Forsøg med bodycam på politibetjente kan øge masseovervågningen

De kommende seks måneder kan du støde på politibetjente, der bærer kropskamera, hvis du skal til en fodboldkamp, en demonstration eller måske bare ud i nattelivet.

(Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rigspolitiet har nemlig i denne måned igangsat et seks måneder langt, landsdækkende forsøg for brug af det såkaldte bodycam – altså et kamera monteret på betjentes hjelme, veste eller køretøjer.

»Formålet er at afprøve en national ramme for, hvordan dansk politi bruger kamera og finde ud af, hvordan selve lagringsdelen skal foregå«, siger ledende politiinspektør hos Københavns Politi Gert Sejbak.

Det er Københavns Politi, der leder forsøget, og som udover kredsen involverer Nordjyllands Politi, Østjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Vestegns Politi.

Men forsøget med brug af kropskamera på politibetjente kan øge masseovervågningen. Det vurderer Sten Schaumburg-Müller, juraprofessor på Syddansk Universitet.

»Politiets kameraer vil være tændte hele tiden til forskel for, hvis civile optog bidder til for eksempel en demonstration. Så man vil blive overvåget konstant under en begivenhed, eller hvor politiet kommer til at filme. Og så vil optagelserne blive opbevaret hos politiet – uden at vi på nuværende tidspunkt ved hvordan«, fortæller Sten Schaumburg-Müller

Han kan godt se idéen med, at politiet kan have et behov for at dokumentere sit arbejde:

»Men sammen med civiles optagelser af politiet bliver der mere overvågning. Og spørgsmålet er, om det er godt for samfundet«, siger han.

Københavns Politi har ikke ønsket at kommentere på spørgsmålet om masseovervågning, men siger i et skriftligt svar:

»Projektets formål er at afprøve retningslinjerne for politiets brug af videodokumentation – formålet er ikke at tage stilling til, om politiet generelt skal bruge flere kameraer. Projektet afsluttes med en evaluering, som skal være med til at danne grundlaget for en politisk debat – herunder de mere overordnede og etiske overvejelser i forbindelse med for eksempel kropskameraer.«