Forældre i konflikt må vente flere måneder på hjælp

Når forældre er i konflikt om samvær, skal de have møde inden ti dage. Men der er pt. måneders ventetid.

Forældre, der er gået fra hinanden og er i konflikt om fælles børn, må vente op til 14 uger på at få møde i Familieretshuset.

Det fremgår ifølge Jyllands-Posten af Familieretshusets hjemmeside.

I loven står der ellers, at forældre i konflikter om samvær, forældremyndighed og barnets bopæl skal indkaldes til første møde så vidt muligt inden for ti hverdage.

Den lange ventetid på op til knap fire måneder møder kritik på Christiansborg. Ikke mindst fordi en af intentionerne med at nedlægge Statsforvaltningen og erstatte den med Familieretshuset var ønsket om at nedbringe de lange og udskældte sagsbehandlingstider hos forvaltningen.

Jakob Sølvhøj, som er børneordfører for Enhedslisten, kalder det "meget problematisk", hvis de lange ventetider gentager sig i Familieretshuset, der åbnede i april i år.

»Det har været tanken, at man allerede i løbet af ti dage efter modtagelsen af sagen skulle i gang med sagsbehandlingen, så når der er 14 ugers ventetid, er det i strid med den hensigt, der har været med lovgivningen,« siger han til Ritzau.

Han understreger, at det ikke er godt nok og påpeger, at ministeren bør gå ind i sagen.

Hos Familieretshuset forklarer kontorchef Kirsten Rosenkilde Olsen, at ventetiden er en "overgangsproblematik", som skyldes nye opgaver og arbejdsgange.

Desuden påpeger hun, at det hænger sammen med, at alle verserende sager fra Statsforvaltningen skal visiteres efter de nye regler.

»Vi er meget opmærksomme på, at ventetid kan have betydning for konflikten mellem forældrene, og at det kan gå særligt ud over børnene,« siger hun til Jyllands-Posten.

Man er allerede i gang med at finde en løsning, der kan hjælpe børn i en skilsmissekonflikt, fortæller Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til Ritzau.

»Det handler om at passe bedre på børnene, når skilsmisser bliver sværere, så skal vi have et system, der er mere skånsomt for børnene, og så duer det ikke, at der er så lang ventetid.«

»Der skal være flere medarbejdere, der kan sidde og sagsbehandle, fordi en af forklaringerne på denne her ventetid er, at der i opstarten og i overgangen fra det gamle system og til det nye, der tager det simpelthen længere tid.«

»Stillinger er slået op i Familieretshuset, og de skal besættes, før arbejdet kan starte. Jeg vil følge meget tæt, at det også lykkes at få nedbragt sagsbehandlingstiderne,« siger Astrid Krag.

Familieretshuset blev til som del af en reform, som alle Folketingets partier stemte for i december 2018.

/ritzau/