Forsvarsordfører: Nu må ministeren skride ind

I dag er departementschefen blevet kritiseret for nepotisme af Kammeradvokaten. Det er ikke acceptabelt, at vi har den slags traditioner, lyder det fra flere forsvarsordfører.

Danske specialstyrker trækkes hjem fra Irak
Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke at udtale sig yderligere om de nye informationer om Forsvarsministeriets departementschef. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen /Ritzau Scanpix

Spørgsmålet om, hvorfor Forsvaret er så rodet, bliver besvaret meget enstemmigt:

»Det er et godt spørgsmål.«

Det siger forsvarsordførere for både Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. Tirsdag eftermiddag var det et samtaleemne igen, da Forsvarsministeriet offentliggjorde resultaterne af Kammeradvokatens undersøgelse af nepotismesager i det danske forsvar.

»Der har været en række sager, som ikke er acceptable. Det skal der tages hånd om. Derfor kan jeg ikke sige det tydeligt nok, at det er ministerens opgave at få taget fat på det, der kan ligne en tendens. Der er ikke gennemsigtighed nok. Det bliver vi nødt til som politikere, i særdeleshed ministeren, og sætte sig i spidsen for at skabe gennemsigtighed i Forsvaret. Nepotisme kan vi ikke acceptere i Danmark overhovedet,« siger Henrik Dam Kristensen, forsvarsordfører for Socialdemokratiet.

Der har været en række sager om nepotisme i det danske forsvar. I dag tirsdag er det blevet offentliggjort, at departementschef Thomas Ahrenkiel er blevet erklæret inhabil i sag om Forsvarsministeriets tidligere presse- og kommunikationschef, som han i dag er gift med.

Dog ser hverken Martin Lidegaard (R), Henrik Dam Kristensen (S) og Jeppe Jakobsen (DF) grund til, at man ikke længere skal have tillid til Thomas Ahrenkiel.

»Jeg ser det her som en meget løftet pegefinger,« siger Jeppe Jakobsen.

Dertil tilføjer han, at det i forvejen er svært at rekruttere til Forsvaret:

»De her sager har efterladt et indtryk af, at man ikke nødvendigvis får noget ud af at være den dygtigste, men mere om hvem man kender i Forsvaret. Og hvis folks karriere skal være afhængig af alt muligt andet end ens egne kompetencer, så søger folk væk.«

Efter både større og mindre sager om nepotisme er Forsvaret kommet i medierne – og myndighedernes – søgelys.

Martin Lidegaard peger på en tradition i Forsvaret, som fejlagtigt tegner et billede af illoyalitet, hvis man klager over netotisme:

»Man ser de her åbenlyse urimeligheder finde sted, og man ikke gør noget for at stoppe dem eller klager til højere myndighed. Hvis man på andre arbejdspladser er vidne til så grov nepotisme, vil man gå til højere myndighed. Jeg tror, at man har tradition i Forsvaret for ikke at gå til andre end nærmeste ansatte. Det er ikke godt i en forvaltning,« siger han.

Henrik Dam Kristensen peger på, at det er ikke godt nok, når Forsvaret får så mange sager, der falder lige ovenpå hinanden. Så er der grund til – ikke kun bekymring – men en form for handling, som ministeren må sætte sig i spidsen for det.

»Vi kender ikke slutresultatet på alle sagerne endnu, men de sager, der er rejst, er nok til at sige, at vi skal have kig på det her,« siger han.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) ønsker ikke at udtale sig før samrådet i næste uge men skriver i pressemeddelelsen, at han har noteret sig Kammeradvokatens konklusioner.