Enhedslisten vil bøje sig mod Mette Frederiksen, men hun »kan ikke bare tage ministerbilen for givet«

På den yderste venstrefløj oplevede Enhedslisten ved folketingsvalget 2019 sin første tilbagegang siden 2007.

folketingsvalg2019
Pernille Skipper taler til valgfesten hos Enhedslisten på Vega i København under Folketingsvalget 2019, onsdag den 5. juni 2019. Onsdag aften holder alle partier valgfest i København i forbindelse med, at der er folketingsvalg, hvor der skal vælges i alt 179 medlemmer til Folketinget.. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Enhedslisten fik ikke den fremgang, som partiet havde håbet på ved folketingsvalget 2019.

Venstrefløjen - det vil i partiets egen optik sige Enhedslisten, SF og Alternativet - fik heller ikke den »historiske sejr«, som Enhedslistens top havde håbet på. Og som ifølge valgaftenens første exitpolls kl. 20.00 var indenfor rækkevidde.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper begyndte sin tale til partiets valgfest på Vega i København kl. 23.19, da det stod klart, at Enhedslisten fik 6,9 pct. af stemmerne - en tilbagegang på 0,9 pct. og ét mandat i forhold til folketingsvalget i 2015.

Hun forklarede den fyldte sal i det tidligere Folkets Hus, at Enhedslisten torsdag går til dronningen og peger på S-formand Mette Frederiksen som forhandlingsleder.

»Og der venter nogle hårde forhandlinger,« sagde Pernille Skipper og betonede ordene:

»Vi skal bøje os mod hinanden og få det til at fungere. Men jeg vil alligevel sige meget klart, så der ikke er tvivl hos nogen: Mette Frederiksen kan ikke bare tage ministerbilen for givet. Hvis der skal dannes en regering, som støtter sig på Enhedslistens mandater, skal det være en regering, som gør det bedre, bekæmper ulighed, casher ind på de dér grønne løfter og får resultater i mål.«

Store Vega var fyldt med overvejende unge mennesker; mange af dem klædt i shorts og sommerkjoler. Det slog dem tilsyneladende ikke ud, at Enhedslisten for første gang siden folketingsvalget i 2007 mistede opbakning fra danskerne. Selv da DJ'en spillede The Smiths inciterende klynke-klassiker »Heaven Knows Im Miserable Now«, gyngede hele salen.

Men de mange mennesker – bemærkede partimedlemmer – dansede lige så meget, fordi Dansk Folkeparti blev mere end halveret ved valget, og fordi Stram Kurs ikke kommer i Folketinget.

Pernille Skipper har tidligere fastslået, at hvis S-formand Mette Frederiksen bøjer sig for de Radikales krav til den økonomiske politik, bliver det uden Enhedslisten. I stedet vil partiet bruge sine mandater til at bekæmpe en ny regering.

Kravet er ifølge Pernille Skipper »ufravigeligt«.

Andre krav på Enhedslistens liste er, at integrationsydelsen droppes. At Danmark igen tager imod kvoteflygtninge. Og at børnene i Sjælsmark får bedre forhold. Desuden skal det ikke være muligt for landets kommuner at erklære syge borgere jobparate eller sende dem i arbejdsprøvning, hvis en læge vurderer, at deres helbred ikke kan holde til at arbejde.

Pelle Dragsted, som i mange år har været strateg for Enhedslisten, og som stopper som folketingsmedlem efter valget, hæftede sig op til folketingsvalget ved, at venstrefløjen ser ud til at få det bedste valg i årtier.

To af forklaringerne er ifølge Dragsted, at klima-orden er blevet en folkesag. Og at han mener at kunne aflæse en særlig understrøm - en slags lede - i befolkningen.

»Jeg oplever, at folk føler, at der har været en forkælelse af folk i toppen af samfundet. Og taknemmeligheden blandt de folk i toppen har været ikke-tilstedeværende,« sagde Pelle Dragsted tirsdag og nævnte salget af DONG og hvidvask-skandalen i Danske Bank som eksempler på forløb, der har udløst de frustrationer.

Enhedslisten, SF og Alternativet fik folketingsvalget 2019 tilsammen 17,6 pct. af stemmerne - svarende til 32 mandater. Det resultat kaldte Pelle Dragsted onsdag nat »ærgerligt.«

Enhedslistens moderate tilbagegang skal ifølge Pernille Skipper ses i lyset af, at partiet gik frem ved folketingsvalgene i 2011 og 2015. Enhedslistens veteran Søren Søndergaard beskrev tidligere onsdag aften to succeskriterier for onsdagens valg: At holde styrkepositionen og vælte Lars Løkke Rasmussens som statsminister.

Natten til torsdag fastslog S-formand Mette Frederiksen i sin sejrstale, at hun vil forsøge at danne en ét-parti-regering. Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF har sikret sig 91 mandater og skal hverken have hjælp fra Uffe Elbæks Alternativet eller fra nordatlantiske mandater for at samle flertal.

Og dér skal Enhedslisten veksle sine nu 13 mandater til politisk indflydelse, betoner Skipper:

»Når Mette Frederiksen og de andre såkaldte partier i den såkaldte røde blok siger i valgkampen, at vi skal styrke velfærden - at den grønne omstilling skal gå markant hurtigere  - at fattigdom og ulighed skal bekæmpes - så skal vi i de kommende forhandlinger have en vished for, at det kommer til at ske.«