Hele Danmarks socialrådgiver er på pension

Socialrådgiver og politiker Hanne Reintoft har kæmpet for samfundets svage siden sin pure ungdom. Først for nogle år siden gik hun på pension. Nu fylder hun 85.

Socialrådgiver, politiker og forfatter Hanne Reintoft midt i en demonstration af skibsværftsarbejdere fra Burmeister & Wain. Ukendt årstal. Søndag den 3. marts fylder hun 85 år. Erik Holmberg/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hun blev en institution i DR, hvor hun i næsten tre årtier stod bag den sociale radiobrevkasse "Hvad er min ret, og hvad er min pligt?".

Hanne Reintoft, socialrådgiver, venstrefløjspolitiker og forfatter, har kæmpet for de udsatte og underprivilegerede, siden hun var helt ung. Selv måtte hun som 20-årig tage vare på sine fire små søskende efter forældrenes skilsmisse og morens død af kræft.

Det begyndte ellers lyst i et nydeligt, borgerligt miljø, fortalte hun i 2016 i et interview med Kristeligt Dagblad. Hanne Reintoft voksede op i en syvværelsers på Østerbro i København, faren var dyrlæge og moren hjemmegående. Men da familien gik i opløsning, kom der ingen hjælp fra det pæne borgerskab, siger hun.

I 1950'erne var der ikke noget fintmasket socialt sikkerhedsnet i Danmark. Hanne Reintoft, som fylder 85 år søndag den 3. marts, stiftede under sin uddannelse til socialrådgiver nært bekendtskab med husvildebarakker, illegale aborter og åndssvage på stinkende 50-sengsstuer.

I 1983 blev Mødrehjælpen genoprettet som institution, og Hanne Reintoft blev dens direktør. Af nogle dog kritiseret for at være egenrådig og meget vanskelig at samarbejde med.

Hanne Reintoft var en kendt skikkelse i landets politiske liv i mange år. Ikke mindst, fordi det lykkedes hende at være medlem af Folketinget 1966-1971 og igen 1973-1976 for tre forskellige røde partier: Socialistisk Folkeparti, Venstresocialisterne (VS), som hun var med til at stifte, og senest det Moskva-tro Danmarks Kommunistiske Parti (DKP).

Hanne Reintoft var i over 40 år gift med bygningshåndværker Knud Leihøj, der døde i 2017. Nogle kender hende også som storesøster til nyligt afdøde forfatter og søfarer Troels Kløvedal og mangeårig DR-chef Bjørn Beha Erichsen.

Hanne Reintoft gik først på pension som 80-årig. Forinden havde hun i nogle år været brevkasseredaktør på Ugebladet Søndag. Og i en moden alder kastede hun sig ud i at skrive historiske romaner.

Alderdommen er overvurderet, sagde Reintoft i 2016 til Kristeligt Dagblad.

- Det er ikke bare menneskene, der dør, det er også ens egen tid. Jeg kender snart flere døde end levende, og det kan blive meget tomt til sidst. Men lever på en måde uden for sin tid, når man bliver gammel.

/ritzau/