Før sin afrejse til Israel placerer Mette Frederiksen en del af skylden for stigende antisemitisme i Danmark

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Dagen i dag bliver tre minutter længere end i går, og vi går uafvendeligt mod lysere tider.

Men nok om vejret, der i øvrigt bliver gråt med frisk vind fra vest. Der sker heldigvis en masse i dag.

Kommisionen om Skat arbejder videre med at finde en forklaring på, hvorfor det danske skattevæsen nærmer sig et sammenbrud, verdens ledere mødes til World Economic Forum i Davos, og så er det i dag, at Rigsretssagen mod den amerikanske præsident Donald Trump begynder.

1. Rigsretssagen mod Donald Trump begynder.

Hovedpersonen har tænkt sig at deltage i World Economic Forum i Davos, mens sagen begynder i det amerikanske Senat, og han sender i stedet et hold advokater, som har bedt Senatet om at afvise sagen. Det bliver den næppe, men det er heller ikke videre sandsynligt, at Donald Trump bliver afsat.

Berlingske fortæller, hvad der skal ske her.

2. Flere partier vil trække Danmark ud af PostNord

Det skriver Jyllands-Posten, som har samlet politiske reaktioner sammen, efter at den svenske avis Dagens Nyheter i weekenden kunne afsløre en hemmelig McKinsey-rapport, som kommer frem til, at PostNord risikerer at gå konkurs. Nu vil flere danske politikere trække Danmark ud af det dansk-svenske projekt og sørge for, at postomdelingen i Danmark igen kommer på danske hænder. Den historie kan læses her.

3. Socialrådgivere overholder ikke loven i sager om udsatte børn

Det viser tal fra Ankestyrelsen, og det siger de også selv. På den baggrund er der ikke noget, der tyder på, at regeringens udspil  – »Barnets lov« – vil ændre ret meget for udsatte børn, for socialrådgivere har i forvejen ikke tid til at overholde gældende lov, som i øvrigt allerede indeholder paragraffer for meget af det, regeringen vil. Hvis man vil hjælpe udsatte børn i Danmark, skal der noget andet til, mener Dansk Socialrådgiverforening.

»For os er det altoverskyggende problem mangel på tid til arbejdet med børn og familier. Vi har talt meget for mere ret til efteruddannelse, bedre ledelse og stærkere faglige miljøer,« siger Ditte Brøndum.

Hele artiklen kan læses her.

4. Tesfayes planer om modtagecentre uden for EU står bomstille

En bærende søjle i Socialdemokratiets udlændingepolitik har været ønsket om at lave modtagecentre i »nærområdet« – uden for EU og EU-landenes indbyrdes forpligtelser.

Men efter et halvt år i regering erkender udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at der ikke er sket den mindste fremgang i forhold til den plan. Landene i »nærområderne« har andet at slås med. De vil ikke.

»Jeg har lavet ufatteligt mange interview omkring det her emne, og jeg har sagt ufatteligt mange gange, at vi vil gøre alt, hvad vi kan for at realisere det, men vi kan ikke vride armen rundt på andre lande,« siger han til Berlingske.

5. Statsministeren beskylder indvandrere for »grim antisemitisme«

I Politiken kan man læse, at statsminister Mette Frederiksen (S) vil lave en officiel definition af antisemitisme, som danske myndigheder kan navigere efter. Samtidig holder hun indvandrermiljøet og dele venstrefløjen ansvarlig for en del af den stigende antisemitisme i Danmark.

»Der er en grim antisemitisme i Danmark i dag, der ikke var der tidligere. På grund af indvandringen,« siger Mette Frederiksen til Politiken.

»Vi ser antisemitismens grimme ansigt flere steder fra. Nu har vi haft nogle konkrete eksempler i Danmark igennem den senere tid med skænding af gravpladser og hærværk i forbindelse med Krystalnatten. Vi ser også ansatser til det på den yderste venstrefløj, og så ser vi det i dele af indvandrermiljøet i Danmark,« lyder det.

Statsminister Mette Frederiksen (S) deltager ifølge Ritzau i markeringen af 75-året for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz i det tyskbesatte Polen. Markeringen finder sted i Jerusalem onsdag til og med fredag.

Dagens citat

er fra Ida Auken (R), der i Information øver sig i håndboldmetaforer, når hun undrer sig over, at regeringen ikke er i stand til at melde noget konkret ud i forhold til den stort anlagte klimaplan.

Ida Auken, klimaordfører for Radikale Ventsre

»Vi synes, alt er gået i stå, og at der er dømt nøl på rigtig mange ting i øjeblikket. Jeg ved ikke, hvad regeringen laver.«


Det sker i dag

  • »Kommissionen om Skat« – som ikke skal forvekles med »Skattekommissionen«, der for ti år siden undersøgte mulighederne for at sænke skat på arbejde, eller »Skattesagskommissionen«, som for seks år siden undersøgte, hvordan daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts private skatteoplysninger blev lækket til pressen – arbejder videre med at finde ud af, hvordan det danske skattesystem har nærmet sig et decideret sammenbrud. I dag har kommisionen ét punkt på dagsordenen. Tidligere direktør i Skat, Steffen Normann Hansen, skal afhøres. Han var ansat i Skat i 44 år, før han fratrådte i 2013, så der bliver nok at tale om.
  • World Economic Forum begynder i Davos i Schweiz. Dagsordenen er officielt »Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World«, og det handler altså igen om kampen for en sammenhængende og bæredygtig verden. Både Greta Thunberg og Donald Trump er til stede, men bag de overskrifter, som de to stjerner på sociale medier ganske givet vil skabe, lurer globale handelskrige.