Holder homofoberne sig i skindet ved søndagens Brøndby-FCK-kamp? »En rigtig god idé er at kigge på spillernes reaktioner«

Debatten om homofobi i dansk fodbold er blusset op, efter at FC Københavns Viktor Fischer har hørt på lidt af hvert. Søndag er han tilbage på banen i det store opgør med Brøndby IF.

Diskussionen om homofobi i dansk fodbold er blusset op, efter at FC Københavns Viktor Fischer på det seneste har hørt på lidt af hvert. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Modstanden mod hån og homofobi er denne uge rykket ind på fodboldbanen med stor kraft. Søndag kl. 16.00 kulminerer det foreløbig i det københavnske derby mellem Brøndby IF og FC København, hvor 23.000 tilskuere overværer opgøret på Brøndby Stadion.

Danske Fodbolddommere fastslår på forhånd, at kampens dommer er klar med fløjten, hvis der sker noget »stort, vildt og voldsomt«.

»En rigtig god idé er at kigge på spillernes reaktioner. Hvis spillerne er ligeglade og bare vil spille fodbold, så er vi også ligeglade. Men hvis de truer med at gå eller noget andet, så har vi muligvis et problem,« siger Jan Carlsen, som formand for lovgruppen i Dansk Boldspil-Union, DBU.

I det tilfælde bliver den såkaldte tre-trinstrappe fra Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, taget i brug:

Søndag aften for en uge siden blev der hældt benzin på bålet under en superligakamp mellem FC København og OB. Her kunne spillerne fra FC København – herunder angriber Viktor Fischer – høre, hvordan der lød homofobiske tilråb og sange. Det valgte han ikke at overhøre.

»Homofobi skal ikke accepteres, og det skal ses på linje med racisme. Jeg håber, at hvis ikke Superligaen gør noget ved det, så skal OB selv gøre noget ved det i forhold til deres fans,« sagde Viktor Fischer til Ritzau.

Allerede mandag aften blev grænsen igen overskredet. Det skete i forbindelse med en kamp mellem Brøndby og FC Nordsjælland i Farum, hvor Brøndby-fans bagefter sang »Viktor Fischer, han er gay, allez, allez«.

Efter episoden tog Brøndby IF på sin hjemmeside afstand fra hændelsen:

»Det er uacceptabelt og skuffende, at det finder sted, og vi vil nu indgå i dialog med klubbens forskellige fangrupperinger og gøre det fuldstændig klart, at vi som klub ikke accepterer den slags adfærd.«

»Sammen mod homofobi«

Men episoden fik debatten til at rulle med større kraft. Det har også fået en række usædvanlige konsekvenser.

Homofobiske tilråb straffes for første gang i Superligaen, og Fodboldens Disciplinærinstans under Dansk Boldspil-Union, DBU, har idømt OB og Brøndby bøder på 25.000 kr. I fredagens kendelse skriver instansen, at der er nultolerance over for homofobi.

Aleksander Cefrin, præsident for Det Europæiske Fodboldforbund, UEFA, har bidt mærke i Viktor Fischers kritik af de homofobiske sange og roser ham over for TV3 Sport:

»Jeg skammer mig over, at vi i Europa hver eneste weekend oplever hånlige racistiske og homofobiske tilråb, uden at forstå den ødelæggende og nedbrydende effekt de har,« siger Aleksander Cefrin.

Og i Aarhus har kommunen stillet en regnbuefarvet bænk op ved Ceres Park i Aarhus. Bænken ved byens fodboldstadion skal sende et signal om mangfoldighed uden at moralisere, forklarer kommunikationschef i afdelingen for teknik og miljø til TV2 Østjylland.

Endnu en usædvanlig ting sker, når ærkefjenderne i Brøndby IF og FC København mødes søndag. Når de to hold er løbet ind på banen, planlægger de at samles i en fælles trop. Foran sig kommer de til at holde et banner med ordene: »Sammen mod homofobi«.

Spørgsmålet er, om alle 23.000 tilskuere også kommer til at være med.