Han slap udenom i første omgang – men nu skal Søren Gade vidne i retten

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Tidligere forsvarsminister – nuværende medlem af Europa-Parlamentet – Søren Gade (V) skal vidne for Højesteret i Irak-sag, skriver Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over vigtige historier

Før vi iler videre til en række af de andre vigtigste nyheder, dvæler vi et sekund ved en af nattens helt store: Caroline Wozniackis karriere sluttede i nat efter et dramatisk nederlag i tre sæt til tuneseren Ons Jabeur i tredje runde af tennisturneringen Australian Open.

Selv om Wozniacki ikke har afvist en dag at  vende tilbage, er det nu officielt slut med karrieren for en af de største danske sportspersoner nogensinde. Wozniacki har blandt andet siddet toppen af verdenssranglisten og vundet en grand slam.

Læs mere om Wozniacki her.

Kina lukker byer ned for at bremse livsfarlig virus

Kinas myndigheder lukker flere byer i det centrale Kina ned for at standse spredningen af den livsfarlige coronavirus, som torsdag aften var konstateret i otte lande. På det tidspunkt var flere end 500 personer ifølge BBC smittet – flest i byen Wuhan, hvor virussen første gang blev opdaget i december.

I Wuhan stoppede myndighederne torsdag formiddag al offentlig transport. Senere på dagen lukkede myndighederne ifølge BBC også ned i byerne Huanggang, Ezhou, Xiantao, Chibi and Lichuan.

Du kan her læse mere om coronavirussen, herunder konklusionen om at virussen smittede fra giftslanger til mennesker.

Efter et krisemøde torsdag aften vurderede Verdenssundhedsorganisationen WHO, at virusudbruddet er en krise i Kina, men endnu ikke en global sundhedskrise.

Søren Gade skal vidne for Højesteret i Irak-sag

For første gang skal en ansvarlig minister under vidneansvar fortælle, hvad regeringen i 2004 vidste om en vigtig del af danske soldaters håndtering af fanger i Irak, skriver Politiken fredag.

Daværende forsvarsminister Søren Gade (V) skal også forklare, hvad han vidste om en omdiskuteret militæroperation ved navn »Green Desert«. Herunder om risikoen for at tilfangetagne irakere kunne blive mishandlet af irakiske styrker. Tidligere har Forsvarsministeriet afvist, at Søren Gade skulle vidne med begrundelsen, at det ikke kom sagen ved.

Venstre-politikeren ønsker ifølge Politiken ikke at udtale sig om sin nye rolle som centralt vidne i sagen om Danmarks krigsførelse i Irak.

Bagmandspolitiets indsats mod hvidvask møder hård kritik

Jyllands-Posten beskriver fredag frustrationen hos bankdirektør Bjarne Larsen fra Sydbank: Kriminelle slipper afsted med ulovligheder, fordi myndighedernes bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering lider under alvorlige mangler. Og mens bankerne har skruet op for indsatsen mod hvidvask, har bagmandspolitiet og Finanstilsynet i hans øjne ikke fulgt med.

Berlingske var tidligere på dagen i går inde på samme kritik.

Bagmandspolitiets håndtering af bankernes titusindvis af underretninger kritiseres også hårdt i en undersøgelse af myndighedernes håndtering af hvidvaskområdet fra 2016 til 2018, som Rigsrevisionen offentliggør fredag.

Det erfarer Jyllands-Posten fra fire af hinanden uafhængige kilder.

J.P. Morgan åbner investeringsbank i København

Den amerikanske storbank J.P. Morgan åbner ifølge Berlingske i januar 2020 en investeringsbank og kontor for private banking på Kalvebod Brygge og står dermed til at give de danske og nordiske banker skarp konkurrence inden for de lukrative forretningsområder virksomhedsovertagelser, børsnoteringer og formuepleje. Det skriver Berlingske.

Dermed fortsætter magtfulde, udenlandske finanshuse deres indtog i København, og det forventes at skabe cirka 160 nye finansjob over de næste tre år. Goldman Sachs, der for alvor blev kendt herhjemme med en investering i DONG i 2013, meddelte f.eks. sidste år, at man i april eller maj åbner sit første kontor nogensinde i Amaliegade i København.

Stort stadion ved Bagsværd Sø er udskudt på ubestemt tid

Planerne om et nyt nationalt rostadion ved Bagsværd er forsinket. Byggeriet til 120 millioner kroner, som udover opførelse af nye bygninger indeholder flytning af broer, et nyt dommertårn, fjernelse af forurening og deponering af betonklodser på bunden af søen, er udskudt på ubestemt tid, altimens en række klagesager behandles ved Nævnenes Hus i Viborg.

Næstformand i Dansk Forening for Rosport, Conny Sørensen, ærgrer sig dybt:

»Vi er en ret stor ronation i forhold til vores størrelse, som har vundet mange guldmedaljer. Og uden den bane i Bagsværd Sø har vi ikke noget, der ligner et anlæg, der kan tiltrække internationale regattaer. Det er fattigt, at vi ikke kan vise vores roere, at vi også kan arrangere et stævne og give dem træningsfaciliteter efter internationale standarder.«

Du kan læse mere om den komplicerede sag i artiklen i Berlingske.

Det sker i dag:

  • Ca. kl. 12 falder i Københavns Byret dommen i opløsningssagen mod Loyal to Familia. Den både historiske og principielle retssag kan du læse meget mere om her.
  • I Davos i Schweiz afrundes det årlige World Economic Forum, Verdens Økonomisk Forum. Arrangementet samler økonomer, eksperter og politikere fra hele verden.
  • I USA fortsætter rigsretssagen mod USAs præsident, Donald Trump, i Senatet, og ifølge Ritzau får Trumps advokater fredag taletid.

Dagens citat ...

... er fra Claus Bundgård Christensen, lektor i historie ved Roskilde Universitet. Det står i Kristeligt Dagblad, og ordene faldt i anledning af, at det mandag er 75 år siden, at koncentrationslejren Auschwitz blev befriet:

»Holocaust er verdenshistoriens største forbrydelse, og det er for vigtig en begivenhed til at afhænge af svingende politisk interesse. Vi skal bruge dagen proaktivt, fordi vi kan lære meget af holocaust om de dynamikker, strukturer og motiver, der ligger bag et folkedrab, så vi kan spotte faresignalerne og handle på dem.«

God dag.