Godt seks procent af alle 5 til 11-årige har fået første stik

63 procent af alle børn i aldersgruppen fra 5 til 11 år er inviteret til at blive vaccineret mod coronavirus.

(Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

6,2 procent af alle børn i aldersgruppen fra 5 til 11 år har fået det første vaccinestik mod coronavirus, siden man den 28. november begyndte at vaccinere børn i den aldersgruppe.

På ti dage har 26.600 børn ud af 431.256 fået vaccinens første stik.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI).

Vaccinationsprogrammet for børn mellem 5 og 11 år blev sat i gang i november.

Der er ifølge Statens Serum Institut sendt invitationer ud til forældre til 310.000 børn i aldersgruppen.

Det er vaccinen fra Pfizer/BioNTech, som sundhedsmyndighederne har godkendt til de yngre børn.

Det er meget vigtigt at børnene bliver vaccineret, da det er dem, som bærer en stor del af smitten med coronavirus. Det fortæller direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, på et myndighedspressemøde om coronasituationen tirsdag.

»Alle forældre med børn ned til fem år vil have fået en invitation til at lade deres barn vaccinere inden for de næste par dage.«

»Der er ledige tider til vaccinationer, så min appel er, hvis I har fået en invitation til jeres barn, skynd jer ned og få vaccinen,« siger han på pressemødet.

Selvom børn ofte ikke bliver særlig syge med coronavirus, er det vigtigt, at de får vaccinationerne, da det vil tage en stor del af brodden fra smittespredningen, forklarer Søren Brostrøm.

»Det er det samme, som da vi i forsommeren begyndte at vaccinere de 16-17-årige, der så vi rigtig meget smittespredning blandt de unge mennesker, og der tog det brodden af smittespredningen.«

»Det har vi også lavet estimater på, så hvis der kommer en meget høj tilslutning hurtigt blandt skolebørnene, så kan vi måske få brudt smitten lidt mere,« siger han på pressemødet.

Ifølge Jens Lundgren, som er professor i infektionssygdomme på Københavns Universitet og overlæge på Rigshospitalet, er det umiddelbart rigtig positivt, at der allerede er en så stor opbakning til vaccinen blandt forældre til børn i aldersgruppen 5 til 11 år.

Men han mener, at det er for tidligt glæde sig over vaccinetilslutningen blandt børn mellem 5 og 11 år, da han oplever, at mange forældre er meget bekymrede for, hvad vaccinen vil gøre ved deres børn.

Hvilket han frygter kan betyde, at flere vil vælge vaccinen fra til deres barn.

»Der er begyndt at florere tanker om, at vaccinerne skal indeholde eksempelvis tungmetaller, som kan skade børn, eller at der vil være senfølger af vaccinen for børn, selv om det ikke er rigtigt.«

»Derfor bør det italesættes at forældre er bekymrede, og myndighederne skal mane de her rygter til jorden, så flere føler sig trygge nok til at tilslutte sig vaccinen,« siger han.

Jens Lundgren fortæller også, at han mener, at det er for tidligt, at vurdere, hvornår vi vil se en effekt på smitten af, at børn bliver vaccineret.

/ritzau/