Grønland indfører restriktioner for at bremse smittestigning

Mundbind i offentlig transport og i butikker er blandt de restriktioner, som Grønland indfører mod corona.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønland indfører nationale restriktioner. Det sker, efter at der de seneste dage er sket en stigning i antallet af nye smittede med coronavirus.

Det siger Grønlands landsstyreformand, Múte B. Egede, på et pressemøde tirsdag.

»Vi kan se, at smitten er kommet ind gennem et fly. Situationen er kritisk. Vi er i gang med test af nærkontakter og personer med symptomer på smitte,« siger han ifølge det grønlandske medie Sermitsiaq.AG.

Det er en række lokale restriktioner, som bredes ud, så det gælder for hele landet. De gælder indtil videre frem til fredag 16. juli.

Det betyder blandt andet ifølge Sermitsiaq.AG, at der indføres krav om mundbind i offentlig transport og i butikker.

Derudover bliver der sat begrænsninger på, hvor mange der må være i busser og på restauranter.

»Vi vil opfordre til, at man handler alene og laver større indkøb,« siger Kirsten L. Fencker, der er naalakkersuisoq for sundhed i Grønlands regering, på pressemødet.

»I kirker er det maks 20 personer, som må forsamle sig. I dagligvarebutikker er det 50 procent af det antal personer, butikken er godkendt til, som må være der. Tandlæger og sygehuse er undtaget,« tilføjer hun.

På nuværende tidspunkt er der 13 coronasmittede i Grønland. Fire af dem er konstateret smittet tirsdag.

Blandt dem er to passagerer på et fly fra Danmark, som er blevet konstateret smittet med coronavirus, efter at de er ankommet til Grønland. Flyet landede i Grønland 6. juli.

Paneeraq Noahsen, der er uddannelseslæge ved Landslægeembedet, siger på pressemødet, at de har en forventning om, at der i det ene tilfælde er tale om den mere smitsomme deltavariant, som først blev opdaget i Indien. Det er i så fald første gang, at varianten er fundet i Grønland.

»En af dem (de smittede, som var med på flyet fra Danmark, red.) var før indrejse til landet med i en forsamling, hvor vedkommende er blevet smittet,« siger hun.

»Vi regner med, at det er coronavarianten Delta, der er tale om,« siger hun.

Ifølge Paneeraq Noahsen er det sandsynligt, at andre passagerer er blevet smittet med deltavarianten på flyet. Derfor har myndighederne opfordret alle, der var om bord, til at lade sig teste og gå i isolation.

»Vi regner med, at vi finder frem til flere smittetilfælde.«

Múte B. Egede understreger, at regeringen er klar til at forlænge restriktioner eller indføre flere. En mulighed er at lukke for indrejse til Grønland.

»Det kommer alt sammen an på, hvordan det udvikler sig,« siger han.

I alt er omkring 60 personer blevet konstateret coronasmittet i Grønland, siden virusset brød ud i landet. Ingen er døde med corona.

/ritzau/