Ellemann-Jensen skærer nu igennem i sexismedebat: »Vi tager det her meget alvorligt«

Jakob Ellemann-Jensen tager nu en pause fra sygesengen og kaster sig ind i sexismedebatten. Anledningen er beretninger om sexisme og fysiske krænkelser i det politiske miljø i Danmark, som han beskriver som »rystende læsning«. Men brevet taler også ind i en intern debat i Venstre, hvor næstformand Inger Støjberg har nedtonet problemet.

Efter intern sexismedebat i Venstre tager formand Jakob Ellemann-Jensen nu bladet fra munden: »Der skal ikke herske den mindste tvivl om, at jeg og vi tager det her meget alvorligt i Venstre,« skriver Jakob Ellemann-Jensen blandt andet i et Facebook-indlæg lørdag morgen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Efter intern sexismedebat i Venstre tager formand Jakob Ellemann-Jensen nu bladet fra munden:

»Der skal ikke herske den mindste tvivl om, at jeg og vi tager det her meget alvorligt i Venstre,« skriver Jakob Ellemann-Jensen blandt andet i et Facebook-indlæg lørdag morgen, hvor han nævner, at Venstre er i gang med større medarbejdertilfredshedsundersøgelse, hvor man nu vil skærpe den del, der handler om sexisme og krænkende adfærd.

»Det er tiltag, som vi har taget, og vi kommer helt sikkert til at tage flere, da vi allerede nu undersøger yderligere tiltag. For Venstre skal være en god arbejdsplads for alle. Og vi skal være et parti, hvor man føler sig velkommen, og man opfører sig ordentligt overfor hinanden,« skriver Jakob Ellemann-Jensen.

Jeg er i gang med at komme mig oven på en operation for to diskusprolapser, så jeg havde egentligt lagt op til at holde...

Slået op af Jakob Ellemann-JensenFredag den 25. september 2020

Indlægget er en reaktion på et brev om sexisme og fysiske krænkelser i det politiske miljø, som Politiken bragte i lørdagens avis.

322 kvinder, der alle er nuværende eller tidligere medlemmer af otte politiske partier, har skrevet under på et opråb om sexisme og krænkelser i dansk politik. De beretter om krænkelser til politiske møder, på Christiansborg og i sociale sammenhænge i partierne.

79 af de 322 kvinder har valgt at dele deres egne beretninger om oplevelser med sexisme.

»Én blandt os har oplevet at få en finger stukket op i skridtet af et folketingsmedlem til et landsmøde under festen, hvor hun dansede med en anden partifælle. De fandt det begge vældigt morsomt«, lyder én af de 79 beretninger, som Politiken bringer.

Brevet har fået statsminister Mette Frederiksen (S) til at iværksætte en advokatundersøgelse af sexisme i Socialdemokratiet. Flere andre partiledere fortæller til Politiken, at de vil nu undersøge omfanget af sexisme i deres partier, og om der skal rettes op på personalepolitikken.

Intern sexismedebat i Venstre

Om brevet skriver Jakob Ellemann-Jensen:

»Deres brev er rystende læsning. For det er et langt vidnesbyrd om, at der også blandt de politiske partier og i ungdomspartierne kan opleves en kultur, hvor man som kvinde kan blive udsat for ting, som ingen skal udsættes for.«

Jakob Ellemann-Jensens indlæg følger også i kølvandet på en intern debat i Venstre om omfanget af sexisme og fysiske krænkelser.

Mandag morgen advarede Venstres næstformand således mod, at debatten om sexisme griber om sig, og at mænd bliver unødigt mistænkeliggjort:

»Ærligt talt! Jeg synes, det er ved at gå helt over gevind med al den #MeToo- og sexisme-snak«, skrev Inger Støjberg i et opslag på Facebook.

Ærligt talt! Jeg synes, det er ved at gå helt over gevind med al den MeToo og sexisme-snak. Ingen skal finde sig i...

Slået op af Inger StøjbergSøndag den 20. september 2020

»Ingen skal finde sig i for eksempel at blive berørt upassende eller blive udsat for deciderede overgreb. INGEN. Men lige nu er det, som om alle mænd bliver udråbt som sexhungrende og krænkende monstre. Jeg vil derfor også meget, meget nødig være mand i 2020, for ALT kan åbenbart misforstås og udlægges som sexisme«, lød det videre fra den Støjberg, der er fungerende formand i Venstre på grund af Ellemann-Jensens rygproblemer.

Bertel Haarder bakkede Støjberg op forud for et gruppemøde i Venstre i torsdags:

»Hvorfor er det en nyhed, at Støjberg siger, at nu skal de ikke gå over gevind. Det har hun da ret i,« sagde han.

Efter gruppemødet sagde gruppeformand i Venstre Karsten Lauritzen, at der var tale om en »storm i et glas vand.«

»Grundlæggende er der ingen uenighed i Venstres folketingsgruppe,« sagde han.