Fædreorganisation i opråb: »Sundhedsplejersker er simpelthen ikke gode nok«

Nybagte fædre mangler sundhedspersonale, som forstår dem. Så simpel lyder vurderingen fra Forum for Mænds Sundhed. »Flere fædre vil gerne på barsel, og derfor skal der også være en bedre service,« siger formand.

Foto: Claus Bjørn Larsen

Spørger man Forum for Mænds Sundhed, bliver nybagte fædre ikke forstået godt nok hos sundhedsplejersken.

Sammenslutningens formand, Svend Aage Madsen, mener, at systemet misser den mandlige målgruppe, både når det gælder kommunikation, branding, koordinering og oplysning.

Derfor er organisationen, som arbejder for at forbedre mænds helbred og forhold, gennem den seneste måned begyndt at uddanne såkaldte »far-ambassadører«.

Målet er, at landets sundhedsplejersker skal komme i øjenhøjde med nybagte fædre.

»Man skal bare besøge sundhedsplejerskernes hjemmesider: Det er altid valmuer, kornmarker, kønnet og kvindeagtigt – og ikke nødvendigvis appellerende til mænd. Det samme gælder invitationer til møderne: Hvis en far bor på Midtsjælland, men arbejder på en byggeplads i København, er det en tur på tre timer frem og tilbage. Det kan man ikke komme til,« siger Svend Aage Madsen og slår fast, at der generelt er brug for at komme landets fædre i møde.

»Flere fædre vil gerne på barsel, og derfor skal der også være en bedre service,« siger han med henvisning til en nylig undersøgelse, som analysebureauet Norstat har foretaget for foreningen.

Her er konklusionen, at 67 procent af rundspørgens respondenter mener, at fædre bør tildeles længere barsel end de nuværende to uger. Men under alle omstændigheder, lyder anken, mangler der eksperter, der forstår mænd.

Skal ses på linje med ernæringseksperter

Ifølge Forum for Mænds Sundhed har halvdelen af landets kommuner i dag fået far-ambassadører. Projektet er baseret på kommunernes egne sundhedsplejersker, hvor 35 i dag været på et seminar. På landsplan er 46 i dag tilmeldt.

Konkret får ambassadørerne en manual, som skal klæde dem på til at komme i kontakt med fædrene. Foruden drejebogen, der kan gives videre, skal ambassadørerne efter planen bl.a. holde oplysningsmøder for kollegerne. Desuden skal væsentligt flere på sigt melde sig under fanerne.

Svend Aage Madsen, formand for Forum for Mænds Sundhed

»Forhåbentligt er det kun nødvendigt i nogle år, for at man derefter er lige god til at kommunikere med det ene køn som det andet.«


»Ambassadørerne skal ses på linje med, at man har ernærings- eller ammeeksperter,« siger Svend Aage Madsen.

»Der bør hver kommune også have en faderekspert. Forhåbentligt er det kun nødvendigt i nogle år, for at man derefter er lige god til at kommunikere med det ene køn som det andet.«

Amme- og ernæringseksperter er vel fagspecialister, så hvordan kan det sammenlignes?

»Vi har også et uddannelsesprogram, som de bliver uddannet i. De får en guide, som de bliver uddannet i at bruge, årlige træf og erfaringsgrupper i lokalområderne. De bliver selvfølgelig ikke certificerede, men det bliver en velfunderet uddannelse af disse far-ambassadører,« siger Svend Aage Madsen.

Men en del af sundhedsplejerskernes job har altid været at tale med forældre. Hvorfor skal de bruge en speciel kommunikationsekspert til fædre?

»Fordi sundhedsplejersker simpelthen ikke har været gode nok til at snakke med fædrene. Det indrømmer alle sundhedsplejersker også,« konstaterer han og tilføjer:

»De har ikke været gode nok til at få skabt en dialog.«

Hos Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker er formand Susanne Rank Lücke enig. Sundhedsplejersker har generelt været særligt fokuserede på kvinder, mens mænd generelt har været mere på sidelinjen. Derfor må man til at tænke anderledes, lyder argumentet.

»Sundhedsplejersker er opdraget til at tænke »mor og barn«, men tiderne har ændret sig, og jeg tror, at det er sundt, hvis man kan få nogle til at prikke til en og siger: Hvordan fik du lige far med?,« siger Susanne Rank Lücke.

Hun uddyber, at det derfor også er godt, når Forum for Mænds Sundhed laver foredrag om emnet. Oplæg, som Svend Aage Madsen påpeger, at sundhedsplejersker kommer »myldrende« til.