»EU-flaget splitter« skrev Pia Kjærsgaard – nu hejser Frederiksberg det

Til europaparlamentsvalget på søndag vil Frederiksberg Kommune flage med EU-flaget, og kommunen opfordrer andre rådhuse til at følge trop.

På søndag vil EU-flaget blive hejst på Frederiksberg Rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Europadagen i år, 9. maj, flagede Christiansborg med Dannebrog og ikke med Europaflaget, som der ellers tidligere har været tradition for.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), forklarede dengang hvorfor på sin Twitter-profil:

»EU-flaget splitter danskerne, Dannebrog samler,« skrev hun, ligesom hun i et læserindlæg i Berlingske begrundede beslutningen med, at der ikke var opbakning til at flage med det europæiske flag blandt Folketingets partier:

»Det symboliserer et helt bestemt værdisæt og et ønske om afgivelse af suverænitet til en overnational instans. Det er ikke et nationalt parlaments opgave at formidle en bestemt politik,« stod der i indlægget.

I Frederiksberg Kommune ser man imidlertid helt omvendt på det blå flag med de karakteristiske gule stjerner, og her har borgmesteren Simon Aggesen (K) og de to viceborgmestre Jan E. Jørgensen (V) og Michael Vindfeldt (S) nu besluttet at flage med både Dannebrog og Europaflaget på rådhuset i anledning af EP-valget på søndag.

»Det er demokratiets festdag og en europæisk festdag, så vi vil flage med EU-flaget,« siger Jan E. Jørgensen (V):

»Det vil vi, fordi Europa er vigtigere end nogensinde før. Vi ser et brexit i Storbritannien, som vi meget nødig skulle kopiere i Danmark, og hvad enten man mener, at Europa skal bevæge sig i den ene eller anden retning og være større eller mindre, så er det det, det handler om, når vi stemmer. Uanset hvilket parti, man stemmer på,« siger han.

Nogen vil mene, at det er et politisk standpunkt - heriblandt folketingets formand?

»Der synes jeg jo, at Pia (Kjærsgaard, red.) må se at komme sig over det traume, hun må have båret rundt på siden 1973, for vi er medlemmer af EU, og vi er lige så meget medlemmer af EU, som vi er medlemmer af FN og NATO, og derfor bør det være helt naturligt, at vi flager, når der er en særlig europæisk festdag,« siger Jan E. Jørgensen.

Han og de to borgmesterkolleger på Frederiksberg vil i samme ombæring opfordre andre kommuner til at følge trop:

»Jeg er ked af, at vi fik ideen så sent, men hvis andre kommuner kan nå at finde EU-flaget frem på lageret og sætte det op i flagstangen på søndag, så synes vi, at det vil være en meget fin gestus.«

Folketinget oplyser til Berlingske, at det ikke flager med EU-flaget på søndag. Siden december 2015 har dets flagregler været, at der flages med Dannebrog på mødedage, samt at der ved officielt besøg flages med det besøgende lands flag.