Én aldersgruppe af befolkningen vækker særlig bekymring hos myndighederne

Coronasmitten spreder sig lige nu særligt blandt de unge. Det skaber bekymring for de unges forældre, der endnu ikke er vaccineret.

»Når vi ikke bare kan trykke helt på speederen, er det for at tage hensyn til dem, der ikke er vaccineret endnu. Det gælder især de 40-55-årige,« lyder det fra direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum, til TV 2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Genåbningsaftalen, der faldt på plads natten til tirsdag, indeholder blandt andet en udfasning af coronapasset og kravet om mundbind.

Aftalens gradvise lempelser af restriktioner er et udtryk for, at politikerne »endelig tør drage fordel af den gunstige situation, Danmark befinder sig i«, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, til TV 2.

Også direktør for Statens Serum Institut, Henrik Ullum, er tilfreds med nattens genåbningsaftale. Her er der taget særligt hensyn til midtergruppen. En gruppe, der endnu ikke er vaccineret.

Og dét hensyn er der ifølge Henrik Ullum god grund til at tage. Smitten med covid-19 spreder sig især blandt de unge – det gør de mange forældre i målgruppen 40-55 år særlig udsatte.

»Når vi ikke bare kan trykke helt på speederen, er det for at tage hensyn til dem, der ikke er vaccineret endnu. Det gælder især de 40-55-årige. Der er to-fire procent af den gruppe, der bliver indlagt, og flere har problemer med langtidskomplikationer,« siger han til TV 2.

Direktøren for SSI tilføjer, at han derfor gerne ser, at danskerne fastholder vanerne med test, mundbind og afstand i en rum tid endnu.

Ikke alle er tilfredse med tempoet i genåbningsaftalen.

»Vi kunne for min skyld allerede begynde udfasningen i morgen,« siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen til Berlingske om udfasningen af mundbind. Efter planen, der følger vaccinekalenderen, vil udfasningen af mundbind ske i august, når alle over 16 år er vaccineret.

De nyeste tal fra Statens Serum Institut melder om 2.503 døde blandt mennesker med covid-19 i Danmark. Ud af dem har otte tilfælde været i aldersgruppen 40-49 år og 62 i aldersgruppen 50-59 år.