En 13-årig dreng fra Horsens blev lokket og snydt – danske børn bliver brugt til muldyrssvindel

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Foto: Christoffer Regild

Godmorgen. Den nyhed, du måske skal glæde dig mest over i dag, er denne:

Hvis tre sandkorn fryser sammen natten mellem 10. og 11. november, så fryser alle nætterne sammen, og vi får en streng vinter.

I følge det gamle nordiske mundheld og varsel, bliver det altså en mild vinter. Hurra. Og det er ganske vist.

Således oplyst går vi til nyhedsstålet.

Du er forældet, Skat

En hidtil mørkelagt rapport om forældede IT-systemer i Skat er »hårrejsende læsning«. Det kan du læse i dagens artikel i Berlingske Business. IT-systemer helt tilbage fra 1960erne giver problemer for skattefar. Det betyder på længere sigt, at opkrævningen af skat formentlig ikke kan gennemføres til tiden eller efter lovgivningen. Det fremgår af et fortroligt regeringsnotat, som Berlingske kan afsløre indholdet af.

Statsministeren fordømmer jøde-chikane

I kølvandet på weekendens højtideligholdelse af Krystalnatten, der fik ukendte gerningsmænd til at chikanere jøder og jødiske gravpladser flere steder i landet, fordømmer statsminister Mette Frederiksen og Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, nu episoderne.

»Vi må fordømme det, og myndighederne må gøre, hvad de kan for at opklare de her forbrydelser,« skriver statsministeren på Facebook.

Det var blandt andet Elisheva og Henrik Chievitz fra Silkeborg, der fik en jødestjerne påklistret deres postkasse, ligesom 84 gravsten på en jødisk kirkegård i Randers blev skændet med graffiti. Det Jødiske Samfund i Danmark er just kommet med en rapport, der fortæller, at antisemitiske hændelser er steget fra 30 i 2017 til 45 i 2018.

Flere end 80 gravsten var malet med grøn graffiti, og enkelte gravsten var væltet på den jødiske gravplads, på Østre Kirkegård i Randers. Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen og statsminister Mette Frederiksen fordømmer handlingen. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bo Amstrup.

Unge bruges i stigende grad til hvidvask

Landets politikredse oplever flere og flere sager om børn og unge, der bliver udnyttet af voksne kriminelle til at hvidvaske sorte penge fra netsvindel og digitale bankrøverier. Det skriver Politiken mandag. Fænomenet kaldes muldyrssvindel.

En 13-årig dreng fra Horsens blev for eksempel lokket af en kammerat til at tilføje et nyt betalingskort til sin MobilePay-profil. Han skulle blot overføre 3.000 kroner til en veninde. Veninden kunne så hæve pengene og give dem til en kammerat, fortalte han. Alting gik glat – indtil veninden et par timer senere opdagede, at hendes konto var spærret.

»Vi kan konstatere, at de her sager er i voldsom vækst, og det er alvorligt,« siger Ketil Clorius, leder af Danske Banks afdeling for svindelbekæmpelse, til Politiken.

Bankens antal af muldyrssager er fordoblet i løbet af det sidste år fra 623 sager i 2018 til næsten 1.100 ved udgangen af oktober i år.

Tusindvis på kontanthjælp i mere end ti år

Ikke for at fortsætte med at spolere den gode stemning, men nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at 8.319 personer i Danmark har været i kontanthjælpssystemet i mere end ti år. Det kan du læse i dagens Berlingske. Næsten halvdelen af dem har oprindelse i blandt andet Mellemøsten eller Afrika. Konkret drejer det sig om 3.105 personer fra ikkevestlige lande. Det kan du læse meget mere om i en artikelserie, hvor Berlingske sætter fokus på ikkevestliges beskæftigelse og undersøger omfanget, årsagerne og de mulige løsninger.

Højrenationale får chokresultat i Spanien
På ugens sidste dag valfartede det spanske folk til valgstederne for at afgive deres stemmer til landets parlamentsvalg. Men natten til i dag stod det klart, at Spaniens parlamentsvalg giver ikke flertal til nogen blok, hvorfor det kan blive svært at danne regering.

Det skriver Ritzau.

Det spanske socialdemokrati PSOE med premierminister Pedro Sanchez i spidsen blev det største parti med 120 af de 350 pladser i landets parlament. Det konservative Partido Popular (PP) får 87 mandater, viser optællingen indtil videre. Det er en fremgang fra de 66 mandater, partiet havde hidtil. Med det næsten færdige resultat tegner der sig ikke noget klart flertal for nogen af partierne eller blokkene ved det spanske parlamentsvalg søndag.

Dagens automobil-sætning:

Berlingskes altid velskrivende og -kørende motorreporter, Henrik Dreboldt, skriver så man får lyst til at lære BMW X3 M bedre at kende: »Den er pumpet med steroider og Red Bull. Det gør den både vanvittigt hurtig, men også hovedløst selvmodsigende.«

Fortsat god mandag

Dagens citat:

Adam Holm, studievært, historiker og anmelder

»Det har altid undret mig, at det borgerlige Danmark ikke for alvor har skullet svare for sin andel af fejltrin – eller »etisk relativisme« – under Den Kolde Krig.«


 

Det sker i dag:

I dag udkommer den første bog om Tjernobyl-katastrofen set med danske øjne. Den er skrevet af Berlingske-journalist og international korrespondent Peter Suppli Benson. Bogen hedder »Tjernobyl« og er illustreret med mange og helt nye billeder fra Tjernobyl. Bogen fortæller historien om og følgerne af en af verdenshistoriens største atomkatastrofer og det problem, som verdenssamfundet stadig står tilbage med.

Årest mest usædvanlige astronomiske begivenhed er det blevet kaldt. Mandag eftermiddag passerer planeten Merkur ind foran Solen, og hvis vejret vil, kan det ses mange steder fra Danmark. I timerne fra 13:35 og indtil solnedgang passerer Merkur langsomt ind foran solskiven, set fra Jorden. Merkur fylder så lidt i forhold til Solen, at det ikke er en rigtig solformørkelse. Det er en merkurpassage, eller en transit. Merkur er så lille, at man ikke kan få øje på den med det blotte øje foran solskiven, og selv med de fine specialkikkerter er det ikke nogen let opgave. Det vil dog blandt andet være muligt at opleve merkurpassagen fra taget af Moesgaard Museum ved Aarhus, hvis ellers det er skyfrit vejr.