Efter rekordstor medarbejderflugt: Ny uddannelse skal sikre flere professionelle danske soldater

Der er krig på europæisk jord, og imens er det danske forsvar markant underbemandet. Derfor forsøger kasernen i Skive sig nu med et nyt tiltag, der skal lokke flere rekrutter til.

Det danske Forsvar mangler mandskab, og allerede nu er flere hundrede soldater udsendt til Letland efter Ruslands invasion af Ukraine. Arkivfoto: Mathias Eis Fold sammen
Læs mere
Foto:
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske forsvar halter. Der mangler udstyr og ikke mindst mandskab.

Og med afskaffelsen forsvarsforbeholdet kan manglen på soldater blive endnu tydeligere, fordi endnu flere danske soldater potentielt skal udsendes.

Scenariet er kun blevet mere nærværende efter Ruslands invasion af Ukraine. Allerede nu er flere hundrede danske soldater udsendt til Letland, hvorfra de skal være en del af NATOs »afskrækkelsespolitik«, hvis »Putin truer med at gøre noget«.

I Skive forsøger man nu at gøre noget ved mandskabsmanglen.

Her har man nemlig stablet en turbouddannelse på benene for dem, der ved, at de vil fortsætte i militæret, allerede når de søger ind som værnepligtige.

I stedet for at bruge 12 måneder kan man nu nøjes med ni, hvis man vil være konstabel og dermed professionel soldat, skriver TV Midtvest.

»Der sker meget rundt omkring i verden. Derfor har vi et ønske om at se, om vi kan rekruttere endnu flere soldater til at blive en del af det danske forsvar,« siger Martin Vinther Nielsen, der er kaptajn på Skive Kaserne og har haft ansvaret for at planlægge den nye uddannelse, til TV Midtvest.

Rekordstor medarbejderflugt i Forsvaret

Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan rekordmange konstabler forlod Forsvaret i 2021 – nærmere bestemt 916 konstabler og derudover 125 officerer.

Til sammenligning lå de tal på henholdsvis 449 og 71 personer i 2008.

Især i Hæren og blandt Forsvarets yngre soldater mærkes mandefaldet så tydeligt, at det giver problemer, sagde Jesper Korsgaard Hansen, formand for de menige soldaters fagforening, til Berlingske i juni:

»De soldater, der er ansat som tjenestemænd, bliver det orkester på Titanic, der står og spiller, mens skuden går ned. De skal nok blive, til de får deres tjenestemandspension. Men under dem har vi et stort flow af unge mennesker,« sagde Jesper Korsgaard Hansen.

Kilder højt placeret i Hæren fortalte dengang til Berlingske, at hvis Forsvaret skulle fungere optimalt, skulle man have 1.200 flere ansatte, end man har: Hærkommandoen oplyste selv i maj foran en stor gruppe soldater, at Hæren i øjeblikket har 600 ledige stillinger.

Lige nu er der oprettet 50 pladser til den nye konstabeluddannelse i Skive og 50 pladser i Oksbøl, men fordi interessen for at blive konstabelelev i Skive har været så stor, håber man at kunne udvide til 70 pladser, skriver TV Midtvest.