Hummelgaard afviser centralt krav til finansloven fra de Radikale

Hensynet til overenskomsterne, som skal forhandles færdig til foråret, betyder, at reglerne for udenlandsk arbejdskraft ikke, som krævet af de Radikale, kan lempes ved den kommende finanslov, siger beskæftigelsesministeren.

»Hvis arbejdsgiverne gerne vil åbne sluserne, så man kan rekruttere billig arbejdskraft til ufaglært arbejde fra lande uden for EU, så er jeg grundlæggende og principielt modstander af det,« siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et høfligt, men bestemt brev har parterne på arbejdsmarkedet – Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) –  bedt regeringen om ikke at fremlægge lovforslag eller tage initiativer, som kan forstyrre de forestående overenskomstforhandlinger på det private område.

Med det i hånden sår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) alvorlig tvivl om, hvorvidt de Radikale kan få et af sine helt centrale krav igennem ved de igangværende forhandlinger om næste års finanslov.

Regeringen har allerede med samme begrundelse – hensynet til overenskomsterne – udskudt sit eget forslag om en differentieret pensionsalder. Det samme bør gælde udenlandsk arbejdskraft, lyder det nu.

»Når det gælder diskussioner om at sænke beløbsgrænsen og åbne for bilig arbejdskraft udefra, må vi respektere, at der nu begynder et overenskomstforløb,« siger Peter Hummelgaard og henviser til udskydelsen af planerne om tidlig pension.

Sofie Carsten Nielsen (R) gruppeformand.

»De sidder og laver differentieret pension, og de vi lade arbejdsgiverne betale sygedagpenge længere. Hvis man kan det, kan man selvfølgelig også få en aftale på plads om noget, vi allerede har aftalt i forståelsespapiret.«


Han mener dog godt, at regeringen i forbindelse med finansloven kan beslutte at afhjælpe buraukrati og besværlige regler i forbindelse med rekruttering af udenlandsk arbejdskraft.

Den radikale finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, afviser, at hensynet til overenskomsterne skulle være en hindring:

»De sidder og laver differentieret pension, og de vil lade arbejdsgiverne betale sygedagpenge længere. Hvis man kan det, kan man selvfølgelig også få en aftale på plads om noget, vi allerede har aftalt i forståelsespapiret,« siger hun.

Vil sænke krav til udenlandsk arbejdskraft

Sidste mandag mødte de Radikale op til forhandlinger i Finansministeriet med et centralt krav om at lempe adgangen for mere udenlandsk arbejdskraft.

Det handler om en sænkelse af den såkladte beløbsgrænse, som bestemmer, hvor meget man skal tjene om året for at få lov til at arbejde i Danmark, når man kommer fra et land uden for EU.

Radikale vil sænke beløbsgrænsen til 325.000 kr. fra de nuværende 410.000 kroner. Desuden ønsker man en reform af positivlisten, som angiver, hvilke kvalifikationer der giver lettere adgang til at arbejde i Danmark.

Samme dag påpegede den radikale leder, Morten Østergaard, at regeringen er dannet på den forudsætning, at man vil åbne for mere udenlandsk arbejdskraft.

»Og så skal det selvfølgelig også blive til noget,« sagde han og henviste til forståelsespapiret, som partiet fik forhandlet på plads med S, SF og Enhedslisten i sommer.

Her er det aftalt, at virksomheder »hurtigt og ubureaukratisk« skal have lov til at hente mere faglært arbejdskraft fra udlandet.

Peter Hummelgaard peger på, at regeringen er imod at lempe mere for udlændinge. På baggrund af et fornyet frav fra Dansk Industri om at lempe kravene, siger beskæftigelsesministeren:

»Hvis arbejdsgiverne gerne vil åbne sluserne, så man kan rekruttere billig arbejdskraft til ufaglært arbejde fra lande uden for EU, så er jeg grundlæggende og principielt modstander af det, ikke mindst fordi der stadig er omkring 18 millioner arbejdsløse i EU. Men endnu vigtigtigere fordi vi fortsat har rigtigt mange ledige – på dagpenge og jobparate og aktivitetsparate på kontanthjælp – som vi bør bruge al vores energi på at få i gang.«