Er Ståle Solbakkens storhedstid forbi?

Ståle Solbakken sidder stadig sikkert på cheftrænerposten, selv om FCK for anden gang på tre år måtte se sig slået i toppen af Superligaen af FC Midtjylland. Men der skal ske noget nyt i FCK.

»Jeg er vant til, at såfremt FCK taber to eller fire kampe eller ikke vinder guld, så leder man efter problemerne. Jeg er ansvarlig, og jeg tager ansvaret på mig, men jeg er helt tryg ved, at vi kommer tilbage og vinder guld næste år,« sagde Ståle Solbakken torsdag til B.T. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

»Det går ikke. Løbet er kørt.«

Det var en nedslået Ståle Solbakken, der for snart to uger siden måtte erkende, at afstanden op til FC Midtjylland var for stor til, at guldet var inden for rækkevidde for FCK.

For anden gang på tre år sikrede FC Midtjylland sig i går det danske mesterskab og har sæsonen igennem været et skridt foran FCK. Det har skabt et pres på den norske træner, som siden 2006 har vundet syv mesterskaber med FCK i de to perioder, han har stået i spidsen for holdet.

Et pres, som Ståle Solbakken heller ikke selv har lagt skjul på.

»Det er mit ansvar – jeg kunne 100 procent gøre ting anderledes,« sagde Solbakken i går i et interview med TV3 Sport, umiddelbart efter at FC Midtjylland havde slået FCK 3-1 og dermed endegyldigt havde sikret sig guldet.

Det er imidlertid ikke ensbetydende med, at Solbakkens storhedstid er et overstået kapitel. Det vurderer Morten Crone Sejersbøl, mangeårig sportsjournalist og tidligere sportschef på B.T. og Berlingske.

Men der skal ske en forandring i FCK.

»En sæson er for lidt at bedømme det på. Men Ståle Solbakken vil da nok selv skrive under på, at det ikke er tilfredsstillende at blive nummer to i år. Og at den operation, det var at styrke holdet efter mesterskabet sidste år, ikke er lykkedes. Det kan der ikke være nogen tvivl om,« siger Morten Crone Sejersbøl, der i dag arbejder som kommunikationsrådgiver.

Carte blanche

FCK har i mange år været godt hjulpet af et langt større budget end FC Midtjylland og alle andre Superliga-klubber.

»Det har gjort holdet i stand til at købe nogle bedre spillere end konkurrenterne, og det har de for det meste gjort med enormt stor dygtighed,« siger han.

»Men det FC Midtjylland, vi ser nu, er et mere moderne hold end det FCK, vi har set gennem nogle år, og som er et mere klassisk 4-4-2-hold. FC Midtjylland spiller med større tempo, aggressivitet og power helt generelt. Det synes jeg, Ståle Solbakken mangler lidt på sit hold,« siger Morten Crone Sejersbøl.

Solbakken har i alt stået i spidsen for FCK i 14 år. Og efter en tumultarisk periode med tilråb som »Ståle raus« fra tilskuerpladserne og en bestyrelse, der havde skilt sig af med nordmanden, hvis det ikke havde været for Flemming Østergaards beskyttelse, vandt FCK mesterskabet fire ud af fem sæsoner og fik sit europæiske gennembrud i Champions League i Ståle Solbakkens første periode som træner, inden han tilbragte et par år i FC Köln og Wolverhampton.

Siden er Ståle Solbakken blevet forfremmet til manager i FCK, så han foruden cheftrænerjobbet har overtaget opgaverne fra den tidligere sportsdirektør, og hele FCKs sportslige setup er i dag bygget op om Solbakken.

»I sådan nogle konstellationer opstår der altid metaltræthed før eller siden. Der har været en periode, hvor det er skredet lidt, hvilket i en periode kan have skubbet til Solbakkens autoritet,« siger forfatter og sportskommentator her på Berlingske Kurt Lassen og henviser til kontroverser som en konflikt med dommeren og et rødt kort i pokalkampen mod AaB i foråret.

»Men ellers må man nok sige, at Ståle Solbakken har carte blanche, både blandt fans og i klubledelsen. FCK skal tabe mere, end de har gjort i år, før det ændrer sig. Men de kan selvfølgelig ikke leve med andenpladsen fire år i træk,« siger Kurt Lassen.

»Vi vinder guld næste år«

FCK spiller da også stadig i Europa League, hvor holdet er gået videre fra gruppespillet, mens FC Midtjylland tidligt blev slået ud af Europas næstbedste klubturnering.

»Det, som Ståle Solbakken for alvor har gjort gennem årene, er at skabe et europæisk hold. Og det er jo også lykkedes i år, selv om holdet har klaret sig dårligere, end de havde håbet. De er jo stadig med i Europa League, og det glemmer vi lidt, fordi Europa League har ligget stille i coronatiden,« siger Morten Crone Sejersbøl.

»Det er en præstation, som man ikke kan tage fra Ståle Solbakken. Økonomien i dansk fodbold er ikke god nok til, at man kan begå sig internationalt bare ved at købe gode individualister. Det gælder om at skabe et fundament og en kultur, som kan klare sig ude i Europa. Og det har Ståle Solbakken formået at leve op til alle år, næsten uden undtagelse. Og det synes jeg ikke, at der er tegn på, er ved at ændre sig,« siger han.

I 2019 forlængede Solbakken sin kontrakt med FCK, så den nu løber frem til sommeren 2023.

Og spørger man nordmanden selv, er FCK tilbage på førstepladsen næste år.

»Jeg er vant til, at såfremt FCK taber to eller fire kampe eller ikke vinder guld, så leder man efter problemerne. Jeg er ansvarlig, og jeg tager ansvaret på mig, men jeg er helt tryg ved, at vi kommer tilbage og vinder guld næste år,« sagde Ståle Solbakken torsdag til B.T.