Heunicke fjerner opfordring om at indberette borgere

Styrelsen for Patientsikkerhed fjerner opfordring om at indberette borgere, der muligvis er coronasmittet.

 
Coronavirus har ramt hele verden. Få et overblik her. Video: Reuters, Ritzau Scanpix. Redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opfordring om at indberette borgere, der formodes at være smittet med coronavirus, og som udviser bekymrende adfærd, er blevet fjernet igen fra Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside.

Det bekræfter styrelsen i en pressemeddelelse.

Opfordringen har ellers stået på styrelsens hjemmeside de seneste dage, efter at Folketinget hastebehandlede en lovpakke med en række ændringer af epidemiloven.

Muligheden for at indberette andre borgere fjernes efter aftale med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), oplyser styrelsen.

»Efter aftale med ministeren er der nu lukket ned for muligheden for på styrelsens hjemmeside at 'anmelde' risikofyldt adfærd hos andre borgere med henblik på overvejelser om udstedelse af eventuelt påbud til enkeltpersoner,« skriver Styrelsen for Patientsikkerhed.

I en mail til Ritzau svarede styrelsen tirsdag formiddag på, hvorfor den gav borgere mulighed for at indberette hinanden. På det tidspunkt, var opfordringen endnu ikke fjernet.

»Det er Folketinget, der har truffet beslutning om en række ændringer i epidemiloven. Beslutningen er truffet med henblik på at forebygge spredning af coronavirus,« skrev styrelsen.

På Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside fremgik det, at borgere opfordres til at indberette det til styrelsen, "hvis du er bekymret over adfærden hos en person, som du ved er smittet eller som du formoder kan være smittet med coronavirus".

Borgerne skulle således udfylde et skema med oplysninger, der skulle sendes som sikker post gennem e-Boks til Styrelsen for Patientsikkerhed.

Styrelsen ville efterfølgende gennemgå oplysningerne.

»Sagsbehandlere med blandt andet lægefaglige og juridiske kompetencer gennemgår alle henvendelser.«

»Hvad der skal ske i den enkelte sag vil bero på en konkret vurdering. Det er vigtigt at understrege, at der kun gives påbud, der er nødvendige for at forebygge spredning af coronavirus,« skrev styrelsen tirsdag formiddag.

Ændringerne i epidemiloven har blandt andet givet sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) en række nye beføjelser under coronavirussets indtog i Danmark.

Nana Cecilie Halmsted Kongsholm, der er postdoc ved Københavns Universitet og har forsket i tillid i det danske sundhedsvæsen, vurderer, at den nu fjernede opfordring var til »den ekstreme side«.

»Det er overvejende negativt og til den ekstreme side. Det institutionaliserer noget, der burde være givet i samfundet i forvejen, og risikerer i den grad at højne den mistanke, man kan have til sine medmennesker og til sundhedssystemet.«

/ritzau/