Et af de røde partiers store slagnumre kan udløse ekstraregning til forældre: »Det vil sætte sig spor«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

Godmorgen og velkommen til denne uges næstsidste morgenoverblik.

Vi skal omkring én særlig gade, hvor borgerne i stor stil klager over larm fra Københavns nye metro, Cityringen. Og vi skal også runde russiske lejesoldater ved porten til Europa.

Men vi begynder selvfølgelig med dagens altoverskyggende nyhed. Nemlig historien om, at Danmark nu får et helt nyt parti.

Rygterne har svirret i ugevis - og her til morgen kom bekræftelsen så endelig fra de to tidligere LA-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund. Danmarks nye parti hedder »Fremad« - og hvad det helt præcist står for på den politiske front, kan du læse meget mere om her i Berlingskes store interview med de to profiler.

1) Regeringens grønne lappeløsning

forsiden af dagens Berlingske kan man læse, at regeringen lægger op til en lovændring på klimaområdet, som skal tvinge transportsektoren til at bruge mere biobrændstof for at overholde et krav fra EU. Men det er tilsyneladende ikke så grønt, som det lyder. For ifølge lovforslaget skal kravet til transportsektoren alene gælde i 2020, så Danmark kan opfylde det omtalte EU-krav.

Den manøvre mødes med kritik fra flere sider.

En af kritikerne er Helene Dyrhauge, ph.d og lektor ved Roskilde Universitet, med speciale i vedvarende energi.

»Hvis det er korrekt forstået, så ligner det en manøvre til at nå målsætningen i EU mere end at lave en reel løsning på den grønne omstilling i transportsektoren,« siger Helene Dyrhauge.

Selv erkender Socialdemokratiet da også, at det ligner en »hovsaløsning« - men skyder skylden på den tidligere regering.

Det kan du læse meget mere om her.

2) Lejesoldater ved porten til Europa

Den russiske præsident Vladimir Putin har i ly af Tyrkiets offensiv i det nordøstlige Syrien og USAs tilbagetrækning fra samme område sat gang i et opsigtsvækkende forsøg på at øve indflydelse i Mellemøsten. For efter fire år i kulissen med finansiel og taktisk hjælp har Rusland nu meldt sig offensivt på banen i Libyens kaotiske borgerkrig, skriver Berlingskes mellemøstkorrespondent Carolina Kamil.

Russerne har ifølge The New York Times medbragt avanceret militærkram og hundredevis af lejesoldater. Den sag kan du dykke ned i her.

3) Ekstraregning til forældre

Det har været et slagnummer for flere partier i rød blok, at der skal indføres minimumsnormeringer i landets daginstitutioner. Men hvis ønsket gennemføres, kan det samtidig medføre en ekstreregning til forældrene, skriver Jyllands-Posten.

»Forældrebetalingen er afhængig af, hvor mange penge der bliver brugt i daginstitutionerne. Hvis der kommer krav om minimumsnormeringer, vil man i nogle kommuner skulle hæve personalenormeringen og dermed udgifterne, og det vil sætte sig spor i forældrebetalingen. Hvis forældrene betaler den samme andel af udgiften, vil det også koste mere for forældrene,« forklarer Kurt Houlberg, professor ved Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter, til avisen.

Du kan læse meget mere om den historie her.

4) Metroen buldrer af sted – bogstaveligt talt

Københavns nye metro har vakt glæde og begejstring – og ifølge flere klager også vågne nætter for naboerne til den nye metrolinje, Cityringen.

Berlingske har de seneste dage således beskrevet, at åbningen af den nye metrolinje har medført talrige klager fra københavnere over alt fra klirrende service til ødelagt søvn.

»Siden metroen åbnede, har vi på Haraldsgade ... kunnet høre metroen tromle igennem vores lejlighed hvert andet til tredje minut. Det gør sig gældende i HELE lejligheden,« lyder det eksempelvis i en af klagerne.

Og en kortlægning, som Berlingske har lavet, afslører, at der særligt er problemer i området omkring Haraldsgade, som løber fra Nørrebro til Østerbro.

Se hele kortlægningen her.

5) Tænketank: Skærp kontrollen med efterretningstjenesterne

Vi slutter dagens overblik på forsiden af Politiken.

Her foreslår den juridiske tænketank Justitia, at kontrollen med både Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester udvides.

I dag skal tilsynet på området nemlig ikke føre tilsyn med tjenesternes tvangsindgreb og operationer, men det skal udelukkende kontrollere, om tjenesterne indsamler og håndterer personoplysninger korrekt. Og det bør laves om, mener Jacob Mchangama, direktør i Justitia.

»Det er vigtigt, at vi har tillid til efterretningstjenesterne, og at de har stor demokratisk legitimitet. Borgerne skal kunne være sikre på, at der føres kontrol med myndigheder, som opererer i hemmelighed, og der er et uafhængigt tilsyn afgørende«, siger Jacob Mchangama til Politiken.

Historien finder du her.

6) Timeløn på 58 kroner holder elløbehjulsbranchen i gang
Elløbehjul har trukket den ene overskrift efter den anden, efter de i stor stil er væltet ind i de europæiske hovedstader - og det gælder i høj grad også her til lands. Nu viser det sig - ifølge Ugebrevet A4 - at en gruppe ansatte, der er med til at holde branchen kørende i København, arbejder for en timeløn på 58 kroner. Og melder de sig syge, risikerer de at få bøder, skriver mediet.

Ugebrevet A4 har talt med en række af de personer, der arbejder som såkaldte »indsamlere«. Hver aften kører de rundt i København for at indsamle de populære løbehjul, så de kan blive genopladt. Og hver morgen kører de ud med dem.

Hos elløbehjulsfirmaerne Tier og Lime har man ifølge Ugebrevet A4 udliciteret opgaven til et firma ved navn Mover - og det er her de ansatte angiveligt må arbejde for blot 58 kroner i timen. Samtidig skal de ansatte ifølge Ugebrevet A4 selv betale for benzin og forsikring af bil.

Arbejdsvilkår, der får fagforeningen 3F op i det røde felt:

»Det er ren løndumping og spekulation i svage grupper af lønmodtagere«, lyder det fra 3F i artiklen, som du kan læse her.

Det sker i dag:

Klokken 10.15 er skatteminister Morten Bødskov indkaldt til åbent samråd. Her skal ministeren udfrittes om processen bag regeringens beslutning om at udskyde det nye boligskattesystem til 2024. Samtidig skal Morten Bødskov redegøre for hans – ifølge Venstre – mangelfulde orientering og inddragelse af forligskredsen i forbindelse med beslutningen om at udskyde det nye system.

Statsminister Mette Frederiksen tilbringer i dag og fredag på Færøerne, hvor hun mødes med Færøernes pendant til en statsminister – den såkaldte lagmand – Bárður á Steig Nielsen. Under besøget skal den danske statsminister blandt andet se nærmere brugen af vind- og vandkraft på Færøerne.

Dagens uheldige pilot:

Onsdag aften gik danske og internationale medier kortvarigt i breaking-gule farver efter meldinger om en mistænkelig situation i Schipol-lufthavnen uden for Amsterdam.

Både politi, ambulancer og brandfolk blev tilkaldt, og dele af lufthavnen blev afspærret. Det var dog falsk alarm.

En pilot på et Air Europe-fly var ganske enkelt kommet til at trykke på en forkert knap. Det kan du læse mere om her.