Forslag om forbud af privat salg af Roundup runder milepæl

Et borgerforslag mod salget af ukrudtsmidler har fået 50.000 støtter, så det nu kan behandles i Folketinget.

Christiane Bjørg Nielsen, der nok er mest kendt som karakteren Kandis i Pyrus-julekalenderne, står bag et borgerforslag om et øjeblikkeligt ophør af blandt andet ukrudtsmidlet Roundup. På billedet ses hun sammen med Jan Linnebjerg, der spillede karakteren Pyrus. (Arkivfoto) Bent Midstrup/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Et borgerforslag om et øjeblikkeligt ophør med salg af Roundup og andre midler til bekæmpelse af ukrudt og insekter har de seneste måneder mødt stor opbakning.

Onsdag har forslaget rundet 50.000 støtter, og dermed kan det nu fremsættes som beslutningsforslag, blive behandlet og stemt om i Folketinget.

Forslaget er blevet stillet af Christiane Bjørg Nielsen, der nok mest er kendt for at have spillet karakteren Kandis i »Pyrus«-julekalenderne.

Hun valgte at stille forslaget, fordi hun i det lokale byggemarked kunne se, at man fortsat kunne købe dunke med forskelligt ukrudtsmiddel.

»Jeg tænkte, at det ikke kunne passe, at vi i 2019 ikke var blevet klogere. Vi ser alle giftresterne i vores grundvand, og vi ser, hvordan biodiversiteten og vores insekter har det,« siger Christiane Bjørg Nielsen.

Sammen med en række andre personer, som er medstillere af forslaget, går Christiane Bjørg Nielsen efter at forbyde eksempelvis ukrudtsmidler med indhold af glyfosat, mest kendt fra Roundup, og insektgifte med indhold af neonikotinoider.

Personerne bag forslaget havde gerne set et totalt forbud mod brugen af ukrudtsmidler i Danmark.

Men fordi de finder det mere realistisk at få vedtaget et forbud mod privat brug af midlerne, så drejer forslaget sig i denne omgang kun om det private forbrug.

»Nu har vi ikke taget landbruget med i det her forslag, og det gør det nok lidt nemmere. Det havde nok været rigtig svært at håndtere, hvis vi også forsøgte at ændre noget for industrien. Vi kan kun drømme om, at det kommer i næste ombæring,« siger Christiane Bjørg Nielsen.

I flere år har danske landmænd brugt glyfosat til nedvisning af korn, raps og ærter for at sikre en ensartet høst samt mod ukrudt.

Stoffet er imidlertid mistænkt for at være sygdomsfremkaldende. Både Østrig og Tyskland har fremlagt planer om et forbud mod glyfosat, og i USA er der tilkendt erstatninger for kræft udløst af at have benyttet glyfosat.

Stoffet glyfosat bliver blandt andet brugt i ukrudtsmidlet Roundup, som den tyske kemigigant Bayer overtog i forbindelse med købet af selskabet Monsanto. Den endelige selskabsovertagelse fandt sted i juni sidste år.

I øjeblikket står Bayer med et bjerg af søgsmål, der går på, om Roundup er kræftfremkaldende. Bayer har dog flere gange afvist anklagerne.

Indtil videre har tre forskellige dommere taget stilling til sager om Roundup. Ingen af de tre dommere har indtil videre givet Bayer ret, og selskabet har siden appelleret de tre afgørelser.

/ritzau/

Borgerforslag vil tage kampen op med blandt andet Roundup. Endnu er ingen borgerforslag dog blevet vedtaget. Onsdag har et borgerforslag om øjeblikkeligt ophør med salg af Roundup og andre bekæmpelsesmidler til privat brug i haver og på offentlige fællesarealer rundet 50.000 støtter. Læs her mere om, hvad et borgerforslag er, og hvad man kan opnå med det: * Loven om borgerforslag blev vedtaget i december 2017. * Borgerforslag kan stilles af borgere med stemmeret til Folketinget på hjemmesiden borgerforslag.dk. Man skal logge ind med NemID og personnummer. * Opnår et forslag på 180 dage støtte fra 50.000 borgere med stemmeret, så skal Folketingets partier tage stilling til, hvem der vil fremsætte forslaget som et beslutningsforslag i Folketinget. * For ifølge grundloven er det kun folketingsmedlemmer og ministre, der kan fremsætte forslag i Folketinget. * Herefter behandles beslutningsforslaget på samme måde som Folketingets øvrige beslutningsforslag. * Borgerforslag var i første omgang en forsøgsordning, men er nu blevet gjort permanent. * Indtil videre har Folketinget behandlet tre borgerforslag, mens fire yderligere har indsamlet mere end 50.000 underskrifter og venter på at blive forelagt Folketinget. * Ingen borgerforslag er hidtil blevet vedtaget i Folketinget. * Det borgerforslag, der har fået flest underskrifter (68.975), går på at afskaffe ministerpension og pension til ministerbørn. Kilde: Folketinget.dk. /ritzau/