Forældre er på dybt vand, hvis deres børns intime grænser bliver overskredet på sociale medier

Ny forældreundersøgelse fra Sex & Samfund viser, at over halvdelen af forældrene ikke er klar over, hvor de skal gå hen, hvis deres børn bliver udsat for en krænkelse.

I skolerne er det i denne uge »Uge Sex«, hvor folkeskoler landet over har fokus på seksualundervisning – her på Heibergskolen på Østerbro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Det seneste års beretninger om unge mennesker, der bliver udsat for krænkelser, har givet stof til eftertanke for forældre i Danmark. Det viser en undersøgelse fra organisationen Sex & Samfund.

»Tænk på de sidste par års mediesager,« opfordrer et af spørgsmålene.

Sex & Samfund gennemgår de sager, der har været i medierne om krænkelser blandt unge mennesker, og så spørger de: »Har en eller flere af disse sager været anledning til, at du tog en snak med dit barn/teenager om intime grænser eller adfærd på sociale medier?«

Knap 70 procent af forældrene svarer ja. Sex & Samfund sætter »grænser« på skoleskemaet.

Det seneste års tid har der været et stort fokus på, hvordan unge mennesker opfører sig over for hinanden, både online og offline: Umbrella-sagen, hvor over 1.000 unge mennesker blev sigtet for at se og dele en video af mindreårige, der havde sex. Nomineringer i folkeskolen, hvor de afgående klasser bedømmer, hvilken 3.-klasseelev der »skal ringe, når de bliver 18«. Puttemiddage, hvor nystartede 1. g-piger bliver udfordret i at simulere oralsex på agurker foran 50 3. g-drenge for at komme med til en eksklusiv middag.

»2018 var en digital motorvej, hvor vi alle sammen blev kørt over af en virkelighed, som vi ikke havde lært at begå os i. Nu har vi lavet undersøgelsen for at få viden om, hvordan forældre tænker på det her emne, som vi i Sex & Samfund er meget optaget af,« siger den nationale leder af Sex & Samfund, Lene Stavngaard.

2018 var med andre ord året for krænkelser, og nu har Sex & Samfund offentliggjort en forældreundersøgelse, der belyser, hvordan forældre forholder sig til den tilværelse, deres børn vokser op i.

I denne uge afholdes den årlige Uge Sex, hvor folkeskoler landet over har fokus på seksualundervisning. I år er der særligt fokus på »at sætte grænser på skoleskemaet« og forældrenes rolle.

»Noget af det, jeg lægger mærke til i den her undersøgelse, er, at 63,2 procent af forældrene ikke mener, at de er klædt på til at kunne tale med deres børn og unge om intime grænser på de sociale medier. Men også, at de ikke selv har talt med deres egne forældre om det, dengang de selv var unge. Det synes jeg, vidner om, at det er et problem, der går fra generation til generation,« understreger hun og siger, at det er et af de problemer, Sex & Samfund gerne vil til livs.

»Derudover skal skole og forældre i højere grad samarbejde ved eksempelvis at tage aktuelle emner op på forældremøder og i skole-hjem-samarbejdet, hvis vi gerne vil se en reel forandring og sørge for, at seksualundervisning er integreret i de øvrige undervisningsfag systematisk gennem hele grundskoleforløbet,« siger Lene Stavngaard.

Forældre ved ikke, hvor de skal gå hen

Et af de problemer, undersøgelsen belyser, er blandt andet, at over halvdelen af alle forældre ikke er klar over, hvor de skal gå hen, hvis deres børn bliver udsat for en krænkelse. Det mener Lene Stavngaard, kan være medvirkende til, at forældrene ikke får taget snakken med deres børn.

»Det er et hul i den generelle viden, som skal udfyldes. Vi vil gerne have forældrene på banen, og de skal tage initiativet til at starte en dialog med deres børn om grænser og generelt om krop, køn og seksualitet. Men hvis forældrene ikke ved, hvor de skal gå hen, hvis det går galt, kan det forhindre dem i at tage snakken med deres børn, før de står med et konkret problem,« påpeger hun.

Omvendt viser undersøgelsen, at 40 procent af forældrene finder det nemmere at snakke med deres børn og unge om intime grænser efter de sager, der har været i medierne.

LÆS MERE