Forstå valgkampen på tre minutter: Lars Løkke udgiver pludselig ny bog – og DF får endnu en kajeryster

Nyheden om en ny samtalebog med statsministeren overhaler med nød og næppe meningsmåling, der næsten halverer Dansk Folkeparti. Og så er dyr måske blevet det nye sort i valgkampen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen overraskede alt og alle ved onsdag eftermiddag af kundgøre, at han torsdag udkommer med en samtalebog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Velkommen til aftenposten.

Vupti, sagde det onsdag eftermiddag – og så dukkede en overraskende nyhed op.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har i al hemmelighed arbejdet på en samtalebog med journalist og forfatter Kirsten Jacobsen. Bogen, der hedder »Befrielsens øjeblik - Samtaler med Lars Løkke Rasmussen« udkommer i  torsdag.

Ifølge pressemeddelelsen fra Politikens Forlag er bogen skrevet med en »enkel og klar ambition«:

»At nå ind til de overvejelser, Lars Løkke Rasmussen har som statsminister og privatperson i ugerne op til et folketingsvalg, der vil afgøre hans politiske fremtid.«

Og der er nok at have overvejelser om for statsministeren. For eksempel vælgerne.

For det kører stadig ikke som smurt for blå blok. DF er øjensynligt værst ramt, som flere målinger har vist. I januar sagde 17,4 pct. af vælgerne god for Dansk Folkeparti. Da valget blev udskrevet 7. maj var tilslutningen dalet til 13,9 pct.

Fik du taget kandidattesten?

Test dig selv: Find ud af, hvilke kandidater du er enig med

I den nyeste meningsmåling fra Epinion, foretaget for DR Nyheder, mener blot 11,6 procent af vælgerne, at DF er værd at stemme på. Ved valget i 2015 fik partiet 21,1 procent. Næsten en halvering.

Hvis der var valg i morgen, ville Kristian Thulesen Dahls tropper skulle sige farvel til 17 ud af 37 pladser i Folketinget.

Til DR Nyheder siger Kristian Thulesen Dahl, næsten som så han i en krystalkugle, at han tror, vælgerne vender tilbage, når de står i stemmeboksen med blyanten i hånden den 5. juni:

»Jeg kan mærke, at det bevæger sig den rigtige vej for Dansk Folkeparti,« som han siger.

Og nu vi er ved meningsmålinger.

Gallup har for Berlingske også stukket fingeren i folkedybet. DF går også tilbage her, men med syv mandater flere end i Epinions måling - svarende til 24 mandater i alt.

Blå blok går tilbage fra 47,5 procent af stemmerne til 46,7 procent - inkl. Stram Kurs, Partiet Klaus Riskær Pedersen og Kristendemokraterne, der alle står til at få under to procent af stemmerne og altså ikke ville få nogle af de eftertragtede taburetter på tinge.

Og Ritzau kan via Voxmeter berette, at Alternativet, trods massivt fokus på vælgernes yndlingstema, klima, går tilbage fra 4.8 pct. af stemmerne ved valget i 2015, til i Voxmeters nye måling at snitte spærregrænsen med 2,5 pct.

Til det siger Alternativets gruppeforperson, Carolina Magdalene Maier, til Ritzau:

»Vi har da bestemt spurgt os selv om, hvordan det kan være. En forklaring er helt åbenlyst, at vi får massiv konkurrence fra andre partier på klimadagsordenen, hvor der er kommet det ene klimaudspil efter det andet.«

Carolina Magdalena Maier konkluderer:

»På en eller anden måde har vi sejret os selv ihjel ved at have rykket dagsordenen.«

Lyt til Berlingskes podcast »Mød partilederen« - denne gang med Alternativets Uffe Elbæk.

De fire hurtige.

1. Har du meningsmålingsforstoppelse?

Berlingske tager dig ved hånden og viser, hvordan du gennemskuer meningsmålingerne med bonustilbud om at forstå, om de siger noget som helst om, hvordan valget ender.

2. Hos Det Konservative Folkeparti har man hyret den politiske kommunikationsrådgiver Benjamin Rud Elberth til at rådgive/sælge sig under hele valget.

Til TV2 siger Benjamin Rud Elberth:

»Jeg pakker ikke en lort ind for at få den til at ligne guldkarameller.«

Og han slutter med en salgstale for sit eget firma:

»Hvis kandidaterne lytter til mig, bliver de valgt.«

3. En gruppe ved navn Party Rebels vil præmiere bedste plakathærværk og smadre valgplakater med rundboldbat på valgnatten. Vandaliserede valgplakater er et oprør imod stigende politikerlede, mener de.

4. Berlingske har de seneste dage fortalt, hvordan den racismedømte Stram Kurs-leder Rasmus Paludan har haft et tilhold fra politiet, fordi han chikanerede en mandlig medstuderende tilbage i 2013. I dag kan Berlingske så fortælle, at da en gruppe unge i 2012 mødtes i deres vestjyske barndomsby til den årlige byfest, dukkede der pludselig en uønsket person op. Det var Rasmus Paluda iført en lang mørk frakke og et kamera.

Dagens foto.

Måske er dyr blevet det nye bæredygtige kort i valgkampen. Mandag var det Lars Løkke Rasmussen på en hest. I dag er det Socialdemokratiets leder Mette Frederiksen, der friserer en okse.

På sin valgturné i det jyske stødte statsministerkandidaten på det langhårede væsen.

»En flot fyr, der hedder Leopold,« skriver hun på Facebook og river dyret med en slags kam men undlader at vifte med de røde faner foran det store dyr.

Dagens analyse

Jyllands-Postens politiske analytiker mener, den lange valgkamp risikerer at gøre vælgerne valgmætte.

Dagens tal: 224

Lolland er blevet nævnt 224 gange fra Folketingets talerstol de sidste fire år. Læs blandt andet kommentarer fra politikere med relation til Lolland i historien her.

Dages politiske podcast »90 mandater«

Denne gang handler Berlingskes valgpodcast foruden Venstres ønske til en afstemning om forsvarsforbeholdet om klimaets rolle i valgkampen. Berlingskes politiske kommentator, Thomas larsen giver sit syn på klimaets plads i valget.

Dagen i morgen

Partiledernes program for 16. maj ifølge Ritzau.

9.00: Statsminister Lars Løkke Rasmussens bog »Befrielsens øjeblik - Samtaler med Lars Løkke Rasmussen« udkommer.

Morten Østergaard, Radikale Venstre:
14.00: Deltager i partiets valgarrangement Festival(G) på Aarhus Universitet. Der vil også være musik med Pernille Rosendahl, stand-up, talks og aftensmad for en 10'er.

Uffe Elbæk, Alternativet:
15.30 - 16.30: Cykelevent med kampagneteamet på Langebro, København.
17.15 - 18.45: Debat på Københavns Universitet, CSS.

Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti:

10.00 - 12.30: Besøg hos Aalborg Portland.
14.00 -17.00: »Kristians kaffebar« lægger vejen forbi Aalborg.