Efterlyst Tvind-stifter i luksuseksil

Han har været på flugt de seneste 12 år og gemmer sig nok på den mexicanske vestkyst. Onsdag den 9. januar fylder Tvind-stifter Mogens Amdi Petersen 80 år.

Tvind-stifter Mogens Amdi Petersen gemmer sig formentlig i Mexico, hvor han 9. januar i givet fald kan fejre sin 80-års fødselsdag. Her ses han i forbindelse med retssagen mod ham i byretten i Ringkøbing.(Arkivfoto) Brian Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Egentlig ved vi ikke, om han er her endnu, for ingen har set ham i årevis.

Men hvis han er, så er det formentlig i Mexico, at Tvind-stifter Mogens Amdi Petersen onsdag den 9. januar fejrer sin 80-års fødselsdag.

I hvert fald er det her - på Tvind-gruppens luksusdomicil i en støvet ødemark i regionen Baja California ved Stillehavet - at sporet efter den efterlyste dansker ender.

Og her han ifølge Jyllands-Posten har søgt om humanitær opholdstilladelse.

De danske myndigheder har ønsket at slå kløerne i Amdi Petersen, siden han i 2006 flygtede ud af landet, og han er i dag efterlyst via Interpol.

Han er tiltalt for skattesvig og underslæb for millioner i forbindelse med Tvinds humanitære fond.

Sagen har været for byretten, hvor Amdi og de fleste af den øvrige Tvind-ledelse blev frifundet. Men anklagemyndigheden har anket sagen, og det er ankesagen, han er efterlyst for ikke at møde op til.

Selv om den karismatiske og næsten to meter høje fynbo ikke blev dømt, er han ikke fremmed for fængselslivet.

Inden byretssagen blev han i 2002 anholdt i Los Angeles, hvor han sad varetægtsfængslet i ni måneder, inden han blev udleveret til Danmark.

Her sad han ligeledes varetægtsfængslet et par måneder, inden retssagen gik i gang.

Som ung venstrefløjsaktivist sad han også seks uger bag tremmer i Flensborg i 1969, fordi han havde kastet sten mod politiet under en demonstration mod nynazister.

Forinden var han blevet et landskendt ansigt, fordi han som ranglet ung »provolærer« og hippie med skæg og langt hår i 1965 blev nægtet ansættelse på Kroggårdsskolen i Odense på grund af sit udseende.

Berømmelsen tog dog først for alvor fart, da han i 1970 skabte Den Rejsende Højskole og to år senere stiftede Det Nødvendige Seminarium i Tvind-højborgen Ulfsborg i Vestjylland.

I de første år havde skolerne medvind som tidstypiske alternativer til det borgerlige liv.

Men fra slutningen af 1970'erne kom der flere og flere historier om kadaverdisciplin og økonomisk udnyttelse af Tvind-medlemmerne frem.

Det fik for første gang Amdi Petersen til at gå under jorden, indtil han godt 20 år senere dukkede op i en lejlighed til 50 millioner kroner i Miami.

Ud over det enorme kursus- og bosted i Mexico har Tvind i dag også adskillige luksuslejligheder i Florida, landssteder i Brasilien, og et stort hovedkvarter i Zimbabwe i Afrika.

/ritzau/