Finanskaptajn i to store stormvejr

Henrik Heideby både indledte og afsluttede sine 13 år som PFA-direktør under tumultariske forhold. På torsdag fylder den fortsat aktive erhvervsmand 70 år.

Henrik Heideby stod bag mange år med fremgang i PFA. Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

2001 og 2014 blev to markante år i Henrik Heidebys karriere i toppen af den danske finansverden.

Det var her, han henholdsvis tiltrådte og stoppede som direktør for PFA, en af landets største pensionskasser.

Men en ansættelseskontrakt og et farvelhåndtryk var langtfra de eneste begivenheder i de år for Henrik Heideby, der fylder 70 år torsdag den 2. maj.

I 2001 var PFA kun lige kommet sig oven på den omfattende svindelsag, der havde kostet milliarder, da Henrik Heideby tiltrådte som direktør. Han kom til efter mere end 30 år i bank- og finansbranchen.

Kort efter blev USA ramt af 11. september-angrebene, og de gav kraftige efterdønninger på de finansielle markeder. Enorme summer gik tabt, og der måtte en redningsplan til - med hjælp fra staten - for at holde hjulene i PFA kørende.

Pensionskassen kom dog på ret køl igen, og i de næste mange år leverede Henrik Heideby og PFA enestående resultater og afkast til sine kunder.

2014 blev der dog igen dryppet malurt i bægeret. Internt i PFA-bestyrelsen rumlede angiveligt en magtkamp, der i oktober var med til at få Henrik Heideby til at sige op, før han egentlig havde planlagt det.

Kort efter blev den afgående direktør beskyldt - og senere renset - for nepotisme, da PFA havde lavet forretninger med selskaber med forbindelse til Henrik Heidebys sønner.

Efter PFA har Henrik Heideby koncentreret sig om en bestyrelseskarriere, der stadig kører for fuld damp. Han er blandt andet næstformand i FIH og tøjselskabet IC Group samt formand for Carlsberg Byen.

/ritzau/