Grønt bilsalg slår alle rekorder. Danskerne vil have grønne biler

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier – lige fra hvordan du kan kontrollere dine børns druk, til hvordan du får langt mere ud af din pension. To gode råd fra din yndlingsavis.

Danskerne er vilde med elbiler, og mange af dem siger, at deres næste bil bliver en el eller en plug-in-hybrid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser.

Det er koldt herude, som der står i tredje vers i St. St. Blichers digt »Det er hvidt herude« – om den hårde vinter i 1837/38.

Så koldt er det dog ikke endnu, men tre grader og regn. Dansk trist vejr. Men hvis man synger Blichers tekst med Thomas Laubs smukke melodi fra 1914, samtidig med at man læser sit overblik, så er man godt i gang.

I dagens Berlingske kan du læse, hvordan du bedst planlægger din pensionsopsparing med gode råd til, hvilken form du kan vælge. Du kan også læse om, hvordan du faktisk kan påvirke dine børns druk, så de drikker mindre. Og du kan læse om, hvad forventningerne til prisudviklingen på ejendomsmarkedet er de kommende år.

Lad os indlede dagen med de seneste coronatal:

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til »Morgenposten« – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Danskernes stavnsbundne midler sættes fri

På trods af at milliarder af kroner er flyttet til nye pensionstyper, har danskerne stadig over halvdelen af deres samlede pensionsopsparing stående i den traditionelle pensionstype med en gennemsnitlig rente og garanti.

Nu får tusindvis af dem et tilbud om at flytte til den mere moderne pensionstype med markedets afkast, skriver Berlingskes Povl Dengsøe.

Den udgør ifølge de seneste tal knap 47 procent af de svimlende 3.100 milliarder kroner, danskerne har sparet op til pension.

Det er på trods af, at de nye såkaldte markedsrentepensioner egner sig bedre til langt de fleste danskere – især fordi de åbner for, at opsparingen til alderdommen kan investeres mere individuelt og skræddersyes til den enkelte dansker.

Læs historien her med god råd til, hvad man skal gøre, hvis man vælger at skifte fra den ene til den anden form for pensionsopsparing.

Nu spår realkreditgigant og ejendomsmæglere prisfald

Der forventes prisfald på alle fronter næste år, men det går stadig nogenlunde med salget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold.

Der er – blandt de købere, som er i markedet netop nu – en stor tiltro til, at boligpriserne det kommende år fortsætter op.

Men spørger man landets ejendomsmæglere, tror flest nu, at priserne på både huse, ejerlejligheder og sommerhuse kommer til at tage et dyk. Og hos landets største realkreditinstitut ser man også prisfald i horisonten allerede i 2022.

Ifølge Nykredits prognose er det dog kun én boligtype, der i første omgang vender prispilen ned. Men i 2023 kommer det til at ramme bredere. Og det er vigtigt at forholde sig til, hvis man har planer om at købe eller sælge, advarer boligøkonom Mira Lie Nielsen i historien, som du kan læse her.

Stands unges druk

Flere forældre bør forsøge at påvirke deres børn til at feste mere ansvarligt.

Sådan lyder opråbet fra førende eksperter på baggrund af en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden om forældres holdninger til unges alkoholvaner.

Undersøgelsen viser, at seks ud af ti forældre aldrig laver aftaler med deres børn om alkohol. Det er til trods for, at aftaler om, hvornår de unge må drikke første gang, og hvor mange genstande de må drikke på en aften, er noget af det, der virker bedst, hvis man vil have indflydelse som forældre.

»Vi ved, at det har stor betydning at lave aftaler med sine børn på det her område. Selve aftalen gør, at unge drikker mindre end de unge, der ikke har aftaler med deres forældre,« lyder det fra Maria Koch Aabel, der er chefkonsulent inden for forebyggelse og sundhedsfremme i Sundhedsstyrelsen.

Og der er masser af andre gode råd i artiklen, som du kan læse her, inden de unge mennesker skal til endnu en fest i aften.

Ordkrig mellem Johnson og Macron

Flere tusinde flygtninge i Calais i Frankrig venter på chancen for at krydse Den Engelske Kanal. Forleden druknede 27 i forsøget på at krydse kanalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philippe Huguen/AFP/Ritzau Scanpix.

Antallet af bådflygtninge, der forsøger at krydse Den Engelske Kanal, er eksploderet. I 2020 forsøgte færre end 10.000 at krydse over. I år har flere end 33.000 kastet sig ud på den farefulde færd.

Samtidig er antallet af både kun steget med 30 procent, hvilket er ensbetydende med, at menneskesmuglerne er begyndt at proppe langt flere mennesker om bord, siger fransk politi til Politico.eu.

»Nogle aftener er der op til 50 både, som sætter ud. Så fanger vi halvdelen, men det er ikke nok. Vi kan ikke have politi bag hver eneste klit,« siger Nicolas Laroye, der er grænsebetjent i den franske havneby Calais, til Politico.

Nu har en tragedie med 27 druknede migranter i Den Engelske Kanal betydet, at Storbritannien og Frankrig ville finde en løsning på problemet, men den britiske premierminister, Boris Johnson, valgte at offentliggøre sine tanker om en løsning på Twitter, hvilket fik den franske præsident, Emmanuel Macron, helt op i det røde felt. Læs mere her.

Slår alle rekorder

Og så til vores kolleger på Politiken, som skriver, at det grønne bilsalg slår alle rekorder.

Danskernes appetit på elbiler og plug-in-hybrider – det, der samlet betegnes »grønne biler« – har ændret sig så markant det seneste år, at de officielle fremskrivninger må køres på skrotpladsen. Alene i år vil der være kommet yderligere 80.000 grønne biler på vejene, mere end det dobbelte af hvad Energistyrelsen forudsagde så sent som i april, skriver Politiken.

Eksperterne forventer, at appetitten på grønne biler fortsætter med samme eller tiltagende styrke de kommende år. Sker det, vil der køre næsten dobbelt så mange grønne biler rundt på vejene i slutningen af 2025, som myndighederne har forudsagt, skriver bladet.

Flygtningenævnet kritiseres for at afvise syrere på mangelfuldt grundlag

Dagbladet Information skriver, at 100 syriske flygtninge i Danmark har fået afslag på asyl i Flygtningenævnet, som mener, at det er sikkert for dem at vende tilbage til Damaskus-området.

Men i flere af sagerne baserer nævnet sig på to rapporter, hvor flere af de kilder, der har bidraget med oplysninger, undsiger nævnets konklusioner. Eksperter i asylret vurderer, at mange af afgørelserne er truffet på et utilstrækkeligt grundlag, og at sagerne bør tages op igen, skriver bladet. Du kan læse mere her.

Det sker i dag:

Klokken 14.00: Tal for smittede, indlagte og døde coronapatienter i Danmark.

Klokken 18.00: Københavns Rotary Klubs 100-års jubilæum. Prinsesse Benedikte overværer fejringen.

Klokken 23.59: Storebæltsbroen lukkes kortvarigt natten til søndag