Efter dokumentation af shariaskilsmisse: Odense Kommune politianmelder nu imam

Odense Kommune har valgt at politianmelde imam Abu Bashar for psykisk vold, fordi han står bag en skilsmissekontrakt mellem et muslimsk ægtepar. Kontrakten er udarbejdet ud fra muslimske shariaregler. Af kontrakten fremgår det blandt andet, at kvinden kan miste forældremyndigheden, hvis hun gifter sig igen, og hun skal betale tusindvis af kroner til manden for at opnå skilsmisse.

»Jeg har det grundlæggende sådan, at det bør være strafbart, hvis en imam undertrykker en kvinde med sharialovgivning. Derfor har Odense Kommune anmeldt imamen til politiet,« siger Odense borgmester Peter Rahbæk Juel (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fyns Politi har den 15. juni oplyst til Berlingske, at man den 22. december 2020 indstillede forskningen af sagen om imam Abu Bashar, da politiet ikke fandt, at der var yderligere efterforskningsmuligheder. Efterforskningen kan ifølge politiet genoptages, hvis der kommer »afgørende nye oplysninger i forbindelse med sagen.«

Det kan få alvorlige konsekvenser for imam Abu Bashar, at han har medvirket til en skilsmissekontrakt, hvor en kvinde blandt andet fik besked om, at hun ville miste forældremyndigheden over sine børn, hvis hun lod sig gifte igen.

På baggrund af en artikel i Berlingske har Odense Kommune nemlig valgt at politianmelde Abu Bashar, hvis borgerlige navn er Mohamad Al-Khaled Samha, for psykisk vold. Sådan en lovovertrædelse kan straffes med bøde eller op til tre års fængsel.

»Det bør være strafbart, hvis en imam undertrykker en kvinde med sharialovgivning. Derfor har Odense Kommune anmeldt imamen til politiet,« siger Odense borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

Odenses borgmester betegner imamens involvering i skilsmissen som psykisk vold, og det er også som sådan, at imamen er anmeldt.

»Hvem skal også afgøre, om kvinden forbryder sig imod familien eller hendes ære? Det er nok den samme imam, der skal være dommer over det,« siger han.

Berlingske beskrev lørdag, at der eksisterer et fast religiøst råd i Odense, hvor en imam eller flere blandt andet rådgiver om skilsmisse. Der er ikke oplysninger om, hvorvidt Abu Bashar har sæde i det råd.

Men Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel har på baggrund af oplysningerne om det religiøse råd iværksat en kortlægning af de parallelle retsstrukturer i Odense.

»Selv om sådan en kontrakt jo ikke er retligt bindende, siger det noget om, hvor voldsomt et psykisk pres der kan være for at acceptere de her ting. Det her er for alle et wakeupcall i forhold til, at kvinder sort på hvidt bliver undertrykt i 2020. Det skal straffes, hvis du spørger mig,« siger Peter Rahbæk Juel.

Men der er jo tydeligvis også blandt kvinderne et behov for at komme ud af de her islamiske vielser. Hvad skal det hjælpe at straffe dem, der hjælper kvinderne?

»Det er relativt simpelt. Der er kun ét sæt regler, vi skal følge, og det er ikke sharia. Desuden får vi også sendt et klart signal til andre imamer, der gebærder sig ud i en lignende praksis med dokumenter, der undertrykker kvinder: Det skal man lade være med. Det kan blive straffet,« siger Peter Rahbæk Juel og påpeger, at der i det hele taget ligger en opgave i at bryde med den negative social kontrol i Odense.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra imam Abu Bashar.