Flygtninge udebliver fra danskundervisning: »Nu har vi prøvet at integrere flygtninge i 40 år, og det her siger måske noget om, hvorfor det ikke virker«

Beskæftigelsesudvalget har spurgt udlændinge- og integrationsminitser Inger Støjberg (V), hvordan fraværet til danskundervisning for flygtninge og familiesammenførte ser ud, og fraværet er højt og stigende, selvom kommunerne har fået mulighed for at straffe udeblivende flygtninge økonomisk.

Teltlejren i Thisted. Onsdag den 13. januar 2016. Her er det danskundervisning Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flygtninge og familiesammenførte på integrationsydelse er forpligtet til at modtage danskundervisning. Det er en vigtig del for integrationsindsatsen, og derfor kan kommuner trække flygtninge og familiesammenførte i offentlige ydelser, hvis de ikke dukker op.

Men i et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fremgår det, at fraværet fra den obligatoriske danskuddannelse ikke alene er højt. Det er også stigende.

»Fraværet fra danskudannelserne blandt flygtninge og familiesammenførte (I-kursister) er for 2018 foreløbigt opgjort til 37 pct.,« skriver Inger Støjberg i sit svar til beskæftigelsesudvalget.

Af svaret fremgår det også, at fraværet er stigende. I 2016 var fraværet 31,4 pct., i 2017 var fraværet 36,6 pct. og ifølge de seneste tal fra 2018 er fraværet 37,3 pct. Det er åbenbart ikke muligt for udlændinge og integrationsministeren at skelne mellem lovligt og ulovligt fravær.

»En del af fraværet skyldes lovlige grunde som barsel, jobsøgning og møder med kommunen,« skriver Inger Støjberg.

»Lige godt træls«

»Men det kan vel ikke være 37 pct.,« siger Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted, som har stillet i alt tre spørgsmål på vegne af Beskæftigelsesudvalget om fravær fra danskundervisning.

»Det er lige godt træls, at vi sidder her og lovgiver og lovgiver, og så sker der slet ingenting. Nu har vi prøvet at integrere flygtninge i 40 år, og det her siger måske noget om, hvorfor det ikke virker,« siger Bent Bøgsted.

Bent Bøgsted står som underskriver på spørgsmålene, men kun fordi spørgeren har ønsket at være anonym. Bent Bøgsted ved ikke, hvem spørgeren er.

»Og det er vi nødt til at respektere, men det gør ikke spørgsmålene og svarerne mindre relevante. Danskundervisning er noget af det vigtigste for at få flygtninge i arbejde, så det her siger noget om, hvorfor integrationsindsatsen ikke virker,« siger formanden for beskæftigelsesudvalget.

»Kommunerne har sådan set muligheden for at bruge økonomiske sanktioner overfor dem, der bliver væk, og man hjælper altså ikke flygtninge ved at lade dem slippe for undervisning, fordi man synes, at det måske er synd for dem,« siger Bent Bøgsted og minder om, at f.eks. dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere også er underlagt krav om det ene eller andet, og de har ikke samme høje fraværsprocenter.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening, men det har endnu ikke været muligt.

I de tre svar fra Inger Støjberg fremgår det, at mænd har større fravær end kvinder, og at fraværet er højest blandt flygtninge fra Syrien og Eitrea.