Erhvervslivet slår igen: »Vi spilder de gode tider på populistiske pseudodiskussioner«

Det er populisme, mener byggeriets direktør. Debatten om lavere skat er desværre stendød, mener DI, mens Dansk Erhverv efterlyser politisk mod til reformer. En ny skatteborgerforening vil genstarte debatten.

Lars Storr-Hansen, adm. direktør for Dansk Byggeri, mener, at poliktikerne er uansvarlige, idet de ikke prioriterer reformer, mens landet og borgerne befinder sig i de gode tider. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen

Spørger man direktør i Dansk Byggeri Lars Storr-Hansen, hvad han mener om, at ingen af de tre store partier i Folketinget går til valg på skattelettelser, og at reformer, der øger udbuddet af arbejdskraft, ser ud til at være opgivet, så svarer han:

»Vi resignerer«.

Virksomhederne i Lars Storr-Hansens organisation »skriger på mere arbejdskraft«, og ingen ser ud til for alvor at ville gøre noget, mener han. I hvert fald er der hverken flertal for at åbne for mere udenlandsk arbejdskraft eller for nogle af de reformtiltag, der for bare to år siden fyldte den politiske dagsorden.

»Som arbejdsgiver og erhvervsliv kan man mærke, at der ikke er megen schwung over vores dagsorden. Det er ikke os, politikerne fokuserer på, når de skal vinde et valg,« siger Lars Storr-Hansen.

For nylig meddelte finansminister Kristian Jensen (V), at Venstre i modsætning til ved folketingsvalget i 2015 ikke vil gå til valg på lavere skat. Også nulvækst i den offentlige sektor er lagt på hylden.

De erhvervsorganisationer, der normalt støtter Venstre og de øvrige borgerlige partier, er i stigende grad kritiske.

Danmark har et af de højeste skattetryk i verden. Selv om skattelettelser og skattereformer har været på programmet de seneste tre årtier, så er der ikke rokket ved skattetrykket i Danmark, der stort set har været uændret siden midten af 1980erne.

Lars Storr-Hansen kalder skattedebatten »stendød« og politikerne fra de tre store partier – Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Venstre – for »uansvarlige«.

»Til nød kan vi få Liberal Alliance, de Radikale og de Konservative med på noget, men der er langt til 90 mandater. Det er dybt bekymrende, at vi spilder de gode tider, som notorisk er det bedste tidspunkt at gennemføre større reformer. Man ønsker tydeligvis ikke at diskutere de væsentlige samfundsøkonomiske problemstillinger,« siger Lars Storr-Hansen og tilføjer:

»Det er ikke politisk ansvarligt ikke at ville være med til at sikre fremtidens vækst,«

Hvis man hverken vil gøre det muligt at tiltrække mere arbejdskraft fra udlandet eller gennemføre reformer eller skattelettelser, som udvider arbejdsstyrken, så vil eftertiden dømme de politikere hårdt, som ikke handlede, mener han.

»Politikerne kan sige, at det ikke interesserer folk. Men det vil det gøre den dag, det går nedad igen. Når BNP og skatteindtægterne falder, vil man se på, hvem der ikke reformerede i tide. Og så må politikerne have tilstrækkeligt med hår på brystet til at sige: Det var os, fordi vi syntes, det var vigtigere at diskutere om en smed er bedst, når han kommer fra Calabrien eller fra USA – helt pseudoagtige dagsordener – i forhold til de problemer, vi står over for,« siger Lars Storr-Hansen.

Trods mange års debat om skattereformer, er der ikke nogen overvældende stor forskel på røde og blå. Og samlet set har skattetrykket så stort set også været uændret i årtier.

To og to er ikke længere lige

»Ingen har i længere tid sat spørgsmålstegn ved, at en stor offentlig sektor er forudsætningen for alt i det danske samfund. Det gælder både de socialistiske og de liberale, borgerlige partier,« siger Lars Storr-Hansen og tilføjer:

»De populistiske strømninger er for tiden så hårde, at de er svære at gå imod. Man kan slippe af sted med udsagn, der helt savner dokumentation, og bare benægte andres fakta. To og to er ikke længere lige.«

Lars Storr-Hansen mener, det er »populistisk« at mene, at der ikke er brug for flere reformer af det danske samfund, og at det ikke er en udfordring for økonomisk vækst, at man ikke kan tilføre tilstrækkeligt med arbejdskraft.

