Grønland rammes lørdag af vind op til orkanstyrke

En faldvind vil lørdag ramme den østlige by Tasiilaq i Grønland på grund af et høj- og lavtryk, der mødes.

Her ses kystbyen Tasiilaq i det østlige Grønland med cirka 2000 indbyggere. Byen vil lørdag blive ramt af en piteraq, der er kold luft i høj hastighed. (Arkivfoto). Lucas Jackson/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønland vil lørdag rammes af meget kraftigt blæsevejr op til orkanstyrke, når en kraftig piteraq rammer den østlige kystby Tasiilaq.

»Piteraq er en grønlandsk betegnelse for meget kraftig faldvind. Luften ruller ned langs indlandsisen og ud til kysten og rammer byen,« fortæller Lars Henriksen, der er vagthavende meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

En piteraq er blæsevejr op til orkanstyrke og kommer af trykforskelle i vest og nord, der sætter luften i bevægelse.

»En piteraq er noget luft, der har ligget på indlandsisen, som vest for Tasiilaq er op til 2,5 kilometer høj. Luften bliver så kølet ned, og når luft afkøles, bliver det tungt,« siger Lars Henriksen.

Lørdag er der et lavtryk over Østgrønland og et højtryk over Vestgrønland.

»Det sætter skub i den luft, der ligger over indlandsisen, og den bevæger sig så ned mod kysten og ned gennem fjordene. Den kan så accelerere og nå ret høje hastigheder,« fortæller meteorologen.

Derfor kan vindstyrken nå orkanstyrke i løbet af lørdag, men vindstyrken kan også kun nå storm eller kuling.

»Der ligger nogle ret høje fjelde mod nordvest, og nogle gange har vinden ikke pondus nok til at nå byen. Andre gange vælter det ned med vind.«

»Nu holder vi øje med det, og så må vi se, hvor slemt det går,« siger den vagthavende meteorolog.

Tasiilaq har cirka 2000 indbyggere. Meteorologen understreger, at indbyggerne godt ved, hvad de skal gøre i en situation som denne. De bliver nemlig varslet 12-24 timer i forvejen, når der er indikationer på storm.

»De er vant til det. Det sker næsten jævnligt. Det er lidt mere voldsomt, end man er vant til i Danmark,« afslutter Lars Henriksen.

Orkanstyrke er vindhastighed over 32,6 meter i sekundet. I løbet af søndag vil vinden stilne af igen.

/ritzau/