»Folk bliver holdt for nar«: Patientforeninger inviterede til konference, der blev betalt af medicinalfirmaer

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Hudsagen, der består af tre patientforeninger, inviterede politikere, meningsdannere og fagpersoner til konference om hudsygdomme på Christiansborg. Gildet blev dog betalt af medicinalindustrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser og velkommen til dagens nyhedsoverblik.

Politikerne på Christiansborg er ved at lægge sidste hånd på en hjælpepakke til danskerne på grund af de høje energipriser, og vi formoder, at regeringen indkalder til et pressemøde senere på dagen, hvor hjælpepakken vil blive præsenteret.

Men inden da skal vi runde Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens bud på en reform af SU-systemet, der møder modstand fra landets studerende, og så skal vi et smut forbi Alex Vanopslaghs brud på boligreglerne, som han for første gang i et interview sætter ord på.

Men vi skal også flyve en tur mod det store udland, hvor Mellemøstens autokrater nu kan byde ind med noget, som Vesten ikke kan hamle op med.

Og sidst, men ikke mindst, skal vi kigge nærmere på en sammenslutning af patientforeninger, der anklages for falsk varebetegnelse.

Vi starter dog et helt andet sted.

Flere supersygehuse bliver ramt af økonomisk kaos

Vi skal nemlig kaste et blik på landets supersygehusprojekter, hvor syv af de 16 projekter står til at overskride deres budgetter.

Særligt i hovedstaden står det slemt til. Her forventes det, at budgetterne i fem af de seks projekter bliver overskredet.

Blandt andet viser nye tal for det kommende hospital i Nordsjælland, at der her er lagt op til den største overskridelse af alle, nemlig 25 procent i forhold til projektets økonomiske ramme på cirka 4,8 milliarder kroner.

Det fremgår af redegørelser til politikere i Region Hovedstaden og Folketingets sundhedsudvalg.

Og det overrasker flere eksperter, som Berlingske har talt med.

»Det er påfaldende, at så mange af overskridelserne forekommer i hovedstaden. Det kan selvfølgelig skyldes, at prislejet er højere her. Men man må også spørge sig selv, om regionen er for dårlig til deres byggestyring,« siger professor i sundhedsøkonomi og politik Kjeld Møller Pedersen.

Læs hele historien her.

Planerne for arkitekturen i et af de nye supersygehus-projekter har høstet store roser for sit originale kløverbladsdesign, men nu er der udsigt til endnu en budgetoverskridelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Herzog & de Meuron, Vilhelm Laur.

Det studerende afviser »farligt forslag« fra Ellemann

I et interview med Berlingske torsdag aften løftede Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, sløret for en reform af SU-systemet, der skal barbere et år af statens uddannelsesstøtte.

Det vil helt konkret betyde, at landets studerende kan modtage SU i op til fem år, mens det i dag er muligt at få SU-stipendium i seks år.

Men det forslag møder hård modstand fra Danske Studerendes Fællesråd.

For det vil lægge et yderligere pres på de studerende, der i forvejen døjer med mistrivsel.

»Vi synes, det er et farligt forslag, for det vil gøre uddannelserne meget låste, og de studerende, der bliver forsinket, vil få en økonomisk byrde hængende over hovedet,« siger Julie Lindmann.

Og selvom målet med Venstres forslag er, at de sparede SU-midler skal ryge direkte tilbage til uddannelserne, så mener Julie Lindmann stadig ikke, at det er den rigtige vej at gå.

Læs hele interviewet i Berlingske.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre, vil barbere et år af de studerendes SU, så de studerende som udgangspunkt maksimalt kan få SU i fem år. Men det møder kritik fra Danske Studerendes Fællesråd. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Analyse: De blev udskammet og udskudt som pariaer. Nu er de krigens helte

Efter i årevis at være udstødt som henholdsvis paria og problembarn i det internationale samfund, har Ukraine-krigen givet Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, en nyvunden status på verdensscenen.

Senest har Mohammed bin Salman spillet en afgørende rolle, da to amerikanske statsborgere forleden blev frigivet fra russisk fangenskab.

Det var nemlig ham, der medierede den storstilede fangeudveksling, som fandt sted onsdag.

Dermed har krigen i Ukraine vist, at Mellemøstens autokrater har noget, Vesten ikke kan hamle op med.

»Når det kommer til at levere reelle og håndgribelige diplomatiske fremskridt i krigen mellem Rusland og Ukraine, har de to autokratiske lande været langt mere konstruktive og nyttige end både EU og USA,« skriver Berlingskes korrespondent i Mellemøsten, Carolina Kamil.

Også Erdogans »balancerede« holdning til krigen har sikret, at ukrainsk hvede igen kan sejles ud af havnen i Odesa og gennem Bosporus og eksporteres til et kornsultent verdensmarked, hvilket han har fået en del anerkendelse for i FN.

