Han var anklaget for 11 voldtægter i byretten og otte i landsretten. Nu er han frikendt

En 39-årig lastvognschauffør var anklaget for otte voldtægter, da hans ankesag begyndte ved Østre Landsret. Men en samling SMSer og et lastvognskamera blev en del af bevismaterialet, som fik ham frikendt.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tirsdag blev en 39-årig mand idømt otte måneders fængsel ved Østre Landsret – og han er højest sandsynlig glad for det. Samtidig er han nemlig frikendt for anklager om otte voldtægter.

Inden sagen nåede landsretten, var den 39-årige dog allerede frikendt for de første fire af 11 voldtægter, som han var anklaget for at have begået mod sin kæreste i perioden 2016-2017.

Det er dog under alle omstændigheder en opsigtsvækkende sag, hvor jargonen mellem den tiltaltes og hans kæreste spillede en vigtig rolle.

»Peter Lundin er min bedste ven«

Da sagen i februar blev prøvet ved Retten i Næstved, beskrev bl.a. Ekstra Bladet, hvordan den nu dømte 39-årige var tiltalt for voldtægter under særligt skærpende omstændigheder.

Ifølge mediet skulle anklagerne bl.a. have involveret et overgreb, hvor den 39-årige havde kørt en kniv langs kærestens inderlår, mens han sagde: »Er du klar over, at Peter Lundin er min bedste ven«, hvorefter han voldtog hende. I et andet tilfælde blev hun bagbundet og fik en rød plastickugle i munden for ikke at kunne skrige.

Andre anklager involverede adskillige voldtægter i den 39-åriges lastvogn, hvor kæresten blev voldtaget ved flere lejligheder i vognens køje og fik bl.a. revet to hårtotter af sit hoved.

Springer man lidt over ni måneder frem i tiden, er den 39-årige frikendt for alle voldtægtsanklager.

Det sker, efter at videoer fra lastvognens kabine blev tilføjet bevismaterialet.

SMSer og et lastvognskamera

I forbindelse med at voldtægtssagen skulle begynde ved Østre Landsret, tilførte den 39-åriges forsvarer, Morten W. Kamp, ekstra vidner og beviser om kæresteparrets interne korrespondance til bevismaterialet.

»Der er eksempelvis kommet beviser om deres forhold, som eksempelvis beskeder fra Messenger og video fra kabinen fra min klients lastvogn. En del af den seneste bevisførelse har lagt mere vægt på, hvordan de taler til hinanden i perioden og efter politianmeldelsen,« siger Morten W. Kamp til Berlingske.

Ifølge advokaten skulle oplysningerne give et objektivt indblik i jargonen og et stormfuldt forhold – og et flertal af nævningene lod til at være af samme opfattelse.

Da dommen skulle afsiges, talte fem af landsrettens ni nævninge for at frikende den 39-årige for de otte voldtægter.

I deres begrundelse lagde de bl.a. vægt på, at korrespondancen gav indtryk af et »samliv med jalousi«, men et samliv som også var »præget af kærlighed« og »lyst til at være sammen«.

Samtidig mente de fem nævninge, at kærestens forklaring »i udpræget grad« fremstod som »konstrueret« og »indøvet« – og derfor skulle ses bort fra.

Otte måneder

Overgrebene udgjorde 11 af de 24 punkter i anklageskriftet, som blev behandlet ved Retten i Næstved i foråret. De resterende tolv anklager omhandlede vold og trusler mod kæresten og hendes søn – hvoraf den 39-årige er dømt for otte.

Tilbage står han med en fængselsdom på otte måneder for vold og vidnetrusler. I realiteten er dommen dog allerede afsonet, da den dømte har været varetægtsfængslet siden september 2017.

Hans forsvarer, Morten W. Kamp, oplyser, at hans klient nu overvejer, hvorvidt han vil søge erstatning for den overskydende tid i indespærring.