Få veteraner får anerkendt stresslidelse som arbejdsskade

To ud af 64 veteraner har fået anerkendt ptsd som arbejdsskade. Veteranforening mener, at forsøg er fejlet.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun få veteraner har fået gavn af en ny forsøgsordning, der fra januar 2018 skulle forbedre vilkårene for veteraner med posttraumatisk stress.

Det skriver JydskeVestkysten.

Ordningen betyder, at veteraner, der tidligere har fået deres ptsd-lidelse afvist som værende en arbejdsskade, nu kan få et ekstra sæt lægeøjne til at vurdere deres sag.

Men ud af 64 veteraner med ptsd er det på et år kun lykkedes for to at få anerkendt sygdommen som arbejdsskade.

Hos Veteranalliancen, der arbejder for at forbedre veteraners retsstilling, ser man det som udtryk for, at ordningen er slået fejl.

»Det er en falliterklæring, når kun to veteraner ud af så mange har fået omstødt afgørelsen,« siger talsmand Claus Stenberg til Ritzau.

»Vores holdning er ikke, at alle bare skal have erstatning. Det skal de kun, hvis speciallæger vurderer, at det skyldes udsendelsen, og at de reelt har pådraget sig sygdom og mistet noget arbejdsevne.«

»Men i alle de her sager er speciallægerne jo kommet frem til den konklusion, og så er to sager, der er afgjort til veteranernes fordel, simpelthen for lidt,« siger Claus Stenberg.

Det er Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der behandler ptsd-ramte veteraners arbejdsskadesager.

Her skal det vurderes, om veteranens ptsd skyldes udsendelsen eller andre faktorer.

»Hvis vi ikke kan anerkende sagen, er det fordi, det ikke er dokumenteret, at belastningen, man har været ude for, er den, som har givet sygdommen,« siger afdelingschef Lene Frosch til JydskeVestkysten.

Ordningen med en second opinion på veteraners arbejdsskadesager blev indført i forbindelse med en veteranpakke fra regeringen i 2017.

I 2018 blev der indhentet nye vurderinger fra speciallæger i 105 erstatningssager.

Ud af disse er der indtil videre faldet afgørelse i 64 sager, heraf to sager, der som nævnt er faldet ud til veteranernes fordel.

/ritzau/