Firmaets mand satte Berlingske på kurs mod succes

Jubilæum. Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, kan 1. maj fejre 25 års jubilæum. Han har gjort Berlingske til Danmarks største digitale kvalitetsmedie.

Chefredaktør Tom Jensen på sit kontor foran maleriet af en af sine forgængere, M.L. Nathanson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Tom Jensen har noget at fejre. Mens verden er svær at kende fra dag til dag, har Tom Jensen gået på arbejde hos Berlingske i Pilestræde i 25 år. Tillykke til ham, og heldigt for os andre i huset. De seneste seks år som avisens øverste ansvarlige med titel af ansvarshavende chefredaktør. Han er firmaets mand og tak for det.

Det usædvanlige i Toms historie er, at han på få år har gjort Berlingske til en bragende succes. Man tør næsten ikke tro det, men under hans ledelse er antallet af abonnenter vokset til 97.000, og der er fest forude, når Berlingske snart runder 100.000 betalende kunder. Pengene bruges til enestående journalistik.

Før hans tid gik det kun én vej: nedad. Den kurve er vendt. Tom Jensen har gjort Berlingske til Danmarks største digitale kvalitetsmedie, som enhver dansker med hjertet på rette sted har på forsiden af mobiltelefonen. Når man trykker på ikonet, får man adgang til et udfordrende borgerligt medie.

Sandheden er, at man får adgang til Tom Jensens liv og sjæl, og det er et godt sted at være. Her er politik, musik, hele verden, debat og jagt på sandheden. I en tid, hvor vi savner en fungerende borgerlig opposition på Christiansborg, leverer Tom Jensen og hans hold en levende borgerlig presse, som tager det demokratiske ansvar på sig.

Ingen dækker coronakrisen så indgående og kritisk som Berlingske. Avisens opinionssider afslører den truende identitetspolitik og afdækker brudfladerne mellem konservative og liberale. Erhvervslivets omskiftelige vilkår forstås bedst i Business, og den københavnske kultur folder sig ud i AOK. Velkommen til chefredaktørens verden.

Nyt ord: Nationalsocialdemokratisme

Tom Jensen lever selv med mediet og i mediet. Han skriver konstant til berlingske.dk og på de sociale medier. Hemmeligheden er, at han tænker bedst med fingrene på tastaturet. Senest har Tom Jensen beriget det danske sprog med ordet nationalsocialdemokratisme.

Enkelte socialdemokrater så straks spøgelser og troede, at chefredaktøren refererede til en tid for 80 år siden. Helt forkert. Ordet skulle beskrive statsminister Mette Frederiksens forsøg med en ny kurs for Socialdemokratiet, hvor velfærdsstaten og nationen smelter sammen. Lad os kalde det en pendant til nationalkonservatismen, som er blevet et velkendt begreb.

Berlingske er Danmarks førende borgerlige medie. Under Tom Jensen har Berlingske i samarbejde med Den Berlingske Fond stiftet Fonsmark-prisen opkaldt efter den legendariske chefredaktør på Berlingske og desuden Weekendavisen, Henning Fonsmark.

Prisen på 250.000 kr. gik første gang til den konservative tænker, folketingsmand og tidligere minister, Per Stig Møller, og i år var vinderen sygeplejersken May Bjerre Eiby, stifter og leder af Dagmarsminde, et privatejet plejehjem for demente.

Moderne borgerlighed

Tom Jensen er født og vokset op i Thisted, hvor der er et stykke vej til hovedstaden. Hans far, Finn, var bankmand og hans mor, Mona, biblioteksassistent. De bor nu i Løgstør, hvor de er med til at drive den lokale foreningsbiograf. Tom er uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 1990, hvorefter han arbejdede på Vejle Amts Folkeblad og dernæst som USA-korrespondent i Washington D.C.

Undervejs blev han gift med tv-journalist Eva Emborg Bejder, og de har tre børn, som han er tydeligt stolt af. 1. maj 1996 blev han ansat på Berlingske som redaktionssekretær, og det er netop den mærkedag, vi nu fejrer. Herefter gik karrieren fra udlandsredaktør i 2001 til chefredaktør i 2007 under Lisbeth Knudsens ledelse og siden 2015 som ansvarshavende chefredaktør.

Chefredaktøren er indbegrebet af moderne borgerlighed. Klog, velskrivende, omfavnende og med en urokkelig forståelse for pressens rolle. Han køber nye, sorte t-shirts, når det skal være rigtigt fint under den blå habit, og så bliver håret klippet i en fast længde på ni millimeter. Det er uniformen, som passer til en voksen mand, der hviler i sig selv, uanset om han står i redaktionslokalet eller foran Orange Scene til Roskilde-festival.

Vi glæder os til de næste 25 år. Til lykke.