Falck-skandalen: Palle Smed skal stå skoleret for bestyrelse

Flere medlemmer af hovedbestyrelsen i organisationen Faglige Seniorer kræver en god forklaring fra deres direktør, Palle Smed, som i konkurrencesagen om Falck har udgivet sig for at være journalist på 3Fs medlemsblad med det formål at samle smuds mod en konkurrent, Bios. Slut med opgaver for 3F, siger chefredaktør.

Falck er kommet i miskredit efter en smædekampagne mod hollandsk konkurrent. Her Falck-bygningen i Sydhavnen i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Kommunikationsrådgiver Palle Smed risikerer at miste sin post som direktør i organisationen Faglige Seniorer. Det står klart, efter at det er kommet frem, at Palle Smed har været involveret i en smudskampagne rettet mod det hollandske ambulanceselskab Bios.

Bios vandt i 2014 en licitation om ambulancekørsel i Region Syddanmark over Falck, hvorefter Palle Smed, som var hyret af PR-bureauet Advice, blandt andet udgav sig for at være journalist på 3Fs medlemsblad Fagbladet. Det skete med det formål at opnå et samarbejde med en hollandsk journalistgruppe, der blandt andet blev sat til at undersøge Bios-direktørens private økonomi og boligforhold.

Kommunikationsrådgiver og direktør i Faglige Seniorer Palle Smed har erkendt, at han har handlet uetisk og er gået over stregen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto.

Flere medlemmer af hovedbestyrelsen kræver nu en forklaring fra Palle Smed, når der 25. februar skal være møde i hovedbestyrelsen i Faglige Seniorer – en organisation med 230.000 medlemmer med baggrund i fagbevægelsen.

Peter Kay Mortensen, som sidder i hovedbestyrelsen for Faglige Seniorer, siger:

»Jeg går ud fra, at Palle kommer med en redegørelse for sagen. Han har været rigtig god for Faglige Seniorer, men siger forbundene – 3F eller andre – at de ikke kan leve med Palle Smed som direktør, så er det et problem. Men lad os nu lige få historien,« siger Peter Kay Mortensen.

3F er det største forbund i Fagbevægelsens Hovedorganisation – det tidligere LO – og også det forbund, som har flest faglige seniorer.

Erik V. Nielsen som er medlem af HB i Faglige Seniorer

»Der er i hvert fald nogle af vores klubber, der rører på sig. Der er nogen, der ikke mener, at han skal være direktør. Men jeg vil tage en snak med Palle Smed. Det vil helt sikkert ikke gå ubemærket hen.«


Røre i klubberne

Erik V. Nielsen, som er medlem af hovedbestyrelsen for 3Fs seniorer, siger, at han vil tage sagen op i 3Fs landsklub for seniorer, som har møde i næste uge.

»Der er i hvert fald nogle af vores klubber, der rører på sig. Der er nogen, der mener, at han ikke skal være direktør. Jeg vil tage en snak med Palle Smed, for det vil helt sikkert ikke gå ubemærket hen, og det er i hvert fald ikke en taktik, han skal anvende i forhold til Faglige Seniorer. Vi vil ikke have misbrugt vores navn i forbindelse med noget af det, han laver. Han vil få en bemærkning, men hvad vi beslutter, ved jeg ikke,« siger Erik V. Nielsen.

Lisbet Nielsen, som er medlem af hovedbestyrelsen i Faglige Seniorer for FOAs seniormedlemmer, har fået flere henvendelser fra medlemmer. Også hun kræver en forklaring. FOA har i mange år kæmpet med 3F om, hvem der skal organisere ambulanceredderne.

»Hvis der er noget om snakken, så skal det selvfølgelig vendes i hovedbestyrelsen. Han må stå ved, hvad han har lavet,« siger Lisbet Nielsen.

Ole Ibsen, som er Landsformand i Faglige Seniorer mener dog ikke umiddelbart, at sagen skal have konsekvenser for Palle Smed:

»Det, der er foregået, kan bedst karakteriseres som »dumt«, men det er ikke en sag, der har med Faglige Seniorer at gøre. Den ligger år tilbage og er fra før, han blev direktør hos os. Det, der lå til grund for, at han blev ansat her, har han til fulde levet op til. Men vi vil tage en drøftelse af det, og Palle Smed får mulighed for at give hovedbestyrelsen en redegørelse,« siger Ole Ibsen.

Palle Smed

»Jeg har handlet uetisk, og det er stærkt beklageligt.«


Ikke flere opgaver for Fagbladet

Thomas Hundsbæk, chefredaktør på 3Fs Fagbladet, hvis navn Palle Smed har misbrugt, siger:

»Jeg er vred og forarget. Vores høje journalistiske troværdighed er blevet misbrugt til at få nogle dygtige hollandske journalister til at grave i noget helt bestemt. Det er helt vildt, og det er meget ærgerligt. Men det er over otte år siden, at Palle Smed var ansat i 3F, så vi har ikke mulighed for at gøre noget ved det. Men i forhold til konsulentopgaver, og hvad Palle Smed ellers måtte leve af, er det helt sikkert, at han ikke får opgaver, så længe jeg er på Fagbladet,« siger Thomas Hundsbæk, som også er kommunikationschef i 3F.

Palle Smed erkender i en e-mail sendt til DR onsdag, at han er gået over stregen.

»Jeg har handlet uetisk, og det er stærkt beklageligt,« skriver han blandt andet.