Flest unge bliver indlagt med coronavirus: »Det er meget dramatisk i forhold til, hvad vi så tidligere«

Unge danskere indtager en førsteplads blandt alle aldersgrupper i landet, når det kommer til coronaindlæggelser. SSI-direktør Henrik Ullum peger på to grunde til, at de unge bliver indlagt.

Landsholdets succes og danskernes glade fejringer har – ifølge SSI-direktør Henrik Ullum – drevet coronasmitten blandt de unge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er i høj grad unge danskere, der for tiden bliver indlagt på landets sygehuse med coronavirus.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Konkret er det coronasmittede danskere i 20erne, som hyppigst bliver indlagt. De seneste syv dage er over en tredjedel af de coronaindlagte mellem 20 og 29 år, viser tallene, som dog er behæftet med en vis usikkerhed.

Henrik Ullum, direktør i Statens Serum Institut, ser to grunde til, at unge dominerer indlæggelserne. Dels har deltavarianten fået smitten til at »stige eksplosivt«, og så mangler mange af de unge at blive vaccineret mod coronavirus.

»Dem, der tidligere blev indlagt, var de ældre, de sårbare og dem på min alder – de midaldrende. Men de er ved at være vaccinerede, så vi ser i virkeligheden det manglende vaccineaftryk nu,« siger direktøren.

Sammenlagt er 51 danskere onsdag indlagt med coronavirus. Henrik Ullum kalder det tal »meget småt« og indskyder et »heldigvis«.

På Rigshospitalet har man få coronapatienter, fortæller Åse Bengård Andersen, ledende overlæge på afdeling for infektionssygdomme.

»Vi har så få indlagte, at vi faktisk ikke opgiver antallet,« siger hun.

»Dramatisk« skifte

At unge hyppigere bliver indlagt for coronavirus i forhold til de ældre aldersgrupper, står i kontrast til tidligere.

Gennem epidemien har de ældre borgere optaget flest sengepladser på landets hospitaler, mens danskere i tyveårsalderen – som altså nu udgør omkring 38 procent af indlæggelserne – har stået for blot en procent af det samlede antal indlæggelser med coronavirus.

Til sammenligning har gruppen med de mellem 80 og 89-årige stået for 43 procent af indlæggelserne. Nu er tallet dykket til 7,5 procent.

»Vi kan sige, at der er et helt klart skift i indlæggelsesmønstreret. Det er meget dramatisk i forhold til, hvad vi så tidligere,« siger Henrik Ullum.

Hvorfor er det dramatisk, at unge nu bliver indlagt?

»Dramatisk kan også være positivt. Skiftet indikerer dybest set, at vaccinerne virker. Forventningen er også – alt andet lige – at de unge vil være mindre syge af coronavirus.«

Overlæge Åse Bengård Andersen fortæller, at de på Rigshospitalet for tiden indlægger en del unge, eftersom smitten primært foregår i de yngre aldersgrupper.

Mange bliver desuden indlagt, fordi de udover at have coronavirus kæmper mod nogle andre risikofaktorer, forklarer hun:

»På Rigshospitalet har vi en overvægt af covid-19-patienter, som er svækkede eller har problemer med immunsystemet, hvilket gør, at de bliver indlæggelseskrævende, når de får coronavirus.«

Mænd og fodbold

Om det er mænd, der primært bliver indlagt med coronavirus, er uklart. Men Henrik Ullum betoner, at det primært er mænd, som i øjeblikket bliver smittede med virussen.

Henrik Ullum har, med egne ord, rigtig god grund til at tro, at vores succesfulde landshold og glade fejringer har en aktie i den smittestigning.

»Vi kan se, at det primært er unge mennesker i store byer, der bliver smittede. Lige nu er der en overvægt af mænd, og det har der ellers ikke været i epidemien. Det har været meget ligeligt fordelt mellem kønnene. Uden at sige det med sikkerhed så er den typiske fodboldfan – som deltager i storskærmsarrangementer, hvor der blandt andet har været coronasmitte – mænd.«

SSI-direktøren opfordrer til, at de unge lader sig vaccinere, så man undgår senfølger og bidrager til, at den »normale« hverdag vender tilbage.

Åse Bengård Andersen fremhæver, at det ikke er »fuldstændigt gratis« at være ung og smittet.

»Tirsdag havde Danmark over 1.000 nye coronatilfælde (onsdag var antallet af nysmittede 1.202, red.). Der må være rigtig mange derude, som ligger derhjemme, har det skidt, som får ødelagt deres sommerferie. Det må være en opfordring til at få vaccinerne på plads,« siger overlægen.