»Det er også populistisk, hvis man mener, at der ikke er nogen modsætning mellem, hvor meget den offentlige og den private sektor vokser,« siger han.

I den største erhvervsorganisation, Dansk Industri, mener man, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i stedet for at aflyse reformer og skattelettelser bør vende tilbage til sin kurs fra 2016, hvor han præsenterede en ambitiøs helhedsplan for Danmark i 2025.

Brian Mikkelsen, adm. direktør Dansk Erhverv

»Skatteskubberi har ikke haft nogen positiv effekt på den samlede danske økonomi.«


Ud over skattelettelser i både top og bund indeholdt den en stribe forslag på alle områder, beskæring af rentefradraget, et opgør med den grønne check, senere pensionsalder, reform af SU med mere.

»Den blev desværre hældt ned ad brættet, og vi fik en meget hård diskussion for og imod topskat. Det var ærgerligt, for oplægget var godt og burde kunne nyde opbakning bredt i Folketinget,« siger direktør i Dansk Industri Kent Damsgaard.

Også nulvækst i de offentlige udgifter er aflyst. I en kampagne fremhæver Venstre, at der siden 2001 er blevet tilført ekstra 75 milliarder kroner til velfærden.

Kent Damsgaard mener imidlertid, at diskussionen om lavere skat på arbejde er »kørt fuldstændigt i grøften«.

Kent Damsgaard, direktør Dansk Industri

»Vores opfordring er: Se nu at få sænket skatten på arbejde.«


»Og det er rigtig ærgerligt. Vores opfordring er derfor: Se nu at få sænket skatten på arbejde. Når man spørger virksomhederne, hvad deres største udfordring er, er det mangel på arbejdskraft. Derfor er det oplagt, at vi har et skattesystem, der er i højere grad tilskynder til, at vi kan få mere arbejdskraft. Og så skal skattelettelserne naturligvis være finansierede og fordelingsmæssigt afbalancerede,« siger Kent Damsgaard.

Brian Mikkelsen, der er adm. direktør i Dansk Erhverv og tidligere konservativ erhvervsminister, er optaget af at få det samlede skattetryk bragt ned. I en skriftlig kommentar efterlyser han »politisk mod«.

»Man bør se på skattetrykket som den samlede byrde, som dansk erhvervsliv bærer på sine skuldre. Hvis man ikke har fokus på dette, så sker der det, som man har set så ofte, nemlig at man sænker én skat og hæver en anden med samme beløb. Dette skatteskubberi har ikke haft nogen positiv effekt på den samlede danske økonomi.«

Det er Lars Storr-Hansen enig i:

»Man har over årene sænket marginalskatten, hvilket er godt, men man har også bredt skattebasen ud til at omfatte mange andre områder. Der er åbenbart ikke nogen, der har haft mandsmod til at udfordre det, som man tror er befolkningens meget fastgroede synspunkter.«

Måske debatten kan vækkes til live. I torsdags besluttede den gamle bestyrelse i Skatteborgerforeningen, der har ligget i dvale de seneste syv år, at genoplive foreningen. Der indkaldes til generalforsamling i november og øverst på den politiske dagsorden står lavere skat og en styrkelse af skatteborgernes retssikkerhed.

Kurt Scheelsbæk vil stifte ny skatteborgerforening. Første møde i låntelokaler i Valby Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN.

Kurt Scheelsbeck, som er initiativtager og konservativt medlem af byrådet i Høje Taastrup Kommune, mener, at behovet er til stede.

Lars Storr-Hansen, adm.direktør Dansk Byggeri

» Det er populistisk at mene, at der ikke er brug for flere reformer af det danske samfund «


»Der er i Folketinget ikke for alvor en vilje til at gøre op med det høje skattetryk. Der er en tendens til hele tiden at ville fylde mere flødeskum på velfærden, og det er ikke sundt. De hårdtarbejdende danskere bør kunne beholde mere til sig selv,« siger Kurt Scheelsbeck.