Fra ufarlig startpistol til skarpladt våben: Omdannede signalvåben er et stigende problem blandt bandekriminelle

Omdannede gas- og signalpistoler, der kan være meget farlige at affyre, er særligt blevet populære i bandemiljøer.

En ægte beslaglagt Glock-pistol på Rigspolitiets tekniske afdeling i Vanløse. Ifølge vicepolitiinspektør hos Særlig Efterforskning Øst Torben Henriksen skal man i mange tilfælde være »noget af en kender« for at se forskel på en omdannet gas- eller signalpistol og et originalt skydevåben. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Harmløse startpistoler, der bruges til at skyde en konkurrence i gang, bliver bygget om til dødelige våben – og der er kommet flere af dem.

For mens der over en årrække er sket et generelt fald i antallet af skydevåben i de kriminelle miljøer i Danmark, er antallet af gas- og signalpistoler, som omdannes til skarpladte våben, steget.

Det oplyser Rigspolitiet i en udtalelse til Folketingets retsudvalg, hvor en markant stigning mellem 2018 og 2019 fremhæves.

I 2018 modtog National Kriminalteknisk Center, som står for at foretage ballistiske undersøgelser af våben, 37 omdannede gas- og signalvåben. Året efter var antallet steget til 60, fremgår det af udtalelsen. Størstedelen af dem vurderes at stamme fra bandemiljøet.

Udviklingen kan ifølge Rigspolitiet blandt andet tilskrives, at den øgede indsats mod illegale våben – blandt andet de skærpede straffe for besiddelse af skydevåben – har gjort det sværere at skaffe originale skydevåben på det illegale marked.

»Dette kan til dels ses ved, at priserne på skydevåben på det illegale marked er steget, dels ved, at der er færre beslaglæggelser af skydevåben, og dels ved, at antallet af omdannede gas- og signalvåben er steget,« lyder det fra Rigspolitiet i udtalelsen.

Samtidig oplyses det, at der i bandemiljøet også er sket en stigning i anvendelsen af gas- og signalvåben, der ikke omdannes til skarpladte våben.

Alligevel er Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) ikke i tvivl om, at der er kriminelle hensigter bag udbredelsen i bandemiljøet af de som udgangspunkt ufarlige pistoler.

Formålet med de ikkeomdannede, men farligt udseende våben er ifølge NEC at begå voldelige handlinger som røverier, trusler, intimidering og lignende.

12 omdannede gaspistoler lå i villa

Hos Særlig Efterforskning Øst genkender vicepolitiinspektør Torben Henriksen, at der florerer gas- og signalpistoler i de kriminelle miljøer, enheden opererer i.

Den primære årsag er ifølge ham, at de er billige.

»Man benytter sig af dem, fordi rigtige våben er forholdsvist dyre, selv på det illegale marked,« siger Torben Henriksen og fortæller, at mange af våbnene til forveksling ligner skarpladte våben:

»Ofte skal man være noget af en kender for at se forskellen.«

Besiddelse af omdannede gas- og signalpistoler har tidligere ført til lange fængselsstraffe i Danmark.

Da politiet i januar 2019 fik et tip om salg af stjålne designermøbler fra en villa i Skævinge, fandt de i stedet et våbenlager, bestående af omdannede gaspistoler.

Skydevåbnene var omskabt, så de fremstod som pistoler af mærket Glock 25 og kunne skyde med skarp ammunition.

I sagen blev en 40-årig mand i Østre Landsret idømt otte års fængsel for besiddelse af pistolerne og dertilhørende ammunition og for at have overdraget næsten et halvt kilo kokain.

»Jeg ville ikke turde«

For to år siden nåede en anden sag om omdannede pistoler helt til Højesteret.

I april 2018 fandt en politipatrulje i Årslev på Fyn i alt 12 pistoler i en 22-årig mands bil.

De 10 af dem viste sig at være gas- og signalpistoler, der var omdannet til at ligne Glock-pistoler med logo. De sidste to var ligeledes omskabte gas- og signalpistoler, men lignede slovakiske Grand Power-pistoler.

Retten i Svendborg idømte den 22-årige mand fire års fængsel. Dommen blev anket til Østre Landsret, der skærpede straffen til fem år.

Højesteret skærpede efterfølgende den 22-åriges straf til seks års fængsel, fordi besiddelsen af pistolerne skete med henblik på videreoverdragelse og brug i det organiserede kriminelle miljø.

Vicepolitiinspektør Torben Henriksen fra Særlig Efterforskning Øst har set forskellige variationer at omdannede pistoler, som kommer fra udlandet. Han tilføjer, at det undrer ham, at nogen tør affyre sådan én med skarpladt ammunition.

»Jeg ville ikke turde. En rigtig pistol er produceret til at kunne holde til det tryk, som en fuldladet skarp ammunition afgiver. Det er en startpistol ikke nødvendigvis. Hvis man bruger forkert ammunition i et våben, det ikke er beregnet til, kan det risikere at sprænge, mens man står med det i hånden,« siger Torben Henriksen.