups romaner i reoler overalt. Også ude i verden – nogle af bøgerne er oversat til 16 sprog.

Dertil kommer teaterstykker, essays, digte og tv- og radiodrama.

Men ingen må tro, at hovedpersonerne i værkerne afspejler Kirsten Thorups egne familieforhold en til en. Det er ikke autofiktion, hun skriver, så bøgerne bør læses uden at tolke for meget i hendes personlige erfaringer.

Heller ikke »Erindring om kærligheden« om Tara, der flytter til København og bliver alenemor til Siri. Forholdet kuldsejler fra begyndelsen, og først da Siri er voksen, finder mor og datter hinanden.

Romanen indbragte Kirsten Thorup Nordisk Råds Litteraturpris i 2017. Den lagde sig i rækken af andre priser, blandt andet De Gyldne Laurbær og Akademiets Store Pris.

»Det er uvirkeligt at stå her på denne scene i den her store sal. Det er som et beskyttelsesrum, hvor vi er afskåret fra den rå virkelighed, som er litteraturens element,« sagde hun, da hun fik den overrakt i Helsinki.

Med prisen havde hun, hvis man ser bort fra Nobelprisen i litteratur, opnået det største.

Det gav dog ikke anledning til at drosle ned. Kirsten Thorup, der fylder 80 år den 9. februar, skriver fortsat. Det kan hun ikke lade være med.

Den seneste roman »Indtil vanvid, indtil døden« om en dansk kvinde, der rejser til Nazityskland under krigen, udkom i 2020. Længe lå den på bestsellerlisten.

»Det er svært at se, hvordan menneskelig dårskab kan portrætteres klogere, krassere og kærligere«, skrev en anmelder.

Til næste år udkommer en ny, som Kirsten Thorup nødig vil afsløre, hvad handler om.

»Det ville ødelægge magien for mig,« siger hun til Ritzau.

Så bortset fra sparring med redaktøren er hun alene i skriveprocessen.

Den foregår stort set på samme måde, som den altid har gjort. Hun arbejder hver dag – også om søndagen – for ellers kommer hun ingen vegne.

»Jeg arbejder om morgenen/formiddagen til ud på eftermiddagen. Det begyndte jeg med, da min datter gik i børnehave og skole. Og det er jeg fortsat med.«

»Men jeg arbejder færre timer, end jeg gjorde, da jeg var yngre. På den måde passer forfatterarbejdet godt til at blive ældre.«

Kirsten Thorup har været gift med instruktør Ib Thorup, som døde i 1990. Foruden datteren Aja har hun fire børnebørn og to oldebørn.

/ritzau/