Eksperter siger, at tømrere som Danny ikke lever kortere pga. hårdt, fysisk arbejde – men hans livsstil. Men Danny har haft ondt siden han var 35 år

For tømreren Danny Sjøberg giver det ikke mening at skille nedslidning og håndværkeres livsstil ad. Når alt gør ondt, bliver mulighederne for et sundt liv ringere, mener han.

»Du ville kunne se det, hvis vi åbnede alle skabene i skurvognen. Der står smertestillende piller i dem alle sammen,« forklarer tømrer Danny Sjøberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der mangler blot fire huse, før tømmer Danny Sjøberg og resten af sjakket kan gå videre til næste opgave. De har gennemrenoveret 500 boliger i Klokkens Kvarter i Albertslund, og næste opgave venter på den anden side af vejen. Endnu 500 huse. Og derefter? Endnu flere huse.

»Vi arbejder efter skabeloner,« forklarer Danny Sjøberg, mens han skærer et langt bræt i lige lange stykker, som skal sidde indvendigt i samlingerne til en række dørpartier.

Og han har skåret ufatteligt mange stykker træ under renoveringen af de 500 boliger.

Ufaglærte og erhvervsuddannede som Danny Sjøberg er blevet centrum i to parallelle debatter, som Danny Sjøberg følger med en vis undren.

Danny Sjøberg er tømrer og har netop renoveret 500 boliger i Klokkens Kvarter i Albertslund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Socialdemokratiet har argumenteret for en differentieret pensionsreform, fordi personer som Danny Sjøberg lever kortere og fortjener et otium, inden livet slutter. Samtidig fastslår eksperter, at ufaglærte og erhvervsuddannede lever kortere som følge af dårlig livsstil og ikke på grund af nedslidning på arbejdspladsen.

»Jeg er ikke forsker, men når jeg ser mig omkring, så hænger livsstil og nedslidning da helt klart sammen,« siger Danny Sjøberg.

»Du ville kunne se det, hvis vi åbnede alle skabene i skurvognen. Der står smertestillende piller i dem alle sammen. Når du er over 35, begynder det at gøre ondt. Hele tiden. Det gør ondt, når du står ud af sengen, og det holder ikke op igen,« siger Danny Sjøberg.

Han er 48 år og skal arbejde, til han er 70. I snart 20 år har han haft ondt i muskler og led. For et år siden begyndte knoglerne i den ene albue at smuldre, og da han blev opereret, fik han at vide, at det var et spørgsmål om tid, før også den anden albue skal opereres. Danny Sjøberg står hver nat op en til to gange for at lave rygøvelser.

Alkohol erstattet med piller

»Da jeg begyndte at arbejde som 16-årig, var jeg usårlig, og jeg troede aldrig, at jeg ville blive så slidt. Når forskerne taler om livsstil, skal de huske på, at det bliver svært at dyrke motion, når kroppen hele tiden gør ondt. Så sidder man mere stille. Vi prøver at spise sundt, og ud af de 30 mand, der arbejder i mit sjak, er det kun syv, der ryger. Alkohol er strengt forbudt,« forklarer Danny Sjøberg.

Sådan har det ikke altid været. Danny Sjøberg har ikke oplevet det, men han har en teori om, at håndværkere og arbejdsmænd tidligere dulmede smerter med alkohol, mens de i dag i højere grad tager smertestillende piller. De problemer med livsstil, som forskere nu påpeger, tilhører i nogen grad en tidligere generation med alkohol og rygning som en del af livsstilen, men en livsstilsfaktor som manglende motion vil også ramme håndværkere fra Danny Sjøbergs generation.

Danny Sjøberg er 48 år og skal arbejde, til han er 70. I snart 20 år har han haft ondt i muskler og led. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

»Når jeg ser mine kolleger, er det helt tydeligt, at de holder op med at dyrke sport, når de bliver 30 til 35 år. Kroppen kan ikke holde til det. Dette kan være svært for folk med kontorarbejde at forstå, især hvis de møder unge håndværkere i det lokale fitnesscenter, men de ser ikke nogen håndværkere over 30 år dér,« siger han.

»I skal prøve at forestille jer, hvordan I har det, når i eksempelvis har renoveret jeres lejlighed på Østerbro. Det har sikkert været hårdt, og I har sikkert løftet, savet, skruet og malet i nogle akavede stillinger, og kroppen kan mærke det. Det er der folk, som gør hver dag. Syv timer, fem dage om ugen i et helt liv. Det sætter sig i kroppen,« siger Danny Sjøberg direkte henvendt til de kontorfolk, som samler statistikker og stiller levealder og nedslidning op i kolonner i regneark.