Hovmand var central i Foghs løfte om skattestop

Svend Erik Hovmand måtte som skatteminister gå igennem en del kritik, men endte med at sidde i Folketinget i 32 år. Den 8. december fylder han 75 år.

Tidligere skatteminister Svend Erik Hovmand fylder 75 år tirsdag den 8. december. (Arkivfoto) Thorkild Amdi/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter Folketingsvalget i 2001 blev Anders Fogh Rasmussen (V) valgt til statsminister med sit markante løfte om at indføre et skattestop, og han udnævnte partifællen Svend Erik Hovmand til skatteminister.

Men på trods af den helt centrale placering i regeringen slog Svend Erik Hovmand, som fylder 75 år den 8. december, aldrig helt igennem i den brede offentlighed. Blandt kritikere fik han tilnavnet Svend Erik Hvem.

I sin tid som skatteminister måtte Hovmand dog gå igennem megen kritik, da hans embedsførelse blev undersøgt i sagen om et skattehul, som TDC havde udnyttet til at trække milliarder fra i skat.

Hovmand gik fri for at have haft kendskab til det, selv om han i 2002 skrottede et lovforslag fra den tidligere SR-regering, der ville have lukket hullet.

Han blev skiftet ud ved den første ministerrokade i august 2004. Han blev afløst af partifællen Kristian Jensen. Selv har Svend Erik Hovmand fastholdt, at det ikke skyldtes sagen om skattehullet og TDC.

Og trods kritikken i perioden som skatteminister, kan Svend Erik Hovmand se tilbage på en lang karriere på Christiansborg, hvor han har haft mange magtfulde poster.

Han blev valgt til Folketinget allerede i 1975 og endte med at sidde i Folketinget for Venstre i 32 år indtil valget i 2007. Her valgte han ikke at genopstille.

Han blev minister for første gang i 1986, hvor han fik posten som energiminister.

To år senere blev han boligminister, indtil Schlüter-regeringen måtte gå af som følge af Tamil-sagen i januar 1993.

Han har i sin karriere også været formand for Folketingets Finansudvalg og for Kontroludvalget vedrørende Efterretningstjenesterne.

I 2005 blev han formand for Venstres folketingsgruppe. En post, han bestred, indtil han stoppede i Folketinget.

Svend Erik Hovmand, der er uddannet som først tømrer og så journalist, bor i Ringsted med sin kone, Lone Hovmand.

/ritzau/