»Uden nogle autokrater, som forstår Putin, men samtidig er en historisk del af den vestlige alliance, er det tvivlsomt, om aftalerne kunne været kommet i stand,« lyder vurderingen fra Carolina Kamil.

Få hele analysen her.

»Tyrkiets Erdogan og Saudi-Arabiens kronprins MBS har fået en konstruktiv nøglerolle,« skriver Berlingskes korrespondent i Mellemøsten i en analyse. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: MURAT CETINMUHURDAR/PPO.

Nu bryder LA-formand tavshed om udskældt boligsag

Vi bevæger os hastigt videre til tophistorien hos Dagbladet Information, hvor formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh i et interview sætter ord på sit brud på boligreglerne.

LA-formanden har siden juni 2020 haft adresse i Struer, og det har givet ham ret til en folketingslejlighed i København. Han har dog opholdt sig flere dage i København, end reglerne tillader, og har dermed brudt reglerne.

Han har tidligere i et skriftligt svar erkendt regelbruddet, men han har endnu ikke villet deltage i et interview vedrørende sagen. Indtil nu.

Alex Vanopslagh erkender over for Information, at han ikke har haft godt nok styr på boligreglerne, og han har ikke snydt bevidst, fortæller han.

»Jeg konstaterer jo nu, at jeg ikke har overholdt Folketingets regler, og at jeg muligvis også har haft forkert folkeregisteradresse. Altså at det ikke er retmæssigt. Så på den måde kan jeg jo godt uretmæssigt have fået stillet boligen til rådighed,« siger han.

Vanopslagh lægger da heller ikke skjul på, at det er en »pinlig situation« han nu befinder sig i.

Læs mere hos Information.

Efter flere dages tavshed taler Alex Vanopslagh taler nu om brud på boligreglerne. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard.

Patientforeninger inviterede til konference, der blev betalt af medicinalfirmaer

Nu til historien bag dagens overskrift.

Tidligere på året inviterede sammenslutningen Hudsagen politikere, fagpersoner og meningsdannere til konference på Christiansborg, der handlede om hudsygdomme i magtens centrum.

Målet var at øge det politiske fokus på hudsygdomme. Men selvom Hudsagen er en sammenslutning mellem de tre patientforeninger Atopisk Eksem Forening, Patientforeningen HS Danmark og Psoriasisforeningen, var det ikke dem, der finansierede gildet.

Det var derimod medicinalindustrien. Eller nærmere bestemt de seks medicinalfirmaer: Abbvie, Leo Pharma, Lilly, Novartis, Pfizer og Sanofi. Problemet var bare, at det ikke stod nævnt i den oprindelige invitation.

Inden konferencen løb af stablen, skrev Hudsagen også et debatindlæg i Altinget, hvor de blandt andet argumenterede for investeringer i hudsygdomme, og også her havde medicinalindustrien en finger med i spillet.

Det kritiserer flere eksperter, som Jyllands-Posten har talt med: De mener, at der burde have været en klar deklaration af, hvem der betalte for konferencen.

»Der er slet ingen tvivl om, at det burde have fremgået af invitationen til konferencen, at industrien havde betalt det hele. Og på samme måde bliver folk holdt for nar, når de læser debatindlægget. Alle tror, at det er patienterne, som taler – og ingen får da den tanke, at det er industrien, som har betalt for læserbrevet. Der er tale om falsk varebetegnelse,« siger Peter Munk Christiansen, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

Anne Skov Vastrup, der var med til at etablere Hudsagen, og som er formand for Atopisk Eksem Forening, understreger, at Hudsagen selv har bestemt, hvad der skal skrives i debatindlægget.

Læs hele historien i Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

Klimastrejke og undervisningsblokade

Fridays For Future og Den Grønne Ungdomsbevægelse klimastrejker i dag, hvor det er den internationale klimastrejkedag. Organisationerne er gået sammen om at blokere undervisningen på skoler over hele landet.

Klimaprogram 2022 offentliggøres

I dag offentliggøres Klimaprogrammet 2022, hvor klima-, forsynings- og energiministeren vurderer arbejdet med at nå Danmarks klimamål. Der vil også komme en teknisk pressebrief om netop dette i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Klima-, energi- og forsyningsministeren skal i klimaprogrammet give sin vurdering af, om det kan anskueliggøres, at de nationale klimamål nås. Det er afdelingschef i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Henrik Kjærgaard, der står for briefingen, som begynder klokken 11.15.

Kronprinsparret er vært ved selskab for politikere

Kronprinsparret er vært ved et aftenselskab for regeringen, Folketinget og Europa-Parlamentets danske medlemmer med flere. Dronningens 50-års regentjubilæum markeres med en middag og underholdning i Riddersalen. Dronningen skulle have været vært, men hun blev tirsdag testet positiv for covid-19.