Fagboss: Danskerne skal ikke arbejde, til de er 70 år, for at sende penge til EU-lande

Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, kræver i Jyllands-Posten reformer for at støtte EU-krisehjælp. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Godmorgen. Velkommen til dagens overflyvning af nyhedsstrømmen.

En fast del af strømmen er jo de seneste coronatal:

Bekræftede smittede i Danmark: 13.061 (+24 siden mandag)
Antal, der har overstået smitten: 12.160 (+30)
Bekræftede døde i Danmark: 610 (0)
Antal døde på verdensplan: 577.980
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 13.290.153

Du kan se flere coronatal her.

Grønne ministre flyver helst

Vi begynder hos os selv. Berlingske bad i december 2019 regeringens 20 ministre svare på nogle spørgsmål:

Hvor ofte tager de toget? Hvor mange ture har ministrene været på til henholdsvis udlandet og Jylland – destinationer, der potentielt kunne klares med toget – og hvilket transportmiddel har ministrene i så fald benyttet?

Regeringen har jo i det såkaldte forståelsespapir sagt, at den vil »gå forrest i kampen mod klimakrisen« og være blandt de regeringer i verden, »der gør mest for at modvirke klimaforandringer«.

Efter juletravlhed, opfølgende spørgsmål og coronakrise er svarene landet i Berlingskes indbakke.

Én gang fra regeringens tiltræden i slutningen af juli til 31. december 2019 har en minister taget toget ud eller hjem på en officiel rejse.

15 af regeringens 20 ministre har i samme periode frem til 31. december 2019 sat sig ind i et fly ved en Jyllandstur i stedet for at benytte tog eller ministerbil.

Det viser sig desuden, at mindst syv ministre har fået kørt deres ministerbil til en destination i Jylland, typisk en lufthavn. Her er ministeren blevet kørt fra lufthavnen til et møde i ministerbilen og efterfølgende blevet kørt tilbage til lufthavnen for at tage et fly, mens ministerbilen er kørt uden minister på passagersædet de flere hundrede kilometer tilbage til København.

Erhvervsminister Simon Kollerup er den klare topscorer med 14 flyrejser til Jylland på 99 dage. Det svarer til en flyrejse om ugen. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen har fløjet ti gange med fly i forbindelse med en rejse til Jylland. For de øvrige 13 ministre ligger antallet mellem en og fem ture i alt.

Læs ministrenes tankevækkende forklaringer i Berlingske i dag.

Erhvervsminister Simon Kollerup er regeringens klare topscorer, når det gælder rejser med fly. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Fagboss: Danskerne skal ikke arbejde, til de er 70 år, for at sende penge til EU-lande

På fredag skal EUs regeringschefer forsøge at enes om en fond på 750 mia. euro (knap 5.590 mia. kr.), der skal hjælpe de hårdest ramte lande efter coronakrisen. Nu advarer fagbevægelsen statsminister Mette Frederiksen mod at gå med til en aftale, uden der stilles klare krav om reformer i de lande, der skal modtage hjælpen. Det skriver Jyllands-Posten.

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, siger til avisen:

»Vi skal hjælpe hinanden, så vi får et stærkt Europa, men ikke med gavepakker. Det kan ikke nytte noget, at vi ukritisk støtter andre lande uden at stille krav om, at de gennemfører de reformer, som er nødvendige, og at de undlader at give skattelettelser.«

Lizette Risgaard mener ikke, det hænger sammen, at danskernes pensionsalder snart når 70 år »for at sende penge til nogle, der kan stoppe, når de er 60 år«.

Formanden er fortørnet over, at den italienske udenrigsminister, Luigi Di Maio, har foreslået at bruge EU-nødhjælpen til skattelettelser.

»Hvis man som italienerne begynder at tale om at give skattelettelser, hvis man får hjælp fra EU, skal man simpelthen have vasket sin mund med sæbe,« siger Lizette Risgaard.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Nu skal folk i England bære mundbind i butikker

Fra og med 24. juli bliver det obligatorisk at bære mundbind i butikker og supermarkeder i England, som det også er tilfældet i Skotland, Spanien, Tyskland og Italien. Det skriver blandt andet BBC.

Ifølge den britiske regering vil det koste en bøde på 100 pund (ca. 820 kr.), til dem, der ikke overholder de nye regler. Bøden bliver dog halveret, hvis den betales inden to uger.

Sundhedsminister Matt Hancock sagde tirsdag, at den nye regel vil gøre det mere sikkert for kunderne at handle og for de butiksansatte at arbejde. Mundbind har været obligatorisk i offentlige transportmidler overalt i England siden 15. juni. Børn under 11 år og folk med visse handicap er undtaget den nye regel.

Hjerteforeningen samarbejder med »holistisk doktor«

Hjerteforeningen og dens projekt P.S. I Love You, som Berlingske har skrevet om den forgangne uge, får i dagens Berlingske atter massiv kritik. Denne gang for at samarbejde med den »holistiske doktor« Marianne Kirkskov. Hun forsøger i en video på Facebook at fjerne coronavirussen ved tankens kraft.

Over for Berlingske har en række fagfolk og organisationer, blandt andet Lægeforeningen, skarpt kritiseret Hjerteforeningen for at kommunikere om pseudovidenskab, der strider mod fagkundskaben.

Videoen fra Marianne Kirkskov rejser igen en række spørgsmål om projektet, som Hjerteforeningen foreløbig har sat seks mio. kr. af til. P.S. I Love You henvender sig til en yngre målgruppe end Hjerteforeningens øvrige aktiviteter og henviser blandt andet til »spirituelle og holistiske doktorer«.

Hjerteforeningen ønsker i Berlingskes artikel ikke at kommentere samarbejdet med Marianne Kirkskov.

Det sker i dag

Kl. 9.00: NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, besøger Madrid 15.-16. juli. 16. juli deltager han i den nationale mindeceremoni for ofrene for coronapandemien ved det spanske kongelige palads.

Kl. 11.00: EU-Domstolen ventes i dag at afsige dom i Margrethe Vestagers milliardskattesag med Apple.

Kl. 13.30: Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs kommer med regnskab for første halvår af 2020.

Dagens årsdag

I dag er det årsdag for kupforsøget i Tyrkiet. 15. juli 2016 arrangerede dele af den tyrkiske hær et kupforsøg mod Tyrkiets præsident, Recep Erdogan. Under kupforsøget døde 249 og over 2.000 blev såret. Kupforsøget gav Erdogan mere magt og mulighed for at rydde ud blandt sine modstandere. Flere end 7.500 formodede kupmagere blev tilbageholdt. Præsidenten har tidligere erklæret 15. juli for en national helligdag, hvor demokrati og enhed skal fejres.